İçindekiler
Uzun bir pandemi molasından sonra ilk kez yüz yüze gerçekleşen Marketing MeetUp etkinliği dün Wyndham Grand otelde düzenlendi. Yoğun ilgi gören etkinlikte katılımcılar, uzun zaman sonra bir araya gelmenin heyecanını paylaştı. Son derece renkli geçen etkinliğin sunumunu Hakan Akben yönetti. Bu harika etkinliğe katılamayanlar için biz de detaylıca notlar aldık. Bu yılki etkinliğin konusu MisFit’ler yani uyumsuzlardı. Program kapsamında, standartların dışına çıkarak kendi yolunu çizen ve başarıya ulaşan birbirinden yetenekli profesyoneller etkinlikte yer aldı. Farklı sektörlerden bilgilerini ve yaşam deneyimlerini bizimle paylaşan katılımcılar, son derece keyifli konuşmalar ve paneller gerçekleştirdi. Pazarlama merkezli olarak şekillenen konuşmalarda pandemiyle birlikte değişen iş modellerinden, kullanıcıların farklılaşan taleplerinden, ekolojik ürünlerin yükselişinden ve doğa ile uyumlu üretim modellerinden bahsedildi. Etkinlik boyunca kimler nelerden bahsetti, neler öğrendik ve etkinliğin öne çıkan noktalarını sizin için bu yazımda derledim.
Her Şeye Rağmen Tutkularınızdan Vazgeçmeyin
Farklılıklarıyla toplum düzeninden sıyrılan ve kendine başka yollar çizen insanların başarılarının anlatıldığı toplantıda sanat yönetmeni ve Boğaziçi Caz Korosu şefi Masis Aram Gözbek de yer aldı. İstanbul’daki bir metro hattında Boğaziçi çok sesli gençlik korosu ile birlikte çektikleri video sayesinde tanınırlığı artan Gözbek, konuşmasında geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Türkiye’deki çok sesli koro müziğinin gelişimine olan katkılarından bahsetti. Kat ettikleri gelişmeyi “karda yol açmak” olarak nitelendiren yetenekli şef, başarılarında alınan büyük risklerin, verilen büyük fedakarlıkların ve yaptıkları işe duyduğu tutkunun büyük rolü olduğunu anlattı. Ayrıca MisFit’liğin önemine de dikkat çeken Gözbek, kendi kariyerinde adeta bir pick noktası haline gelen videoya vurgu yaparak “Metro videosu uyumsuzun ta kendisi.” dedi. Hayat hikayesiyle dinleyenlere ilham veren konuşmasında, koro müziğinin ülkemizin geleceğine olan katkısına da vurgu yaptı. Farklı seslerin bir aradaki uyumu olarak nitelendirdiği koro müziğini yaygınlaştırarak uyum, birlik ve beraberlik içinde yaşamanın tohumlarını topluma ekebileceğimizden bahsetti.
“İnsanlık, Uyum Sağlayan Genleri Sayesinde Doğaya Adapte Oldu ama Bulunduğumuz Seviyeye Bizi Ulaştıran Uyumsuz Genlerdi”
Etkinliğe değerli bilgileriyle katkı sağlayan Uzman Doktor Kerem Dündar ise Nöro Sağlık konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, zekanın genlerle aktarılabildiğini fakat asıl gelişimin çevresel faktörlere bağlı olarak gerçekleştiğini aktardı. Doğuştan sahip olduğumuz beyni, bilgileri karşılaştırarak, saklayarak ve biriktirerek bir zihin haline getirdiğimizden bahsetti. “Beyin matah değil, asıl önemli olan zihin.” diyen Dündar, kişisel gelişimin bu konuda kapladığı geniş alana işaret etti. Beyni kullanmanın bir bedeli olduğunu söyleyen uzman doktor, araştıran ve sorgulayan herkesin bu bedeli ödediğini ifade etti. “Pazarlama, bu bedel üzerine inşa edilmiş bir iş koludur.” diyen Dündar, insan davranışlarının analizinin pazarlama alanında büyük öneme sahip olduğunu aktardı. Kültürel farkları bir kenara bırakıp insanların sahip olduğu temel dürtülere hitap eden pazarlama tekniklerinin de asıl başarıyı yakalayabileceğinden söz etti. Eğitim seviyesi ve yaşanılan çevre bir kenara konulduğunda herkesin içinde bir ilkel tarafın var olduğunu ve bu dürtülere hitap eden içeriklerin toplumsal dönüşümü tetikleyebilecek kadar güçlü olduğuna inandığını ifade etti. “Herkesin mutlaka kanacağı bir taraf vardır.” diyen uzman doktor, ayrıntılarına hakim olmadığımız konularda gerçekleştirilebilecek birtakım pazarlama unsurlarına kolayca kanabileceğimizden bahsetti.
Yeni Medyanın Geleceği ve Bu Alana Yapılan Başarılı Yatırımlar
Bireysel gerçekleştirilen konuşmaların yanı sıra farklı sektörlere dair son derece etkileyici paneller de gerçekleştirildi. Bunlardan biri de Koray Gültekin Bahar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Yeni Medya Girişimciliği ve Yatırımcıların Yaklaşımı paneliydi. Konuşmacılar arasında Instagram odaklı bir medya girişimi olan Swipeline’ın kurucularından Umut Kaya ve yeni nesil medyada öne çıkan Aposto’nun kurucu ortaklarından Umutcan Savcı yer aldı. Yatırımcı tarafında ise StartupBorsa.com’un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Koray Gültekin Bahar ile Magna Ventures’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten ve Hi World’ün ortaklarından olan Gökhan Akar panele katkı sağladı. Genel çerçevede, medyadaki yeniliklerin ve atılan cesur adımların işlendiği panelde geleneksel medyanın geleceği de konuşuldu. Umutcan Savcı, geleneksel medyada tespit edilen pek çok köklü sorun olduğuna işaret etti ve en büyük payın da gelir kaynaklarının hızlı bir şekilde tükenmesi olduğunu söyledi. Asıl amaçlarının sürdürülebilirliği sağlamak olduğuna dikkat çeken Savcı, Aposto’nun farklı perspektiflerdeki içerikleri tek bir portalda sunduğunu ifade etti. Popüler müzik uygulamaları veya içerik platformları gibi haberleri listeler halinde derlediklerini ve böylece kolay tüketilebilir hale getirdiklerini aktardı. Diğer bir girişim olan Swipeline içinse Umut Kaya “hap bilgi” kavramına dikkat çekti. Ana iletişim kanalı ses ve görüntü olan bu sayfa sayesinde kullanıcıların Instagram anasayfasında kaydırma yaparken nitelikli bilgiler edinebileceğini ifade etti. İki girişimde de az kaynakla fazla efor modelini baz alan bu genç girişimciler, medyanın geleceğinin çeşitlilik ile sağlanacağını vurguladı.
“Bizim Amacımız Rol Model Üretmek ve İyi Girişimleri Desteklemek”
Birçok başarılı girişime yatırım sağlayan Gökhan Akar, Aposto’nun gelecek vadettiğini ifade etti. Aposto kurucularında gerekli vizyonu ve bu vizyonu gerçekleştirme kapasitesini gördüğünü söyleyen Akar, yaptığı yatırımdan son derece mutlu olduğunu belirtti. Bu yeni platformun, teknolojik adaptasyonu çok yüksek bir girişim olduğunu ifade ederken medyanın değişen yüzünü de başarılı bir şekilde yansıttığını aktardı. Koray Gültekin Bahar ise girişimcilik sektörüne ilişkin rol modeller ortaya çıkarmanın önemine vurgu yaptı. Türkiye’den çıkan başarılı girişimcilerin hikayelerini iyi anlatabilmenin yeni neslin girişimciliğe bakışını önemli ölçüde etkileyebileceğini söyledi. Aynı zamanda bu desteklerin ve doğru atılan adımların ülkemizin geleceğine de katkı sağladığına değindi. Başarılı girişimlerin, yeni bir şey deneyip duvara çarptıktan sonra tekrar ayağa kalkıp fikirler üretebilme azminden geldiğini ifade eden Bahar, bu tür girişimcilere yatırım yapmanın da önemini vurguladı.
Yeni Nesil Pazarlama: Oyun ve Espor
Farklı alanlara yönelik olarak gerçekleştiren bir diğer panelde ise Espor konusu ve oyun sektörü ele alındı. Panelde oyunlaştırma uzmanı, yazar ve akademisyen Ercan Altuğ Yılmaz ile Uzm. Dr. Kerem Dündar yer aldı. Gelişimini hızla devam ettiren Espor sektörünün toplumlarda kabul görme süreci, oyun öncesi yapılan antrenmanlar ve ülkemizde Esporun sahip olduğu konum gibi farklı konulara panelde yer verildi. Ercan Altuğ Yılmaz’ın profesyonel Espor oyunculuğu ve antrenörlüğü yapan bir öğrencisinin de katılımıyla sektör içerisinden de bilgiler edindik. Esporun, farklı bir spor dalı olarak kabul görmemesine rağmen çok fazla emek ve zaman harcanması gereken bir aktivite olduğuna değinildi. Ayrıca yeme bozuklukları, asosyallik ve iletişim sorunları gibi kalıplara sokulan oyuncu profilinin de gerçekliği yansıtmadığı ortaya koyuldu. Oyunlara göre antrenman sürelerinin ve sıklıklarının değiştiği Espor’un, son derece düzenli bir yaşam gerektirdiği vurgulandı.
“Toplumumuz Hala Büyük Oranda E-spor’u Bir Spor Dalı Olarak Görmüyor”
Espor’u bilişsel anlamda ele alan Uzm. Dr. Kerem Dündar ise sektörün toplumda hala bir karşılığının olmadığını belirtti. Ayrıca bu spor dalının ülkemizde gelişebilmesi için toplumda bir karşılığının bulunması gerektiğine dikkat çekti. Çoğunlukla gençlerin ilgi alanları arasında yer alan Espor hakkında, ebeveynlerin hala bu meslek grubunu bir sınıflandırmaya koyamadığını belirtti. Bu duruma karşı gerçekleşecek bir değişimin, ebeveynler tarafından Espor sektörünün gelir olarak bir karşılığının bulunduğunu anlaşılmasıyla sağlanabileceğini vurguladı. Bunun yanı sıra Dündar, Espor’un son derece büyük bir sektör haline gelmesi hakkında da izleyicilerin ve oyuncuların aldığı hazzı değerlendirdi. Fiziksel alanda gerçekleştirilen hareketlerde zihinsel aktiviteye çok fazla yer kalmayabileceğini aktaran uzman doktor, Espor’da minimuma indirilen fiziksel hareketler nedeniyle zihinsel olarak alınan hazzın daha fazla olabileceğini söyledi. Ercan Altuğ Yılmaz ise bu sektörün pazarlamada büyük bir alana sahip olduğunu belirtti. Espor’da müthiş bir hiyerarşi ve takım çalışması olduğuna dikkat çeken Yılmaz, okullarda veya farklı kurumlarda gençler üzerinde böyle bir etkinin kurulamadığına dikkat çekti. Ayrıca markaların reklam çalışmalarında veya pazarlama alanında yararlandığı oyunların da projelerin etkinliğini artırdığını ifade etti.
Son derece keyifli geçen etkinlik sırasında birçok farklı alan konusunda bilgi sahibi olduk. MisFit olmaktan gurur duyan ve farklılık yaratan profesyoneller sayesinde biz de payımıza düşen ilhamı almış olduk. Gün boyu devam eden etkinlikte daha pek çok konuşmacı ve uzman yer aldı. Etkinlikte yer alan diğer konuşmacıları görmek ve öne çıkan noktaları incelemek isterseniz notlarımızın devamına buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı paylaşarak da daha fazla kişiye ulaşmamıza destek olabilirsiniz.