Arama sonuç sayfalarında (SERP) kendini diğer sonuçlardan ayıran rich snippet, sunduğu ek veriler ile avantaj sunuyor. Peki rich snippet nedir? SEO açısından neden önemli? Tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz!
Rich Snippet Nedir?
Google’da herhangi bir konuda bir arama yaptınız ve karşınıza çıkan listedeki (SERP) bir sonuç diğerlerinden çok daha farklı, çok daha detaylı… Arama sonuç sayfasındaki tüm sonuçlara üstünkörü bakacak olsak belki hiçbirinin diğerinden sunduğu veri şekli anlamında farkı olmadığını düşünebiliriz. Ne var ki rich snippet bu sonuç sayfalarında kendisini diğerlerinden ayırmasını biliyor. Google sonuç sayfalarındaki diğer sonuçlar gibi listede görebileceğiniz rich snippet özellikli sonuçlar, bununla beraber ekstra veriler sunuyor. Rich snippet nedir denildiği zaman da verilebilecek en önemli yanıtlardan biri bu: Google arama sonuçlarında çıkan diğer tüm sonuç sayfaları gibi görebileceğiniz rich snippet örnekleri bununla beraber o sonuç sayfasında çok daha fazla veri sunuyor ve kendisini ayrıcalıklı kılmasını biliyor.
Arama yapan kullanıcılara bir sayfanın içeriği hakkında ek bilgi sağlayan rich snippet, yapılandırılmış veri işaretlemesi gibi adlarla da tanıtılıyor. Google snippet konusunda en çok bilinen arama motoru olsa da tabii ki farklı arama motorlarında da bu tip sonuç sayfaları görebilirsiniz. Yine de pazarın dev oyuncusu Google üzerinden anlatmayı sürdürelim.
Örneğin, fantastik film meraklısı biri olarak Google’da “Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı” ifadesini arattınız ve karşınıza farklı pek çok sonuç çıktı. Bu sonuçlarda URL, içeriğin başlığı (title) ve açıklama (description) bölümleri yer alıyor. Bunlar, tıkladığınız zaman karşınıza çıkacak içeriğe dair alabileceğiniz ön bilgiler. Rich snippet özellikleri itibarıyla burada ayrılıyor. Rich snippet özellikli sonuç da URL, içerik başlığı ve açıklama bölümü ile karşınıza çıkıyor fakat bir farkla: İlgili sonuca ayrılan bölümde derecelendirme, kullanıcı oyu gibi bilgileri de görebiliyorsunuz. Demek, içeriğin başlığı, URL bölümü ve Google sonuçları için yazılan açıklamasının yanı sıra izleyicilerin değerlendirmelerini de burada görebiliyoruz. Bu sayede filme dair yapılan yorumlar, eleştirileri de belli ölçüde görebiliyoruz.
Normal bir arama snippet’i aşağıdaki öğeleri içerir:
- Başlık
- URL
- Açıklama
- Tarih (her zaman değil)
Rich snippet ise aşağıdaki öğelerden birini veya daha fazlasını içerebilir:
- Başlık
- URL
- Açıklama
- Tarih bilgisi
- Ürün Görselleri
- Ürün İncelemeleri
- Puanlar
- Fiyat bilgisi
- Web sitesinin adı
- Web sitesinin simgesi
Rich Snippet Örnekleri
Rich snippet örnekleri çok çeşitlidir ve bazen bir derecelendirme bazen bir yorum bazen de bir fiyat aralığı olarak karşınıza çıkabilir. Bir örnekle ilerleyelim. Google arama motoruna “İstanbul Otelleri” yazdınız ve yine karşınıza pek çok sonuç sayfası çıktı. Görselde de görebileceğiniz gibi bu sonucun rich snippet özelliğine sahip sayfasında derecelendirme / puanlama, inceleme, fiyat aralığı gibi pek çok ek veri gösteriliyor. Bu sayede kullanıcılar İstanbul otelleri hakkında içeriğe tıklamadan dahi önden daha kapsamlı bilgi alabiliyor. Ayrıca aynı özellik, rich snippet’a sahip sonuç sayfasına kullanıcıların tıklama ihtimalini de artırabiliyor.
Bir de yemek tarifleri üzerinden gidelim. Google’a “pilav tarifi” yazdığımız zaman bu kez rich snippet özelliğine sahip birden fazla sonuç çıkıyor. Kullanıcı oyu, yemeğin yapım süresi, açıklama (description) bölümünün hemen altında konumlandırılıyor. Zaten belirli bilgi türlerine sahip sayfalar için görünebilen rich snippet örneklerini en çok görebileceğiniz alanlardan biri hiç şüphesiz ki yemek tarifleri.
Bir diğer aramamız ise “SEO nedir?” olsun. Burada bir film, yemek tarifi gibi derecelendirmeler pek mümkün olmasa da rich snippet kendini soru – cevap şeklinde gösterebiliyor. Örneğin, “SEO nedir?” yazdığınız zaman karşınıza çıkan sonuçlardan birinde SSS (Sıkça Sorulan Sorular) uzantısını görebilirsiniz. SSS uzantısı sayesinde bir ya da birkaç soru ilgili web sayfasına bağlı şekilde karşınıza çıkar ve tıkladığınız takdirde yeni bir sayfaya geçmenize gerek kalmadan altta cevaplar belirir.
Rich Snippet örnekleri farklı pek çok bilgi tipinde karşınıza çıkabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yazarlar
- İnsanlar
- Fiyat
- Şirketler
- Etkinlikler
- Organizasyonlar
- Müzik
- Videolar
- Değerlendirmeler
- Envanter
- Görüntüler
- Tarifler
Mesela listenin başında yer alan “Yazarlar” maddesine de bir örnek vererek bu kısmı kapatabiliriz. Google’a “Yaprak Dökümü Reşat Nuri Güntekin” yazıp arattığınız zaman karşınıza çıkan pek çok sonuçta “Kullanıcı Oyu” adlı rich snippet özelliğini görebilirsiniz. 5 adet yıldızın yer aldığı bu rich snippet’ta, verilen oylara göre yıldızlar sarı renkte olabilir ya da renksizdir. Bu da romanı okuyanların o web sitesi özelindeki oylarını göstermesi bakımından önemlidir.
Rich Snippet Nasıl Yapılır?
Peki rich snippet nasıl yapılır? Bunun için web sitenizde hangi ayrıntılara odaklanmanız gerekiyor? İnternet sayfalarının arama sonuçlarında rich snippet görünümüne sahip olması için JSON (java script) ya da microdata formatı ile bir takım kod yapıları kullanılıyor. Aynı zamanda bu yöntemlerde, Google, Microsoft, Yahoo ve Yandex’in desteklediği schema.org ortak kullanılan bir sistem. Bunun yanı sıra doğru snippet türünü seçmeniz gerekiyor. Google “makale, kitap, eleştirel inceleme, iş ilanı, yemek tarifi, etkinlik” gibi pek çok snippet türünü destekliyor. Bunlardan, web sitenizin içeriğine göre en doğru snippet türünü seçmeniz gerekiyor.
Yapılandırılmış veri, bir sayfa hakkında bilgi sağlamak ve sayfa içeriğini sınıflandırmak için kullanılan standart bir biçimdir. Aşağıda, yapılandırılmış verinin nasıl oluşturulacağı, test edileceği ve yayınlanacağı hakkında bir genel bakış sunmak için birkaç örnek paylaşmak istiyorum. Örneğin sayfanızda yer alan bir breadcrumb menüyü json formatı ile bildirmek istediğinizde;
<script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [{ "@type": "ListItem", "position": 1, "name": "Books", "item": "https://example.com/books" },{ "@type": "ListItem", "position": 2, "name": "Science Fiction", "item": "https://example.com/books/sciencefiction" },{ "@type": "ListItem", "position": 3, "name": "Award Winners" }] } </script>
gibi bir yapı ile sayfanızdaki breadcrumb menü yapısını yapılandırlmış veri formatı ile sunmuş oluyorsunuz. Veya bir e-ticaret sitesiyleseniz ve ürün detay sayfasında bir yapılandırılmış veri entegrasyonu yapmak istediğinizde, aşağıdaki gibi bir yapıyla sunabilirsiniz:
<script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org/", "@type": "Product", "name": "Executive Anvil", "image": [ "https://example.com/photos/1x1/photo.jpg", "https://example.com/photos/4x3/photo.jpg", "https://example.com/photos/16x9/photo.jpg" ], "description": "Sleeker than ACME's Classic Anvil, the Executive Anvil is perfect for the business traveler looking for something to drop from a height.", "sku": "0446310786", "mpn": "925872", "brand": { "@type": "Brand", "name": "ACME" }, "review": { "@type": "Review", "reviewRating": { "@type": "Rating", "ratingValue": "4", "bestRating": "5" }, "author": { "@type": "Person", "name": "Fred Benson" } }, "aggregateRating": { "@type": "AggregateRating", "ratingValue": "4.4", "reviewCount": "89" }, "offers": { "@type": "Offer", "url": "https://example.com/anvil", "priceCurrency": "USD", "price": "119.99", "priceValidUntil": "2020-11-20", "itemCondition": "https://schema.org/UsedCondition", "availability": "https://schema.org/InStock" } } </script>
Gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra ise ilgili URL’yi test etmeniz gerekiyor. Bunun içinse Google’ın snippet test sayfasına giderek söz konusu URL’lerinizi test edebilirsiniz. Test aracı şurada: https://search.google.com/test/rich-results
Rich Snippet ve SEO İçin Önemi
Arama sonuçlarında yukarılarda, ilk sıralarda yer almak her zaman önemlidir. Bununla beraber sonuç sayfalarında çıkan bir web sayfasına tıklanması için, rich snippet çok işe yarar. Sonucu kullanıcı gözünde çok daha cazip hâle getirebilen rich snippet, bu sayede daha fazla tıklama oranlarına sahip olabilirsiniz. Böylece daha fazla trafik edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra web siteniz, arama sonuçlarında çok daha dikkat çekici, parıltılı bir şekilde kullanıcıların karşısına çıkacaktır. Bu, tıklamaları artırabileceği gibi web sitenizin prestijini de artırabilir.