Google Ads

Google Ads Custom Raporlar ile Analizleri Kolaylaştırın!

Google Ads'te özel raporlar (custom reports), kampanya performansını detaylı analiz etme ve belirli metriklere göre optimize etme açısından işimizi hızlandıran ve verileri daha doğru yorumlama imkanı sağlayan oldukça pratik ve etkili araçlardır.
aykut-alcelik-2

Aykut Alçelik

13/11/2024 - 5 dakikalık okuma

Genel olarak başlangıç seviyesi ve uzman arkadaşların raporlama ile ilgili ihtiyaçlarını standart ekranlardan giderdiğini ve özel raporlar oluşturmadığını görüyoruz. Anlık kontrol ve optimizasyon süreçlerinde ana ekranlar ve bu ekranlardaki segment ve kolonlar her ne kadar işimizi görse de özellikle çok sayıda kampanya içeren büyük hesaplarda bu ekranlar tam bir karmaşa halini alabilir ve sizleri yavaşlatabilir.

Oluşturacağınız bazı özel rapor ekranları ise hem sizlerin rutin kontrollerinizi daha pratik hale getirir hem de yoğun datalar içerisinde size fırsat yaratacak alanları daha kolay bulmanıza olanak kılabilir.

Oluşturulabilecek raporlar markaya, hedeflere ve ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterebilecek olmakla birlikte genel geçer olabilecek ama bununla birlikte de en çok kullanılabilecekleri aşağıda sıralamaya çalışacağım.

Google Ads Custom Raporlar ile Analizleri Kolaylaştırın!

Search Term (Arama Terimi) Performans Raporu

Bu rapor, hangi arama terimlerinin en yüksek dönüşüm sağladığını ve hangilerinin düşük performans gösterdiğini analiz etmek için ideal olacaktır. Bu sayede negatif anahtar kelimeler belirleyebilir ve bütçenizi daha verimli kullanabilirsiniz. Ya da sizin için çok önemli kelimelerin çalışmalarını özelleştirmek için fırsatlar görebilirsiniz.

Nasıl Oluşturulur:

  1. Google Ads’e giriş yapın.
  2. Sol menüden Raporlar > Özel raporlar seçeneğine gidin.
  3. Yeni rapor butonuna tıklayın ve Tablo türünü seçin.
  4. Boyutlar (Dimensions): Kampanya, Reklam Grubu, Anahtar Kelime, Arama Terimi
  5. Metrikler: Tıklamalar, Gösterimler, Dönüşümler, Dönüşüm Oranı, Maliyet
  6. Filtreler: Belirli bir kampanya veya reklam grubu seçin.
  7. Raporu kaydedin ve adlandırın.

Google Ads Custom Raporlar ile Analizleri Kolaylaştırın!

Cihaz Türlerine Göre Performans Raporu

Farklı cihazlarda (mobil, masaüstü, tablet) performansınızı karşılaştırmak, hedef kitlelerin cihaz tercihlerine göre stratejinizi uyarlamak için kullanılabilir. Her ne kadar gelişmiş auto bidding stratejileri doğrultusunda cihaz özelinde kampanya kırılımları azalmış olsa da bazı durumlarda özellikle de bütçenizin yetersiz olduğu senaryolarda bu tarz aksiyonlar efektif bütçe yönetimi için gerekli olabilir.

Nasıl Oluşturulur:

  1. Raporlar > Özel raporlar > Tablo oluştur.
  2. Boyutlar: Kampanya, Cihaz (Mobil, Masaüstü, Tablet)
  3. Metrikler: Tıklamalar, Tıklama Başına Maliyet (CPC), Dönüşümler, Dönüşüm Oranı, Maliyet
  4. Filtreler: Yalnızca belirli bir kampanya ya da reklam grubuna göre filtreleyin.
  5. Raporu cihaz türlerine göre sıralayın ve optimize edin.

Saat ve Gün Bazlı Performans Raporu

Reklamlarınızın hangi saat diliminde ve haftanın hangi günlerinde en iyi performansı gösterdiğini incelemek için kullanılır. Bu rapor ile teklifleri optimize edebilir (manuel teklif verme kullanıyorsanız) ve daha verimli bütçe yönetimi yapabilirsiniz.

Burada unutmamanız gereken noktalardan birisi maksimum dönüşüm ya da maksimum dönüşüm değeri stratejilerinden birini kullanıyorsanız, yapacağınız teklif ayarlamalarını otomatik teklif stratejilerinin ezeceğidir. Ama her halükarda bu rapor sizin yayın takviminizi sınırlamanız ve düzenlemeniz için bile önemli çıktılar sağlayabilir.

Nasıl Oluşturulur:

  1. Yeni rapor > Tablo seçeneğine tıklayın.
  2. Boyutlar: Haftanın Günü, Saat (Gün içi saatler)
  3. Metrikler: Gösterimler, Tıklamalar, Dönüşümler, Maliyet, Tıklama Oranı (CTR)
  4. Filtreler: Belirli kampanya ya da reklam gruplarına filtre ekleyebilirsiniz.
  5. Saat ve gün performansına göre bid stratejinizi ayarlayın.

Hedef Kitle Segmentasyonu Raporu

Kampanyalarınızın belirli hedef kitle segmentleri arasında nasıl performans gösterdiğini analiz etmek, bu kitlelere özel stratejiler geliştirmek için idealdir.

Nasıl Oluşturulur:

  1. Raporlar > Yeni rapor > Tablo oluştur.
  2. Boyutlar: Hedef Kitle – Yaş, Cinsiyet ( Hedef kitle, Yaş ve Cinsiyet aynı anda eklenemez. Hedef kitle için ayrı bir rapor, Yaş ve Cinsiyet için ise ayrı bir rapor hazırlamanız gerekir)
  3. Metrikler: Dönüşümler, Dönüşüm Oranı, Maliyet, Tıklamalar, Gösterimler
  4. Filtreler: Hedeflenen kampanya veya reklam grubunu seçin.
  5. Kampanyalarınızdaki hedef kitlelerin, yaş gruplarının ve cinsiyetlerin nasıl performans gösterdiğini analiz ederek kampanya ve bütçe planlamalarınızı optimize edebilirsiniz.

Coğrafi Konum Performans Raporu

Farklı bölgelerde kampanya performansını karşılaştırarak yer bazlı teklif ayarlamaları yapmanızı sağlar. Burada da yine manuel tekliflendirmeyi kullanıyor olmanız gerekir. Maksimum dönüşüm ya da maksimum dönüşüm değeri stratejileri bu teklif düzenlemelerini ezecektir. Bu rapor sonrası sizin için önemli şehirlerde ayrı kampanyalar açmanız ya da bazı şehirleri hariç tutmanız gerektiğini keşfedebilirsiniz.

Bu rapora Impr. (Top) % ve Impr. (Abs. Top) % metriklerini de ekleyerek performanslı şehirlerde ne kadar gidecek payınız olduğunu da ön görebilirsiniz.

Nasıl Oluşturulur:

  1. Tablo raporu oluşturun.
  2. Boyutlar: Konum (Ülke, Şehir, Bölge)
  3. Metrikler: Tıklamalar, Dönüşümler, Maliyet, Dönüşüm Oranı
  4. Filtreler: Kampanya veya reklam grubuna göre filtreleyin.
  5. Raporu belirli bölgeler için analiz edin ve coğrafi teklif stratejinizi ayarlayabilirsiniz. Ya da bazı kampanyalarınızı belirli şehirlere özel şekilde bütçelendirmek için tekrar kurgulayabilirsiniz.

Google Ads Custom Raporlar ile Analizleri Kolaylaştırın!

Reklam Formatı Performans Raporu

Farklı reklam formatlarının (metin, görsel, video) performansını analiz etmek için kullanılır. Hangi formatın en çok dönüşümü sağladığını öğrenebilirsiniz.

Nasıl Oluşturulur:

  1. Yeni rapor > Tablo seçin.
  2. Boyutlar: Kampanya, Reklam Türü (Metin, Görsel, Video)
  3. Metrikler: Dönüşümler, Maliyet, Gösterimler, Tıklama Oranı (CTR)
  4. Filtreler: Kampanyaya göre filtreleme yapın.
  5. Reklam formatına göre performansı inceleyerek kampanya stratejisini düzenleyebilirsiniz.

Bu custom report’lar, kampanya performansınızı detaylıca analiz etmenize ve daha verimli kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Her rapor, işinizin spesifik ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir ve optimize edilebilir. Paylaştığım metriklerin bir çoğu bu raporlarda değiştirilebilir. Boyutlara göre eklenebilen metrikler değişkenlik göstermekle birlikte çok daha komplike raporlar hazırlamakta mümkün.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları

İçindekiler