Uygulama Optimizasyonu (ASO)

Google Play Store Reklam Politikasını Güncelliyor!

Google Play Store'un bu yeni güncellemesi ile beraber artık can sıkıcı pop-up'lar, kullanıcıyı rahatsız eden reklam türleri tarihe mi karışıyor? Ayrıntılar yazımızda!
bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

22/09/2022 - 4 dakikalık okuma

Google geçtiğimiz günlerde, Google Play’de barınan uygulamalar üzerindeki reklam politikasında bir güncellemeye gideceğini duyurdu. Gelin hep birlikte konunun detaylarını inceleyelim ve uygulama geliştiricilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğine bakalım.

Beklenmeyen Geçiş Reklamlarının Kaldırılması

Oyun oynarken, haber okurken veya farklı bir uygulama ile ilgilenirken birdenbire çıkan ve tüm ekranı kaplayan can sıkıcı pop-up’ları herkes bilir. Bu reklam türüne geçiş reklamları diğer bir tabir ile tam ekran reklamları denir. Son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan tam ekran oyun reklamları kullanıcıyı rahatsız eden bir reklam türüdür. Bazı reklam verenlerin bu reklam türünü kötüye kullandığını ve bu sebepten dolayı Google’ın bu reklamlarla alakalı bir aksiyon alacağını söyleyebiliriz. Android uygulamalarında bundan böyle 30 Eylül’de yürürlüğe girecek olan yeni reklam politikasıyla birlikte, içeriğin başında açılan ve gezinmenin ortasında sizleri rahatsız eden tam ekran reklamlarına izin verilmeyecek. Bu tarafta en çok sorulan sorulardan birisi “Tüm tam ekran reklamları mı kaldırılacak?” sorusuydu. Buna istinaden; hepsi değil, reklam mantığını manipüle eden geçiş reklamlarına izin verilmeyecek, diyebiliriz.

Google’ın bu can sıkıcı reklamları kaldırmaya karar vermesiyle birlikte kullanıcı deneyimini iyileştireceğini düşünüyoruz. Google’ın bu reklamların kaldırılması kararı ile ilgili Better Ads Standartlarından ilham aldığını ve bu şekilde karar verdiğini söyleyebiliriz. Better Ads Standartları, tüketici tarafından kabul edilebilirlik eşiğinin altında bulunan, reklam engelleyici yüklemeye yönlendirme olasılığı en yüksek olan reklam deneyimlerini tanımlar. Bu reklam türünü kötüye kullanan geliştiriciler tarafından kullanılan kötü taktiklerden koruyacak ve mobil uygulamaları ve oyunları deneyim tarafında iyi yönde etkileyecektir.

Geçiş Reklamlarının Kaldırılmasındaki Koşullar Neler?

  • Beklenmedik bir şekilde, genellikle kullanıcı farklı bir sayfaya gitmek istediğinde veya bir şey yapmak istediğinde gösterilen tüm biçimlerdeki (video, GIF, statik vb.) tam ekran geçiş reklamlarına izin verilmeyecek.
  • Oyun oynarken bir seviyenin başında veya içerik okurken içeriğin başlangıcında gözüken reklamlara izin verilmeyecek.
  • Uygulama yükleme ekranında, yani açılış ekranında görünen tam ekran video geçiş reklamlarına izin verilmeyecek.
  • 15 saniye boyunca kapatılamayan tam ekran geçiş reklamlarına izin verilmeyecek. (Örneğin bir oyun uygulamasında bu reklam türü; oyun bitti, skor ekranından sonra gösterilebilir.)

Dipnot: Bu reklam türü, ödüllü reklamlar için geçerli değildir. Örneğin bir reklam karşılığında puan kazanıyorsanız ve belli bir içeriğin kilidini açıyorsanız böylesi reklamlarda geçerli değil. Google’ın yayımlamış olduğu bu reklam politikasının amacının, oyun oynanmasını, bir içeriğin tüketilmesini engelleyen ve kullanıcı deneyimini negatif etkileyen reklamlar için olduğunu söylemekte fayda var. 30 Eylül itibarıyla beklenmedik reklam politikası devreye girecek ve oyunun deneyimine olumsuz etkide bulunan bu tarz tüm reklamlar kaldırılıyor olacak. Beklenmedik tam ekran geçiş reklamlarına birkaç örnek verecek olursak:

Beklenmedik Reklamlar
Oyunun başında kullanıcı bir hamle yaparken karşısına aniden bir reklam çıkıyor.
Kullanıcı içerik okurken beklenmedik şekilde ortaya çıkan reklam
Kullanıcı içerik okurken beklenmedik şekilde ortaya çıkan reklam.
Oyun sırasında 15 saniye boyunca kapatılamayan reklam
Oyun sırasında 15 saniye boyunca kapatılamayan reklam türü.

Kolayca İptal Edilebilen Abonelikler Geliyor

Kullanıcılar daha kaliteli hizmet veya uygulamaya ulaşmak için bir uygulamaya abone oluyorlar. Genellikle abone oldukları bir uygulamanın aboneliğini iptal etmek istediklerinde karşılarına yüzlerce prosedür çıkabiliyor. Abonelik iptal yerlerinin gizlenmesi, maillere geri dönüş sağlanmaması vs. gibi problemler kullanıcının canını daha da sıkabiliyor. Google, eğer uygulama içerisinden abonelik satışı gerçekleştiriyorsanız aboneliklerin nasıl yönetileceğini veya iptal edilebileceğini de açıkça belirtmenizi isteyecek. Abonelik iptalinin şeffaf bir şekilde, uygulama içerisinden yönetebileceğiniz bir çerçevede olmasının altını çiziyor. Bu politikanın 30 Eylül’de yürürlüğe gireceğini ve eğer bir aksiyon almadıysanız bu tarafla ilgili kesinlikle bir çalışma yapmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. 🙂

Google Faydalı İçerik Güncellemesi başlıklı yazımızı okumuş muydunuz?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları