Tarama Bütçesi (Crawl Budget)

Tarama bütçesi (Crawl Budget), Google’ın bir web sayfasını belirli bir zaman diliminde kaç defa ziyaret ettiğini gösterir.

Tarama Bütçesi (Crawl Budget)

Tarama bütçesi (Crawl Budget), Google’ın bir web sayfasını belirli bir zaman diliminde kaç defa ziyaret ettiğini gösterir. Bu işlem, Google botlarının ilgili web sayfasına verdiği öneme göre yüksek ya da düşük olabilir. Google bir web sayfasına ne kadar önem veriyorsa, o sayfayı da gün içerisinde botları aracılığıyla o kadar çok ziyaret eder. Eğer Crawl Budget, yani tarama bütçesi sınırın altındaysa ilgili sitenin indekslenmiş sayfaları arama sonuçlarında güncel olmayabilir. Eğer tarama bütçesi sınırın üstünde ise söz konusu web sitesinin sayfaları arama sonuçlarında da hızlı bir şekilde güncel hâlini alır. Bu açıdan Google botlarının yüksek tarama bütçesi ayırdığı web siteleri her zaman daha değerlidir. Düşük tarama bütçesinin görüldüğü web siteler ise arama sonuç sayfaların güncellenmeme ihtimali de olduğundan giderek değerini kaybedebilir. Google’ın botları tarafından, belirli bir önem sırasına göre ayrılan tarama bütçesi, sitenizin Google nezdinde değerini de belirleyebilir. Bu nedenle, web siteniz tarama bütçesi ortalamasının altına düşerse sıralamada da geride kalabilirsiniz. Tarama bütçesi, orijinal adıyla Crawl Budget genellikle sabit bir çizgide ilerlese de çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterebilir. Peki bu bütçe nasıl hesaplanır?

Google Search Console’a giriş yapın. Ardından sırayla Google Dizini, Dizin Durumu sekmelerini açmanız gerek. Daha sonra yine Search Console üzerinden Tarama > Tarama İstatistikleri sayfalarını sırasıyla açın. Açılan son sayfada günlük taranan sayfa sayısını görebilirsiniz. Tarama bütçesinin sonucuna da şu basit formül ile ulaşabilirsiniz: Dizine eklenen toplam sayfa sayısını, günlük taranan sayfa sayısına böldüğünüzde çıkan sonuç tarama bütçesini gösterir. Eğer bu işlem sonucunda çıkan sonuç 10’un üzerinde ise tarama bütçenizi optimize etmeniz gerekir. 3’ün altında ise tarama bütçesi ile ilgili endişelenmeniz gerek yok, her şey yolundadır. Peki Crawl Budget, yani tarama bütçesini etkileyen faktörler neler? Web sitenizin Google’da dizine eklenen sayfa sayısı bu faktörlerden biri. Site haritanızı ve indekslenmiş sayfalarınızı inceleyen arama motoru botları, yeni bağlantılar bulursa bunları da arama sonuçlarına yansıtır. İkinci faktör site boyutudur. Büyük boyutlu bir web sitesi yeterli değeri görmüyorsa, Google botları sitenizde bulunan çeşitli dosyaları indirmek için uğraşmayabilir. Site hızı, backlink sayısı da diğer faktörler.

Sözlükte Keşfet

Nofollow Link

Nofollow Link, bir web sitesinin link verdiği başka bir siteye kefil ya da...

Etiket (Tag)

Bir içeriğin kolayca kategorize edilebilmesi için oluşturulan belirteçlere etiket (Tag) denir.

İndeksleme (Indexing)

İndeksleme, ama motorlarının web sitelerini inceleyip kendi dizinlerine yeni sayfalar olarak eklemesini ifade...

A/B Testi

A/B Testi web sitesi / sayfası, mobil uygulama, reklam, varış sayfası (landing page)...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları