SEO

Google Faydalı İçerik Güncellemesi

Google'ın Ağustos 2022 itibarıyla duyurduğu Google Faydalı İçerik Güncellemesi ile arama sonuçlarında sıralamaların ciddi ölçüde değişebileceği öngörülüyor. Peki Google bu güncelleme ile neyi amaçlıyor? Ayrıntıları öğrenmek için hemen yazımızı okumaya başlayın!
bugra-yatman-foto-2

Buğra Yatman

30/08/2022 - 6 dakikalık okuma

Google’ın 2012 yılında yayımladığı Panda Algoritması‘ndan sonra içerikleri kapsayacak yeni bir güncelleme kullanıma sunuldu. 18 Ağustos 2022 tarihinde Google faydalı içerik güncellemesi olarak sıralamaları etkileyecek bir algoritma güncellemesi olacağını duyurdu ve bu algoritma güncellemesinin SERP (Search Engine Results Pages) üzerinde ciddi etkileri olacağı düşünülüyor. Siz de Google Faydalı İçerik Güncellemesi hakkındaki tüm merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz!

Google Kalite Testi

Google’da günlük olarak dünyanın her köşesinden 150 dilde milyarlarca sorgu yapılıyor ve Google en alakalı sonuçları kullanıcıların karşısına çıkarabilmek adına algoritmalarından yararlanıyor. Bir kullanıcının, yaptığı aramanın sonucunda yararlı ve en alakalı içeriklerle karşılaşması isteniyor. Bundan dolayı Google geçtiğimiz yıl da 750,000’den fazla kalite testi ve arama sonuçlarında 4,000 civarında iyileştirme yaptı. Bu alakalı sonuçlar içerisinde kullanıcılara faydalı içerik sağlamak amacıyla oluşturulmamış arama sonuçları da sıralama alabiliyor.

Google Faydalı İçerik Güncellemesi (Helpful Content Update)

Google Faydalı İçerik Güncellemesi’nin temel amacı, arama sonuçlarında sıralama almak için yazılan içerikler yerine kullanıcılara doğru bilgiyi anlatıp fayda sağlayacak içerikleri ön plana çıkarmak. Google, bu güncellemenin sadece sayfa bazlı bir değerlendirme değil, site geneli için kullanılacak bir sıralama kriteri de olacağını ifade etti. Yani site genelinde bulunan sayfalarda faydasız içerikler sunuluyorsa, bu algoritma değişikliği sonrası tüm site olumsuz yönde etkilenebilir. Bu durumda, sitede faydalı içerikler sunan sayfalar olsa dahi faydasız içerikler barındıran sayfalardan dolayı site genelinde sıralama kaybı yaşanması olası görünüyor. Bu güncellemeden etkilenecek olan sitelerin tekrar iyileşebilmesi ise birkaç ay sürebilir. Google, güncellemeden olumsuz etkilenmemek için sitede bulunan faydasız içeriklerin kaldırılmasının ya da faydalı hale getirilmesinin avantaj sağlayabileceğini de duyurdu.

Başlangıçta sadece İngilizce dilinde yayımlanmış içerikleri kapsayan Helpful Content Update, Google’ın yaptığı son açıklamaya göre 08/12/2022 tarihi itibariyle tüm dillere uygulanmaya başlamıştır. Google bu güncellemenin, doğrudan web sayfalarını sıralamak için kullandığı metriklerinden biri olacağını da açıkladı. Kopya veya değersiz olan içeriklerin özellikle eğitim, sanat, eğlence, alışveriş ve teknoloji alanlarında yapılacak arama sonuçlarında etkili olacağını ifade etti. Bu alanlarda bilgi vermekten çok arama motorlarınca sıralama kazanmak için yazılmış değersiz ve kopyalanmış içeriklerin kullanımı oldukça yaygın olduğundan dolayı, algoritma güncellemesinin etkilerinin ilk bu alanlarda gözlemlenmesi bekleniyor. Google’ın yayımlamış olduğu Search Quality Evaluator Guidelines’da da bahsedildiği gibi:

İnternette her sayfa bir amaç için oluşturulmuştur. Bazı sayfalar insanlara faydalı içerikler sunarken bazı sayfalar ise hiç fayda sağlamaz, tam aksine zarar verir. Bir sayfayı değerlendirmenin ilk adımı sayfanın amacını anlamlandırmaktır.

Google’ın yayımladığı Helpful Content güncellemesi ile sayfaların oluşturulma niyeti daha şeffaf şekilde tanımlanabilecek gibi görünüyor. Yani web sitelerinin amaçları daha anlaşılır şekilde açığa çıkacak ve gerçekten fayda sağlayan sitelerin sıralamaları iyileşecektir. Örneğin; bu güncellemeye göre sıralama kazanabilmek için sadece tatlı satan bir e-ticaret sitesinin tatlı ile ilgili tüm bilgileri kullanıcıya faydası olacak şekilde belirtmesi gereklidir. Bir tatlının tarifi verilirken dünyada tatlının tarihçesi anlatılırsa ya da farklı konuları ele alan içerikler paylaşılırsa bu içerikler yararsız olarak işaretlenebilir.

Amerika Kıtasındaki Etkilerine Bakalım

Semrush verilerine göre farklı kategorilerde yer alan sitelerin Google’daki pozisyonlarının değişim trendine bakacak olursak, en çok hareketlenme haber siteleri kategorisinde gözüküyor:

USA: Haber

Haber sitelerinin pozisyonlarındaki değişiklik tredine bakacak olursak, en çok “knowledge panel”  ve “people also ask” bölümünde kayıplar yaşadıklarını söylemek mümkün.

Alışveriş grubundaki sitelerin arama sonuçlarındaki değişimlerine bakacak olursak çok fazla bir dalgalanma olmadığı:

USA: Alışveriş

Benzer şekilde sağlık, eğlence, güzellik & fitness, bilgisayar & elektronik, tatil & seyehat kategorilerinde de çok fazla bir dalgalanma olmadığını söylemek mümkün:

Sağlık:

USA: Sağlık

Sanat & Eğlence:

USA: Sanat & Eğlence

Güzellik & Fitness:

Bilgisayar & Elektronik:

Tatil & Seyehat:

Google, İçeriğin Faydasız Olduğunu Nasıl Tespit Eder?

Öncelikle içeriğin işinin ehli bir insan tarafından özgün bir şekilde yazılması gerekli. Google, otomasyon veya bot tarafından oluşturulmuş içeriği tanıyabilir ve konu hakkında kullanan sayfaya manuel işlem yapabilir. Kalitesiz içeriğin tespiti Google tarafından makine öğrenmesi (machine learning) ile tespit ediliyor. Eğer ilgili algoritma sitede çok sayıda yararsız içerik tespit ederse, bu siteyi işaretliyor ve bundan dolayı tüm site de olumsuz etkilenebiliyor.

Kaliteli İçerik İçin Tavsiyeler

Hem kaliteli hem de Google Faydalı İçerik Güncellemesi’ne göre hazırlayacağınız içerikleriniz için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Kullanılan başlıkların içeriğin özeti niteliğinde ve dikkat çekici olması,
  • Başlığın anahtar kelime analizine uygun bir şekilde hazırlanması,    
  • İçeriğin başlıkla ilgili birçok ayrıntıya yer vermesi,
  • İçerik hazırlarken kullanıcı deneyiminin de göz ardı edilmemesi, 
  • İçeriğin doğru bilgi vermesi ve bunların rapor, analiz gibi kaynaklara dayandırılması ve bu içerikleri üretenlerin gerçek bir kişi olması,
  • Eğer bir kaynaktan yararlanılmışsa atıf yapılması veya kaynakça eklenmesi, 
  • İlk paragrafın içeriğin özeti niteliği taşıması ve CTA cümleleriyle zenginleştirilmesi,  
  • Konu hakkında içerik üreten rakip sitelerin incelenmesi ve daha zengin, orijinal bir içerik üretilmesi,
  • İçeriğin mobil cihazlarda sorunsuz görüntülenebilmesi,
  • İçerik türüne uygun bir yazım dili belirlenmesi (Örneğin blog içeriği daha samimi bir yazım dili gerektirir.),
  • Kullanıcılar gerçekten yönlendirilmek istendiği zaman link verilmesi,
  • İçeriğin konuyu açıkça bilen bir uzman veya bu konuya ilgi duyan biri tarafından yazılması,
  • Net bir açıklama olmasa da yazım kurallarına uygun içerikler sunulması, 
  • Kolay okunabilir ve akıcı bir içerik hazırlanması,
  • Anahtar kelimelerin paragrafın bütününe eşit bir şekilde yayılması,
  • Hedef kitleye uygun içerikler paylaşılması,
  • İçeriklerin, arama motorlarında sıralamanın iyileşmesini sağlamak için değil, gerçek ve doğru bilgiyi kullanıcıya sunması için yazılması.

Kaliteli İçerik İçin Uzak Durulması Gerekenler

  • Kullanıcıları aldatacak, yani vadedilenden farklı bir içerik ya da yönlendirmeler,
  • Botlar veya çeşitli otomasyonlar tarafından üretilen içerikleri yayımlamak,
  • Ağdalı bir yazım dili kullanmak,
  • Okunması güç, uzun cümleler kurmak,
  • İçeriği başka kaynaklardan doğrudan kopyalayarak yayımlamak,
  • Çok sık anahtar kelime kullanmak, çok sık <strong> etiketi kullanmak,
  • Gereksiz linkleme yapmak,
  • Kullanıcının aradığı bir görsel, tablo veya ürün ise kullanıcının karşısına çok farklı bir içerikle çıkmak,
  • Sayfa içinde içeriğin önüne geçecek şekilde reklamlara yer vermek,
  • Doğrudan hedef içeriğine ulaşmayan linkler kullanmak,
  • İçerikte vadedilenden farklı bir URL’e yönlendirme vermek,
  • İçerikte anlatılmak istenenin dışına çıkmak. Örneğin, nevresim takımı satıyorsanız yatak odasının duvar boyasından bahsetmek çok mantıklı olmayacaktır.

Site içeriklerine bütünsel olarak bakılmalı. Yani içeriklerin bir kısmında yararsız bir kısmında yararlı içerik barındırmak yerine site genelinde yararlı içerik olması üzerinde çalışılması gereklidir. Aksi takdirde söz konusu site, genel olarak yararsız bir site olarak etiketlenebilir. Google, bu güncellemeyle hâlihazırda sıralama almış olan sayfaları inceleyip yetersiz veya faydasız içerik olarak nitelendiriyorsa bu durum, site genelinde sıralama kaybı yaşanacağı anlamına geliyor. Kaliteli, faydalı ve kullanıcı odaklı içerik oluşturmak muhtemelen gelecekte yapılacak güncellemelerden de olumlu yönde etkilenmesini sağlayacaktır.

İçerik yazmak konusunda bilginizi artırmak için İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler I içeriğimizi de okuyabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar!

2 Yorum

güncelleme şuan yapıldı mı ülkemizde?

Henüz Türkçe diline uygulanmadı

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları

İçindekiler