Ekim ayı itibariyle yeni kampanyalarda eCPC seçeneği kullanılamıyor olacak. Mart 2025 itibariyle de eCPC kampanyaları Manual CPC’ye geçirilmiş olacak.
Enhanced CPC Nedir ve Neden Kaldırılıyor?
Enhanced CPC, temelde manuel teklif verme stratejisine dayalı bir modeldi. Tekliflerinizi kendiniz belirleyebiliyor ve bu teklifleri cihaz, zaman dilimi vb opsiyonlarda özelleştirebiliyordunuz. Ek olarak da bu strateji, tıklamaların dönüşüm sağlama olasılığına göre tekliflerinizi otomatik olarak arttırabilir veya azaltabilirdi. Özellikle bütçeyi manuel yönetmek isteyen reklam verenler için bir denge unsuru sağlıyordu.
Ancak Google’ın yapay zeka ve otomasyon konusundaki büyük ilerlemeleri, Enhanced CPC’nin yetersiz kalmasına yol açtı. Bu noktada eCPC’nin gerçekten ilk baştan beri çok iyi çalışmadığını ve uzmanların öncelikli tercihi olmadığını açıklamak lazım. Fakat bu kararın alınmasının temel sebebinin bu olduğunu düşünmüyorum. Google vb platformlar tüm süreci AI’a bırakarak manuel müdahaleleri sıfıra indirgemek istiyor. Bunun ne kadar doğru olduğu kısmına ise girmeyeceğim, bu başka bir makalenin konusu olsun 🙂
Google, artık tam otomatik teklif stratejilerine (hedef ROAS, hedef CPA gibi) odaklanarak kullanıcıların dönüşüm elde etme olasılığını optimize etmeyi ve bid’ler üzerindeki kontrolü tamamen ele almayı, buna bağlı olarakta bütçe yönetimini de dolaylı olarak etkileyebilmeyi umuyor.
Peki eCPC kullanan kullanıcılar için dönüşümleri yapay zeka ile yönetmeye devam edebilecekleri alternatif modeller neler?
eCPC’nin kalkmasıyla birlikte reklam verenler için birkaç güçlü alternatif ortaya çıkıyor:
Hedef Maliyet Başına Dönüşüm (Target CPA): Dönüşüm başına belirlenen bir maliyetle optimize edilen bu strateji, manuel müdahaleye ihtiyaç duymadan dönüşüm odaklı bir yaklaşım sunar. Üyelik, form doldurma gibi hizmet kalemlerinde daha çok tercih edilirken, sınırlı ürün gamına sahip ve fiyat aralıkları çok farklı olmayan e-ticaret siteleri tarafından da kullanılabilir.
Hedef Reklam Harcama Getirisi (Target ROAS): Yatırım getirisini artırmak isteyen markalar için oldukça etkili bir yöntemdir. Reklamın harcama getirisi üzerine odaklanarak dönüşüm elde etme şansını artırır. Basitçi harcadığınız paranın kaç katı gelir elde etmek istediğinizi Google’a söylersiniz. Farklı fiyat aralıklarına ve geniş bir ürün gamına sahip e-ticaret siteleri için idealdir.
Maksimum Dönüşüm Stratejisi: Bütçeyi optimize ederken maksimum dönüşüm elde etmeyi hedefleyen bu strateji, Google’ın otomasyon araçlarından faydalanarak olası en yüksek dönüşüm oranına ulaşmayı sağlar. Burda dönüşüm maliyeti Google’un dikkate aldığı bir kriter değildir. Bu stratejiyi genel olarak CPA kullanmadan önce kampanyalarımızı ölçeklendirebilmek ve öğrenim süreçlerini hızlandırmak adına kullanırız. Yeterli veriye ulaştığımızda ise kampanyaya bir CPA hedefi vererek optimize etme yoluna gideriz.
Maksimum Dönüşüm Değeri Stratejisi: Dönüşüm değerini maksimize etmeyi hedefleyen bu strateji, dönüşüm sayısına odaklanmazken elde ettiğiniz dönüşümler karşılığında en yüksek getiriyi elde etmenize sağlamaya çalışır. Bu stratejiyi de genel olarak ROAS kullanmadan önce kampanyalarımızı ölçeklendirebilmek ve öğrenim süreçlerini hızlandırmak adına kullanırız. Yeterli veriye ulaştığımızda ise kampanyaya bir ROAS hedefi vererek optimize etme yoluna gideriz.
Enhanced CPC’nin kaldırılması, birçok reklam veren için manuel kontrolün azalması anlamına gelse de, Google Ads’in sunduğu otomatik stratejiler her sene daha iyi çalışır bir hale geliyorlar. Bu noktada mümkün olduğu ölçüde negatif anahtar kelimeler, yerleşim negatiflemeleri, doğru asset tercihleri gibi aksiyonlarla yapay zekanın öğrenim sürecine katkı sağlayabiliriz. Manuel kontrolün gittikçe azaldığı bir dünyada esas mesele, bu stratejileri test ederek işletmenize en uygun olanını belirlemek ve sürekli olarak kampanya verilerini analiz ederek iyileştirmeler yapmaktır.
Sonuç olarak Google Ads’in Enhanced CPC özelliğini kaldırması, bu özelliğin başarısını ve kullanım oranlarını düşündüğümüzde korkutucu ya da üzücü bir durum değil. Reklamcılıkta otomasyona olan yönelimin hızlanarak artacağı da aşikar. Bizim yapmamız gereken ise bu değişimlere hızlı adapte olmak ve özellikle rekabetin yoğun olduğu dijital reklam dünyasında bu özellikleri en verimli şekilde kullanmaya çalışmak.