Teknik SEO

Canonical Etiketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Teknik SEO dünyasının en önemli noktalarından biri olarak canonical etiketi, en önemli HTML etiketleri arasında. Peki canonical etiketi nasıl kullanılmalı? Tüm yanıtlar içeriğimizde!
bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

30/03/2023 - 8 dakikalık okuma

Teknik SEO denildiğinde akla ilk gelen çalışmalardan birisi olan canonical etiketi, bir internet sayfasındaki standart sayfaları tanımlamak için kullanılan HTML etiketidir. Sayfalar arasında içerik tekrarı olduğunda, arama motorları hangi sayfanın standart yani orijinal sayfa olduğunu tespit etmekte zorlanabilir. Bu durumda, standart URL kullanarak, arama motorlarına hangi sayfanın standart olduğunu göstermesine yardımcı olabiliriz.

Canonical URL Nedir?

Canonical URL’ler Teknik SEO tarafında oldukça sık konuşulan ve tartışmalara konu olmuş bir SEO çalışmasıdır. Canonical etiketinin asıl amacı, arama motoru botlarının otoriter olarak görmesini istediğimiz, yani sıralama almak, pozisyon kazanmak ve kullanıcıların karşısına çıkmak istediğimiz URL’leri gösterdiğimiz bir meta-etiketidir. Teknik SEO’nun temel amacı, arama motorlarının internet sayfalarını daha kolay anlamasını ve indekslemesini sağlamaktır. Bu nedenle, sayfalarda tekrarlayan içerikler olduğunda, arama motorları hangi sayfanın orijinal olduğunu belirlemekte zorlanabilir. Bu durumda, canonical etiketi kullanarak, arama motorlarına hangi sayfanın orijinal olduğunu belirtebiliriz. Bu teknik iyileştirme, sayfa trafiğinin artmasına ve sıralama kaybının önlenmesine yardımcı olacaktır.

Ancak, hatalı canonical kullanımı, tam tersi sonuçlara neden olabilir. Örneğin, yanlış bir sayfaya yanlış bir standart URL belirtmek, arama motorlarının yanlış sayfayı daha sık taramasına, indekslemesine ve asıl orijinal olan sayfanın sıralamasının düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, canonical URL’yi doğru bir şekilde kullanmak çok önemlidir. Google, Canonical URL’leriyle her sayfanın ana içeriğini belirler. Bu noktada belirttiğimiz ana içerik daha sık ve düzenli olarak taranırken, ana içeriğe benzeyen kopya sayfaların tarama bütçesini azaltmak açısından daha seyrek tarandığını belirtmiştir.

URL Yapılandırması için Canonical Etiketi Kullanımı

Canonical etiketi, URL yapılandırması açısından da önemlidir. Özellikle, eğer farklı URL’ler aynı içeriği gösteriyorsa, canonical kullanarak arama motorlarının orijinal sayfayı belirlemesine yardımcı olabiliriz. Böylece, sayfa otoritesini farklı bir sayfaya devredebilir, orijinal sayfanın doğru bir şekilde konumlandırılmasına yardımcı olabiliriz. Örneğin bir web sayfasının optimizasyonları yapılmadan önce 4 farklı varyasyonu vardır. SEO şapkasıyla baktığımızda bu 4 farklı sayfadan birinin anasayfa olduğunu arama motoru örümceklerine ispatlamak içinde canonical etiketi kullanılmaktadır.

  • http://orneksite.com
  • https://orneksite.com
  • http://www.orneksite.com
  • https://www.orneksite.com

Canonical Etiketi

Normal şartlarda yukarıda bahsettiğimiz gibi listedeki her bir URL farklı bir sayfa olarak değerlendirilir. Arama motoru penceresinde ise aynı içeriğe sahip farklı sayfalar farklı problemlere sebebiyet vermektedir. Bu sebeple canonical etiketini doğru bir şekilde kullanmamız oldukça elzem hale gelmiştir. Burada doğru URL sürümünü kullanmak gerekir. İnternet sitesinin SSL olan versiyonu standartlaştırılmalıdır. Bunun haricinde bir sayfanın otoriter olarak kabul edilmesini sağlamak adına da canonical etiketi kullanılır. Bu noktada sayfanın kendi URL’sini canonical etiketinde kullanmak yeterli olacaktır. Farklı bir parametreden veya URL’in farklı bir sorgusuyla istek atıldığında o URL canonical-tag’inde yer aldığı için otoriterliğini koruyacaktır.

WWW ve WWW olmayan URL’ler için canonical etiketi kullanılabilir.

İnternet sitesi, WWW ve WWW olmayan URL’lerle de açılabilir. Burada da standart bir URL seçmek gerekecektir. Kopya içerik sorununun önüne geçmek adına tercih edeceğiniz versiyonu tutarlı biçimde tüm sayfalarda olacak şekilde canonical etiketiyle işaretlenerek halledilebilir.

URL sonunda / olan veya olmayan sayfalar için canonical etiketi kullanılabilir.

Aynı şekilde bir URL’in büyük-küçük olarak yazılarak açılması, URL’in sonuna / ekleyip, eklemeyerek açılması, farklı bir parametre ile sayfaya istek atması gibi birçok kopya sayfa sorunu doğabilir. Burada kurgulanacak canonical etiketi ile olası kopya sayfa sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Burada anahtar kelime sayfanın birbirine benzeyen varyasyonlarının önüne geçebilmek adına tek bir URL belirlemek gerekecektir. Bunu yapmanın en doğru yolu ise doğru URL’i doğru canonical etiketinde kullanmak olacaktır.

Parametreleri, oturum kimlikleri, sıralama veya filtreleme için kullanılan dinamik URL’lerde kullanılabilir.

https://orneksite.com/ornek-sayfa?sort=desc
https://orneksite.com/ornek-sayfa?gclid=deneme

şeklinde bir parametre ile sitenize girdi, şayet bu URL’in canonical etiketi yoksa veya istek attığı bu URL canonical etiketine girildiyse otoriter olarak tercih edilecektir. Bu parametre sayfanın içeriğini değiştirmediği için kopya sayfa olarak dahi nitelendirebilir. Bu sebeple canonical etiketi tanımlamak ve bu etiketi aşağıdaki gibi konumlandırmak kopya sayfa sorununun önüne geçecektir.

Cihaz türlerini desteklemek için kullanılabilir.

https://orneksite.com/kalem/dolma-kalem
https://mobil.orneksite.com/kalem/dolma-kalem
https://amp.orneksite.com/kalem/dolma-kalem

Canonical URL’lerde her zaman mutlak URL’ler kullanılır.

Örnek verecek olursak; bir sayfanın canonical adresini belirtmek istediğimizde aşağıdaki gibi kullanılmamalıdır.

? Yanlış Örnek:

<link rel="canonical" href="/ornek-sayfa" />

Kullanılması gereken yapı aşağıdaki gibidir, yani domainin tümünü burada kullanmalıyız.

✅ Doğru Örnek:

<link rel="canonical" href="https://orneksite.com/ornek-sayfa" />

Canonical URL’lerde her zaman küçük harfli olarak kullanılmalıdır.

İlgili sayfanın canonical etiketlerinde URL’leri her zaman küçük harfli olarak kullanmalısınız, biri büyük biri küçük harfleri tanımladığınız noktada arama motorlarına farklı isteklerde bulunmasına neden olabiliriz.

Kullanım detayları ile ilgili özet geçecek olursak;

  • Orijinal sayfayla aynı içeriğe sahip sayfalarda kullanılmalı
  • Farklı URL yapısına sahip sayfalarda kullanılmalı
  • Sayfalar arasında benzerlik ve farklılıkların karşılaştırılması yapılmalı

Canonical etiketi, orijinal sayfayla aynı içeriğe sahip olan ve farklı URL yapısına sahip olan sayfalarda kullanılmalıdır. Ayrıca, sayfalar arasında benzerlik ve farklılıkların karşılaştırılması yapılmalıdır. Bu sayede, hangi sayfanın orijinal olduğu belirlenerek yanlış yönlendirmelerin önüne geçilebilir.

Canonical URL Nasıl Eklenir?

Canonical etiketi eklemek oldukça kolaydır. Öncelikle, hangi sayfanın orijinal olduğunu belirlemek gerekir. Ardından, orijinal sayfaya eklemek üzere bir canonical etiketi oluşturulur. Bu etiket, HTML kodunda <head> tagları arasına eklenir. Canonical etiketi, rel=”canonical” şeklinde tanımlanır ve orijinal sayfanın URL’si içerir.

Canonical Etiketi Kodu

Örnek kod:

<link rel="canonical" href="https://kriko.blog/seo/teknik-seo/google-algoritma-guncellemeleri">

Ancak, canonical etiketi eklerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da vardır. Öncelikle, hangi sayfanın orijinal olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca, canonical etiketi ekleyeceğimiz sayfanın içeriği, orijinal sayfanın içeriğiyle aynı olmalıdır. Son olarak ise canonical <head></head> tagları arasına konumlandırılmadığı noktada çalışmayacaktır bu sebeple konumlandırıldığı kod blokları oldukça önemli diyebiliriz.

Ayrıca, canonical etiketi ekleyeceğimiz sayfanın, orijinal sayfadan farklı bir URL yapısına sahip olmaması gerekmektedir. Canonical etiketinde bulunan Standart URL, orijinal sayfaya yönlendirirken, URL yapısının aynı olması gereklidir. Aksi takdirde, yanlış bir sayfaya yönlendirme yaparak sıralama kaybına neden olabiliriz.

Canonical Etiketi Eklerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Hangi sayfanın orijinal olduğundan emin olunmalı
  2. Sayfanın içeriği orijinal sayfanın içeriğiyle aynı olmalı
  3. Sayfanın URL yapısı orijinal sayfadan farklı olmamalı

Canonical etiketi eklerken, hangi sayfanın orijinal olduğundan emin olmak gereklidir. Ayrıca, sayfanın içeriği de orijinal sayfanın içeriğiyle aynı olmalıdır. Bunun yanı sıra, sayfanın URL yapısı da orijinal sayfadan farklı olmamalıdır. Canonical etiketi, orijinal sayfaya yönlendirirken, URL yapısının aynı olması gereklidir. Burada çok dikkatli ve titiz bir çalışma gerçekleştirmeliyiz aksi taktirde yapılacak yanlış bir uygulama sonrasında sıralama kaybı yaşanabilir.

Canonical Etiketi Kullanımının Avantajları

Canonical etiketi kullanmanın birçok avantajı vardır. Öncelikle, sıralama kaybının önlenmesine yardımcı olur. Aynı içeriği gösteren farklı URL’lerin indekslenmesi, sıralamada düşüşe neden olabilir. Bu noktada kullanıcıların sayfara getirdiği sinyali farklı farklı URL’lere dağıtarak sayfaların güçlenmesinin önüne geçebiliriz, bu da bahsettiğimiz gibi sıralama düşüşlerine neden olabilir. Ancak, canonical kullanarak, arama motorlarına hangi sayfanın orijinal olduğu belirtilir ve sıralama kaybı önlenebilir.

Ayrıca, sayfa trafiği de artırılabilir. Canonical etiketi kullanarak, farklı URL’lerin tek bir sayfaya yönlendirilmesi sağlanır. Bu da, sayfa trafiğinin artmasına ve kullanıcıların daha kolay bir şekilde orijinal sayfaya ulaşmasına yardımcı olur. Böylece tüm sinyalleri otoriter sayfada toplayarak bir voltran oluşturulabilir.

Canonical Etiketi Nasıl Çalışır?

Google algoritmalarında canonical etiketi, benzer veya aynı içeriğe sahip birden fazla sayfa için kullanılırken, hangi sayfanın öncelikli sayfa olarak kabul edileceğini belirler. Bu, kopya içerik sorunlarını önlemeye ve arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) sıralamayı etkilemeden benzer sayfaları gruplandırmaya yardımcı olur. Google botları, bir sayfada canonical etiketi varsa, o sayfanın kendi içeriğinin bir kopyası olabilecek benzer sayfalarda arama yapmazlar. Bunun yerine, botlar, sayfanın orijinal içeriğine, yani canonical olarak belirtilen sayfaya yönlendirilirler. Böylece, çift içerik sorunları önlenmesi beklenir ve arama motorları, sayfanın ana sayfa olarak kabul edilmesi gerektiğini anlamasına yardımcı olunur.

Bununla birlikte, Google botları, canonical etiketlerinin doğru bir şekilde kullanıldığından emin olmak için sayfalarda bazı kontroller yapar. Örneğin, canonical olarak belirtilen sayfanın doğru bir şekilde indexlenip indexlenmediğini kontrol eder ve bu sayfada yer alan içeriğin benzer sayfalarda kullanılmadığından emin olur. Bunun kontrollerini siteyle ilgilenen kişilerde yapabilir. Screaming Frog gibi araçlarla anlık sitenin taramasını gerçekleştirerek raporlar alınabilir. Google Search Console kapsam raporu kısmından veya URL Denetleme aracınını kullanarak sorun yaşanan sayfalar da kontrol edilebilir, bir sorun varsa hızlıca aksiyon alınabilir.

Canonical vermemize rağmen ilgili sayfaları SERP yani arama motoru sonuç ekranında görebiliriz. Bunun sebebi ise canonical etiketileri direktif değil arama motorlarını yönlendirmek için verdiğimiz ipuçlarıdır. Bu sebeple arama motoru botları standart belirtilen sayfanın edilen sayfanın değerli olduğunu düşünerek etiketi hiçe sayabilir ve sayfayı indeksleyebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Standart URL tanımlamak amacıyla robots.txt dosyasını kullanmayın. Robots.txt taramayı engellediği için arama motoru botları hangi sayfanın standartlaştığını göremeyecektir.
  • URL kaldırma aracını kullanmayın, bu işlem URL’in tüm sürümlerini arama hizmetinden kaldırdığı için doğru sonuç vermeyecektir.
  • Canonical ile birlikte noindex etiketini kullanmayın. Standart sayfa seçmek yerine dizinden hariç tutulmasına neden olacaktır.
  • Hreflang etiketi kullanılıyorsa bununla birlikte canonical kullanmayı unutmayın.
  • İç linklemelerde standart sayfaya link vermeyi ihmal etmeyin, kopya sayfalara link vermekten kaçının.
  • Sitemap içerisindeki URL’lerde standart URL tanımlanmalı. Standart olmayan sayfaları site haritasına göndermeyin.

Tarama, İndeks, Sıralama… Google Nasıl Çalışır?  başlıklı yazımızı incelediniz mi?

Kaynak:

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları