Keşfet

WordPress 6.3 İyileştirilmiş SEO Performansı Vadediyor

Site düzenleyicide yeni gezinme işlevleri, kalıp yönetimi, içerik hızlı düzenleme, blog ön izleme ve stil düzenlemeleri gibi sayısız özelliği kullanıcıyla buluşturan WordPress 6.3 sürümü ile tanışın! 2023'ün ikinci büyük sürümü olan WordPress 6.3 ile ilgili merak edilenler ve çok daha fazlası bu yazıda!
diler foto

Diler Yazıcı

08/08/2023 - 8 dakikalık okuma

Şu anda internet üzerinde aktif olarak faaliyette bulunan hemen hemen her internet sitesi WordPress tabanlı. Doğum tarihi 27 Mayıs olan bu açık kaynaklı yazılımın versiyonları arasındaki WordPress 6.3, bu yazının konusunu oluşturuyor. Gelin, WordPress’in dünden bugüne gelişimi ve web sitelerine sağladığı avantajlarla birlikte 6.3 versiyonunun tüm özelliklerini hep birlikte inceleyelim. Bakalım, WordPress 6.3, sitenizin SEO performansı için neler vadediyor.

WordPress 6.0 Nedir?

WordPress 6.0

Dijital dünyayla içli dışlı olanların bildiği üzere web sitesi kurmak için ya ileri düzeyde kod yazarlığı bilmeye ya da bunu sağlayan alt yapılar kullanmaya ihtiyaç var. WordPress de bunlardan bir tanesi. Peki, WordPress Nedir? Kısaca açıklamak gerekirse WordPress web siteleri oluşturmak ve yönetmek için kullanılan bir içerik yönetim sistemi (CMS) olarak tanımlanmakta. Başlangıçta blog yazma amacıyla geliştirilen bu platform, zamanla geniş bir kullanıcı tabanı kazanarak farklı türdeki web sitelerinin oluşturulması için de tercih edilen bir araç haline gelmiş. WordPress, kullanıcıların web sitesini oluştururken kodlama bilgisi gerektirmeden içerik eklemeleri, düzenlemeleri ve yönetmeleri için bir arayüz sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar, kullanıcı dostu bir arayüz üzerinden yazılar, sayfalar, görseller, videolar ve diğer medya öğelerini ekleyebiliyor, düzenleyebiliyor ve yayınlayabiliyor. Üstelik sadece bunlar da değil. WordPress, binlerce tema ve eklenti seçeneği ile kullanıcılara web sitelerini istedikleri şekilde özelleştirme imkanı da sağlıyor. Harika, değil mi? WordPress hakkındaki bu kısa açıklamaların ardından sırada WordPress 6.0 var. Gelin bakalım WordPress’in bu versiyonu, hangi özellikleriyle öne çıkıyor.

Stil değiştirmeden metin seçmeye, blog stili korumadan çoklu şablon seçeneklerine, stil ön izlemeden iç içe alıntılamaya çeşit çeşit özelliğin dahil edildiği WordPress 6.0‘ın tüm özellikleri aşağıda. Okumaya devam etmeniz yeterli.

  • Geliştirilmiş İçerik Oluşturma Süreci
  • Blog Stili Değiştirme
  • Yeni Şablonlar
  • Blog İçi Navigasyonu Kolaylaştıran Liste Görünümü
  • Blog Kilitleme
  • Blog Tasarımı

Geliştirilmiş İçerik Oluşturma Süreci

Arturo isimli WordPress 6.0 sürümü, 24 Mayıs 2022 yılında yayımlandığından bu yana 400’ün üzerinde güncelleme ve 500 hata düzeltmesi ile kullanıcılara hizmet verdi. Bu hizmetler arasındaki geliştirilmiş içerik oluşturma süreci sayesinde, web sitesi sahipleri, sayfalarına öge ekleme ya da herhangi bir gönderi yazma işini çok daha kolay ve hızlı şekilde tamamlayabilir hale geldi. Geliştirilmiş içerik oluşturma süreci içinde yer alan özellikler arasında:

  • Sayfalara öge eklenmesi
  • Kolay gönderi oluşturma
  • Birden çok metin seçme ve kopyalama
  • Bloglar arası geçişlerde stil korunması
  • Özelleştirilen butonlar

Blog Stili Değiştirme

WordPress 6.0’ın bir diğer öne çıkan özelliği de blog stili değiştirme. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, şunları çok daha kolay yapar hale geldi.

  • Çeşitli renk ve yazı stili bileşenleri
  • Temaya entegre alt temalar
  • Tüm web sitesine yeni bir stl eklenmesi
  • Sitenin görünümünün tamamen değiştirilmesi

Yeni Şablonlar

Bir web sitesindeki içeriklerin anlattığı konu ne kadar ilgi çekici ve akıcıysa metindeki görsel ögelerin kalitesi ve uyumu da bir o kadar önemlidir. Dolayısıyla kullanıcıların kalbine giden yol, içeriklerdeki metinsel ve görsel ögelerin kalitesinden geçer, demek hiç de yanlış olmaz. Bir önceki WordPress sürümlerinde sınırlı seçenekler sunan şablonlar özelliği, WordPress 6.0 ile şu maddelere ait görüntüleri anında görmek mümkün oldu:

  • Belirli bir yazara göre arama
  • Belirli bir tarihe göre arama
  • Belirli bir etikete göre arama
  • Belirli bir kategoriye göre arama

Blog İçi Navigasyonu Kolaylaştıran Liste Görünümü

Bu, özellikle aynı anda birden çok sayfada işlem yapan kullanıcılar için heyecan verici olabilir. Zira blog içi navigasyonu kolaylaştıran liste görünümü özelliği önceden oluşturduğunuz blog sayfalarının gruplandırılmasını içeriyor. Bu sayede siz bir sayfadayken tıklama yaptığınızda liste görünümü, sizin tam olarak nerede durduğunuzu vurguluyor.

Blog Kilitleme

Blog sayfaları oluşturulduğunda bazen belli aralıklarla içlerindeki bilgi ya da görsellerin güncellenmesi gerekebilir. Ancak bunun tersi durumlarda, bu sayfaların dokunulmaz olması şart. WordPress 6.0 blog kilitleme özelliği ile bir blog metninin ileriye dönük hareketi engelleniyor. Yani blog sayfanız üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasını istemezseniz bu özelliği pekala kullanabilirsiniz.

Blog Tasarımı

Tasarım, blog sayfalarının olmazsa olmazı. Bu alanda tatmin edici düzeyde güncelleme bulunsa da iki tanesi oldukça dikkat çekici: Şeffaflık kontrolü ve boşluk desteği. Şeffaflık kontrolü ile sütunlu bir arka plan kullanmak mümkün hale gelirken diğer özellik sayesinde görsellerin arkasında kalacak boşluklarda daha dengeli görünüm sağlayabilirsiniz. Ayrıca galerinin nasıl görüneceği de tamamen sizin tercihinize bırakılıyor.

WordPress Nasıl Kullanılır?

WordPress 6.3 hakkında bilgiler vermeye geçmeden önce WordPress nasıl kullanılır, sorusunu da kısaca cevaplayabiliriz. Aşağıda paylaştığımız bilgiler sayesinde siz de WordPress’te neler yapılabilir, kolayca öğrenebilirsiniz. İşte, WordPress’i kullanmaya başlamanız için en temel adımlar:

  1. Hosting ve Alan Adı: İlk olarak bir hosting hizmeti ve bir alan adı satın almanız gerekiyor. Hosting, web sitenizin barındırılacağı sunucu hizmeti iken alan adı ise web sitenizin adresi oluyor.
  2. WordPress Yüklemesi: Hosting hizmetinizin kontrol paneline giriş yaparak otomatik bir WordPress yükleme seçeneği bulunan bir araç bulmalısınız. Bu araçla WordPress’i kolayca yükleyebilirsiniz. Alternatif olarak WordPress’in resmi web sitesinden indirerek ve elle yükleyerek de kurulum yapabilirsiniz. Seçim sizin!
  3. Site Ayarları: WordPress’i yükledikten sonra site ayarlarınızı yapmanız gerekiyor. Site başlığı, açıklama, dil ve diğer temel ayarları belirlemekse ikinci adım. Ayarlar genellikle WordPress yönetim panelinin “Ayarlar” bölümünde bulunuyor. Hatırlatmış olalım.
  4. Tema Seçimi ve Özelleştirme: WordPress, yukarıda da belirttiğimi gibi birçok ücretsiz ve premium tema seçeneği sunuyor. İhtiyaçlarınıza uygun bir tema seçin ve yükleyin. Ardından temayı özelleştirmeniz de mümkün. Logo, renkler, fontlar ve diğer görüntüleme seçeneklerini tercihinize ve zevkinize göre düzenlemekte özgürsünüz.
  5. İçerik Ekleme: WordPress’te içerik eklemek için “Yazılar” ve “Sayfalar” bölümlerini kullanabilirsiniz. “Yazılar”, blog gönderileri gibi düzenli olarak güncellenen içerikler için kullanılırken “Sayfalar” sabit içerikler (Hakkımızda, İletişim vb.) için kullanılır. İçerikleri eklerken metin, resim, video vb. öğeleri kullanmayı ihmal etmeyin.
  6. Eklenti Yükleme: WordPress, çeşitli eklentilerle web sitenizin özelliklerini genişletmenize olanak tanıyor. Eklentiler; SEO iyileştirmeleri, iletişim formları, galeriler, sosyal medya entegrasyonu gibi farklı işlevleri sağlar. Eklentileri yüklemek ve yönetmek için “Eklentiler” bölümünü kullanabilirsiniz.
  7. Güvenlik ve Yedekleme: Web sitenizin güvenliği için WordPress’i güncel tutun ve güvenlik eklentileri kullanın. Ayrıca düzenli yedeklemeler yaparak web sitenizin verilerini korumayı da unutmayın.

Bir Sitenin WordPress Tabanlı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Nasıl Anlarız?
WordPress ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de bir sitenin WordPress tabanlı olduğunu nasıl anlarız, sorusu. Bu sorunun cevabını ise aşağıdaki maddelere vermek anlamak mümkün

  • Sayfa kaynak kodu: Web tarayıcınızın “Sayfa Kaynağını Görüntüle” veya “İncele” özelliğini kullanarak web sitesinin kaynak kodunu inceleyin. Eğer WordPress kullanılıyorsa, kaynak kodunda “wp-content”, “wp-includes” veya “wp-admin” gibi klasör veya dosya referansları görebilirsiniz.
  • Sayfanın URL yapısı: WordPress, sayfaları ve yayınları genellikle özelleştirilebilir bir URL yapısı kullanır. Örneğin, “siteadi.com/yazilar” veya “siteadi.com/2021/07/yazibasligi” gibi bir URL yapısı WordPress’e işaret edebilir.
  • Sayfadaki meta etiketler: Sayfa kaynağındaki meta etiketlerine bakarak da WordPress kullanılıp kullanılmadığını anlayabilirsiniz.
  • Sayfanın Admin paneli: Web sitesinin kök dizininde, yönetim paneline erişim sağlayan ve genellikle “wp-admin” veya “wp-login.php” adında bir yönetici giriş sayfası bulunur.
  • Eklenti ve tema referansları: WordPress kullanılan bir sitede, sayfa kaynağında veya footer bölümünde eklenti ve tema adlarına dair referanslar bulunabilir. Bunlarsa “wp-content/plugins” veya “wp-content/themes” gibi klasör yollarında görülebilir.

WordPress 6.3 ile Gelen Yenilikler

WordPress 6.3

2023’ün ikinci büyük sürümü olan WordPress 6.3, pek çok önemli özelliği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış durumda. Bakalım, WordPress 6.3 hangi yeniliklerle kullanıcıların karşısında olacak:

  • Yeni Gezinme: Bir önceki sürüm olan 6.2’ye ek olarak WordPress 6.3 sürümünde site içinde sadece şablonları kullanarak değil; sayfaları, etiketleri, stilleri ve gezinme menülerini seçerek de dolaşmak mümkün.
  • Kalıp Yönetme: WordPress 6.3, site düzenleyicide kalıpları yönetmenin bambaşka bir yoluyla geliyor. “Patterns” adı altındaki kalıpları, süte düzenleyicide tek tıkla görüntüleyebilir, hem senkronize edilmiş hem de edilmemiş kalıpları inceleyebilirsiniz.
  • Hızlı Düzenleme: Site düzenleyici, gezinme menüsündeki Sayfalar sekmesiyle web sitenizdeki sayfaları kolayca seçip düzenlemenize olanak tanıyor. Bu özellik sayesinde ister en son düzenlediğiniz sayfaları görün isterseniz üzerinde çalıştığınız sayfada yenilikler yapın… Yeni bir sayfa oluşturmak içinse menünün sağ üst tarafındaki “+” işaretine tıklamanız yeterli.
  • Blog Ön İzleme: Blog temalarını oluşturmayı tamamlamadan önce bunları ön izleme yapmanız mümkün. Bu da canlıya çıkmadan önce sayfayı son bir kez görüntülemenizi sağlıyor.
  • Stil Düzeltmeleri: WordPress, önceki sürümlerinde tanıttığı Revizyonlar özelliği sayesinde gönderi ve sayalarda yapılan değişiklikleri geri almayı kolaylaştırmıştı. Aynı özellik, WordPress 6.3 ile site düzenleyici tema stilleri için de geçerli. Yarattığınız tema stilini beğenmezseniz kolayca geri alabilirsiniz.

WordPress SEO Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımızı incelemiş miydiniz?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları