Bot (Crawler)

Bot (Crawler), web sitelerini kendi belleğine almak için World Wide Web (www) üzerinde sürekli olarak tarama yapan arama botlarına denir.

Bot (Crawler)

Bot (Crawler), web sitelerini kendi belleğine almak için World Wide Web (www) üzerinde sürekli olarak tarama yapan arama botlarına denir. Web Crawler adı ile de adlandırılan bot, internetteki bilgileri tarayıp kendi belirlediği kurallara göre dizinlere kaydeder. Örnekse, bir bot, belirli anahtar kelimeler ile yazılmış bir sayfayı tarar ve daha sonra bu tarama sonuçlarını arama motorunun sistemine bildirebilir. İnterneti, internetteki bilgileri sürekli tarayan botlar, aslında yazılımlardır. Sürekli olarak aynı rutini, interneti taramayı tekrar eden bu yazılımlar, arama motorunun tamamı anlamına gelmez. Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının botları, kendi kurallarına göre bu tarama işlemini yapar. Bu açıdan botların SEO çalışmalarında, dijital pazarlamada da önemli bir yeri vardır. Gezilmesi gereken URL listesine bakan ve ardından siteleri gezmeye başlayan botlar, bu gezinti içerisinde sitelerin içinde yer alan başka linkleri de hafızasına alır. Böylece bu siteleri bir tür “gezilmesi gereken siteler” olarak tanımlar. Bot (Crawler), bazen web robot, arama botu, web spider, web örümceği gibi adlar ile de tarif edilir.

Botlar için, özellikle de Google botları için önemli olan kod yapısının anlaşılır olmasıdır. Bununla beraber, uygun, kullanıcının ihtiyaç ve sorularına yanıt veren içeriklerin olması da önemlidir. Tam da bu nedenler ile, SEO çalışmaları yapan ya da dijital pazarlama sektöründe faaliyet gösterenler botların tarama mantığına, sahip olduğu kurallara uygun web siteleri / sayfaları tasarlamayı amaçlar. Web ortamını otomatik olarak gezen bu bot yazılımları, girdiği sitelerdeki tüm yeni adresleri kendi listesine ekler. Daha sonra listesindeki adresleri sırayla dolaşmaya başlar ve bir yandan yeni adresleri de listesine eklemeye devam eder. Botun kurallarına uygun olarak tasarlanan web siteleri / sayfaları genellikle arama sonuç sayfalarında da öne çıkmaya başlar. Örneğin, Google botları her gün dünyanın her yerindeki milyonlarca siteye girer ve tüm sayfaları kendi veri tabanına kaydeder. Bu bilgiler daha sonra farklı bir bölüme gönderilir ve bu bölümde de yapılan analizler sonrasında Google’daki sitelerin sıralaması güncellenir. Örneğin, Google’da “araç kiralama”, “SEO”, “dijital pazarlama”, “anahtar kelime nedir?”, “hava durumu”, “klasik romanlar” gibi herhangi bir konuda arama yaptığınızda bugün karşınıza çıkan sıralama ile 1 ay sonraki sıralama farklı olabilir, çünkü bu 1 aylık süre içerisinde botların interneti taraması ve akabinde güncelleme yapılması nedeni ile daha iyi içerikler farklı web sitelerinden gelebilir.

Sözlükte Keşfet

A/B Testi

A/B Testi web sitesi / sayfası, mobil uygulama, reklam, varış sayfası (landing page)...

Google Analytics

Kullanıcıların web siteleri ile ilgili etkileşimlerini sunulan raporlar vesilesi ile görebileceğiniz Google Analytics,...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları