İçindekiler
Dünya çapında neredeyse 1 milyar insanın yakından takip ettiği bir sosyal medya platformu olan TikTok’ta her an yeni ve eğlenceli keşiflerde bulunmak mümkün. İletişimin ve keşfetmenin gücüyle gerçek hayat fırsatlarının kilidini açan sanatçılar, sosyal medya şirketleri ve markalar TikTok platformu üzerinden milyonları etkilemeyi başarıyor. Bu da zamanla bize gösteriyor ki bu sosyal mecra, takipçiler için bir ürün ya da hizmet tanıtma platformuna da dönüşüyor. Platform, pazarlamacılar için anlamlı ve değer yaratan varlıklarını sergilemek için çözümler ürettikçe, takipçileri de onun için yeni inovasyon yolları açıyor. Bu aslında tam bir karşılıklı bir kazan-kazan durumu. Takipçileri görmek istedikleri ürün ve markaları söylediğinde, platform da o isimleri listesine ekleyerek ilerliyor.
Eğlence dendiğinde akla gelen TikTok, şimdilerde yeni bir iş modeliyle de gündemde: TikTok World. İş dünyası için geliştirilmiş olan bu model, marka ve pazarlamacılar için TikTok deneyimini küresel anlamda gerçekleştirmeyi vadediyor. TikTok World’deki çözümler sayesinde boyutu ne olursa olsun tüm markalar, kendi işleri için istedikleri gerçek etkiyi yaratabilecek. Bakın, TikTok Küresel İş Çözümleri bölümün başındaki Blake Chandlee bununla ilgili ne demiş:
“Markaların TikTok deneyiminde oynadığı önemli role tekrar tekrar tanık olduk. Topluluğumuzun sevdikleri markalarla etkileşim kurmaktan ne kadar hoşlandığını da gördük. Dolayısıyla her büyüklükteki işletme TikTok’a geldiğinde topluluklarıyla bağlantı kurmalarına, ürünlerini pazarlamalarına ve markalarını başka hiçbir yerde yapamayacakları şekilde oluşturmalarına yardımcı olmak için heyecanlanıyoruz.”
İş Dünyası için TikTok World’de Neler Var?
Herhangi bir marka TikTok dünyasına katılmaya karar verdiğinde ona bir pazarlamacı gibi düşünmesi ve üretici gibi davranması önerilir. Bu öneriyi dikkate alan markalar görüyor ki TikTok’taki katılımcıların yarısından fazlası platformdaki videoların eşsiz olduğunu, yine büyük çoğunluğu reklamların bile keyifli olduğunu düşünüyor. Bu da ne demek? Markaların TikTok’taki çalışmaları oldukça yaratıcı ev ilgi çekici demek.
TikTok Üretici Pazaryeri:
TikTok’un bu kendin-pişir-kendin-ye portalı, markaların ilgi alanlarına en uygun içerik üreticilerini bulmasını kolaylaştırıyor.
TikTok Üretici Pazaryeri Uygulama Arayüzü (API):
Bu uygulama programlama arayüzü TikTok’ta içerik üretici pazarlamasının tüm uçtan uca sürecini yönetmeye yardımcı olmak ve markalara özel hizmetleri sağlamak üzere Captiv8, Influential ve Whalar gibi içerik üretici pazarlama uzmanları için birinci taraf pazaryeri verilerine erişim sağlıyor.
Açık Uygulama Kampanyaları:
Bu hizmet sayesinde TikTok’taki markalar, TikTok Yaratıcı Pazaryeri’nde kampanya özelinde brief yayınlayabiliyor. Böylece içerik üreticileri kendi kendilerine kampanyaya başvurup dahil olabiliyor.
Markalı İçerik Geçişi:
Bu araç, içerik üreticilerin videoları işaretlemesine ve yaratıcı akışlarını bozmadan reklam içeriklerini ifşa etmesine olanak tanıyor.
Özelleştirilmiş Hızlı Sayfa:
Markalar, bu hizmet sayesinde saniyeler içinde yüklenen açılış sayfaları oluşturabiliyor. Böylece kullanıcıların videolar ya da farklı içerikler aracılığıyla markanın ürün ya da hizmetlerini incelemesi son derece hızlı ve kolay oluyor.
Peki, TikTok’un Etkisini Nasıl Ölçeriz?
TikTok, bünyesindeki markalar için katılımı ve başarıyı mümkün olduğunca basitleştirmeyi hedeflemiş. Bu sebeple platform, kampanyaları ölçümlemek ve performansı izlemek adına markalara çeşitli araçlar sunuyor. Kısacası TikTok World, birlikte çalıştığı markalara seslerini hedef kitlesine duyurması için bulunmaz bir fırsat veriyor. Siz de TikTok World’e katılırsanız, markanız için kullanabileceğiniz ölçümleme araçları nelermiş, bakalım.
Erişim & Sıklık:
Platformda başlattığınız bir kampanyanın kaç kişiye ulaştığını ve ne kadar görüntülendiğini ölçmenizi sağlıyor. Yani, markalar bu araç sayesinde TikTok’ta etkili, öngörülebilir ve şeffaf kampanyalar yürütebiliyor.
TikTok Marka Yükselişi Çalışması:
Bu anket tabanlı yaklaşım, kullanıcıların, TikTok’ta gördüğü reklamlar hakkında ne hissettiğini ölçüyor. Ayrıca TikTok, bu çalışma için Kantar ve Nielsen ile iş birliği halinde. Böylece partnerler etkinlik ve güvenilirlik için sektör standartlarına uygun çalışıldığından emin olabilir.
Reklam Görünürlüğü:
TikTok, bu hizmet için DoubleVerify ve MOAT ile birlikte ilerliyor. Böylece iş ortaklarına TikTok’taki görünürlük ve geçersiz trafik için onlara önemli ipuçları sağlanmış oluyor.
Marka Güvenliği ve Sürdürülebilirlik:
Bunun için TikTok Integral Ad Science (IAS), OpenSlate ve Zefr gibi devlerle çalışıyor. Böylece markaların kampanyaları için oluşturulan içerikler onların kimliklerine son derece uygun oluyor.
TikTok Envanter Filtresi:
Bu araç da reklam verenlere gelsin. Envanter filtresi reklam verenlerin, reklam kampanyalarının nerede ve nasıl daha uygun olacağını ölçümlemek için oldukça kullanışlı. Üstelik bu çözüm, sektör standartlarını karşılaması adına GARM Marka Güvenliği ve Uygunluk Çerçevesi ile de uyumlu.
Tüm bu hizmetler ile TikTok aslında tek bir şeyi hedefliyor: Katılımcıların güvenini sağlamak ve onları platformda kalmaya ikna etmek. Böylece hem markalar gelişecek hem platform büyümeye devam edecek. Yeni markalar platforma gelmeye devam ettikçe, eğlence ve yeni keşif şansı daha fazla artıyor.
Son olarak, Backlinko kaynaklı bazı çarpıcı 2022 TikTok kullanıcı istatistiklerine bakacak olursak:
- Aktif Kullanıcı: 1 milyar
- Pazar penetrasyonu: 4,8 milyar internet kullanıcısı var, %20,83’ü Bytedance’in video paylaşım hizmetini kullanıyor.
- İndirme sayısı: TikTok 3 milyar kez indirildi ve sadece Ocak-Haziran 2021 arasında 383 milyon yüklemeye ulaşarak 2021’in ilk 6 ayında en çok indirilen oyun dışı uygulama oldu.
- Kullanıcı artış hızı: TikTok, Ocak 2018 ile Temmuz 2020 arasında küresel kullanıcı tabanında % 1157.76’lık bir artış yaşadı.
- Etkileşim: TikTok, ortalama 10.85 dakikalık oturum uzunluğu, 50.6 dakika ile en ilgi çekici sosyal medya uygulamaları arasında.
- Influencer kazançları: TikTok içerik üreticilerinin 100 milyona kadar takipçisi var ve yılda 5 milyon dolara kadar kazanıyor. İçerik için popüler kategoriler eğlence, dans, şakalar, fitness/spor ve Kendin-Yap’tır.
“Influencer olmanın 8 altın kuralı nedir?” öğrenmek için hemen tıklayın!