Uygulama Programlama Arayüzü (Application Programming Interface – API)

Uygulama programlama arayüzü (Application Programming Interface - API), bir uygulamanın fonksiyonlarına dışarıdan / uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlar.

Uygulama Programlama Arayüzü (Application Programming Interface – API)

Uygulama programlama arayüzü (Application Programming Interface – API), bir uygulamanın fonksiyonlarına dışarıdan / uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlar. Bu arayüzdeki sisteme göre, herhangi bir uygulamadaki yapabilme becerilerinin, yeteneklerin diğer bir arayüze aktarılması mümkün. Yani X uygulaması içerisindeki özelliklerin Y uygulamasında da kullanılması API anlamına geliyor. Uygulama programlama arayüzü bir web uygulamasından işletim sistemlerine, veri tabanlarından kütüphanelere pek çok çalışma alanına sahip. Örnekler üzerinden açıklamak gerekirse; Google, Youtube, Facebook, Twitter vs. gibi global çaptaki internet şirketlerinde de API’yı görebilirsiniz. Şirketler, gerek belirli bir sınırda gerek sınır koymadan uygulama programlama arayüzünü kullanabilmekte. Bir web sitesine kripto paraların anlık fiyatlarını, yön değişimlerini eklemek için API yöntemi tercih edilebilmekte. Online uçuş arama işlemleri üzerinden de uygulama programlama arayüzüne örnek verilebilir.

Farklı şehirler, gidiş ve dönüş biletleri gibi bilgilerin yer aldığı bir uçuş sitesinde, rezervasyon yaptıracağınızı varsayın. Uçacağınız ve ineceğiniz şehri, kalkış tarihini, kabin sınıfını ve benzeri opsiyonları belirlersiniz. Bunun için ilgili firmanın web sitesinde, o tarihteki müsaitlik durumlarını görebilirsiniz. Peki ya Skyscanner gibi bir online seyahat hizmeti sunan uygulamadan yararlanıyorsanız? Yüzlerce havayolu ve seyahat acentesini gerçek zamanlı olarak tarayıp size fiyat, mekân gibi konularda karşılaştırma sunan Skyscanner da API’dan faydalanır. İlgili web sitesinde, havayolunun API ile etkileşime girilir. Uygulama programlama arayüzü, yani API’nın farklı seçenekleri vardır. Open API; minimum kısıtlama ile herkesin kullanımına açık olan türdür. Internal API ise harici kullanıcılardan gizlenir ve sadece dahili sistemlerce açığa çıkarılır. API’ya farklı alanlardan da örnekler verilebilir. Mesela, iPhone marka bir telefonun kamerasını kullanacaksınız. Bunun için kendi arayüzünüzü oturup yazmanız gerekmez. Markanın yerleşik kamerasını, uygulamanıza yerleştirmek için kamera API kullanırsınız. Android’deki parmak izi kimlik doğrulaması için de, Google Haritaları ya da Facebook pazarlama araçları için de API’lar vardır.

Sözlükte Keşfet

SPAM

SPAM, elektronik posta ya da sosyal medya gibi platformlarda, alıcının isteği ve izni...

Hreflang Etiketi

Hreflang etiketi, içeriklerinizin farklı dil ve bölge hedeflerine de ulaşmasını sağlayabilen bir HTML...

Mockup

Bir ürün ya da içeriğin modelleme dosyası olan Mockup, ilgili ürün ya da...

Stoksuz Satış (Dropshipping)

Stoksuz satış (Dropshipping), bir e-ticaret sitesinin, satış yaptığı ürünlerin stoklarını tutmak yerine talebi...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları