Teknik SEO

Spam Nedir? Spam İle Nasıl Mücadele Edilir?

Sıklıkla karşılaştığımız ve genellikle rahatsızlık duyduğumuz “spam” içerikleri ve Google’ın spam içerikleri engellemek için yaptıklarını sizler için derledik. Spam mesajlar, web siteleri ve spam e-posta’lar ile nasıl mücadele edildiğini yazımızı okuyarak inceleyebilirsiniz.
bugra-yatman-foto-2

Buğra Yatman

31/08/2023 - 8 dakikalık okuma

Spam, her zaman tehlikeli veya kötü amaçlı olmayabilir. Rahatsız edici ve vakit kaybettiren içerikler de spam olabilir. Aşırı reklam içeren web siteleri bu duruma bir örnektir. Spam web sitelerini ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir. Bu noktada içeriğin güvenilir olup olmadığını iyi analiz etmek gerekebilir.

Spam Ne Anlama Geliyor?

Spam, kelime anlamı olarak Türkçe’de basitçe “istenmeyen” manasında kullanılır. Spam’ın açılımı ise “stupid pointless annoying messages” yani anlamsız sinir bozucu mesajlar anlamına gelir. E-postalar, SMS mesajları, telefon aramaları gibi birçok alanda spam ile karşılaşabiliriz. Spam veya istenmeyen mesaj, e-posta, telefon gibi elektronik ortamlarda toplu olarak alıcılara aynı anda gönderilen uygunsuz veya gereksiz içeriklerdir.

Mail ve Sosyal Medya’da Spam

Spam, e-posta ya da sosyal medya gibi platformlarda, alıcının isteği ve izni dışında gönderilen, genellikle reklam içeren mesajlardır. Spam mesajlar ile sosyal medyada genellikle dolandırıcılık vakaları ile karşılaşılır. En yaygın örnekler sahte yatırım reklamlarıdır.

Ayrıca gelen e-postaları spam olarak işaretleyerek Google’a ilgili iletiyi analiz etme ve kötü amaçlı veya spam olduğunu öğretmemiz de mümkün. Sahte e-posta adresi, boş iletiler, kimlik avı dolandırıcılığı içeren e-postalar gibi durumlarda atılan mail spam klasörüne düşebilir.

Web İçeriğinde Spam

Google’ın spam algılama algoritması, spam ve düşük kaliteli web sitelerini yüksek doğrulukla belirlemek için tasarlanmıştır. Algoritmalar web sitenizden öğrenir ve zamanla gelişir. Sitenizin hala spam olduğunu tespit ederse, sizi cezalandırmaya devam edecektir. Bu algoritmaya yakalanmamak için yapabilecek en iyi uygulama, sitenizin Google’ın yönergelerine uymasını sağlamaktır. 

Spam’ın Tarihçesi

Dünyada ilk spam olarak kabul edilen olay DEC’in Amerika’nın batı kıyısındaki tüm ARPANet adreslerine yaptığı ürün tanıtım reklamıdır. İlk olarak 1 Mayıs 1978 atılmış bu spam iletiden günümüze kadar ürün pazarlamak ve ticari amaçlar için spam iletiler sıklıkla kullanılmıştır. Pek tabii bir çok alanda spamlar ile karşılaşabilir. 

Spam Terimi Nereden Geliyor?

Bu terimin ortaya çıkışı ile ilgili hikaye; 1969 yılında Monty Pyhton tarafından çekilmiş Uçan Sirk adlı skeçten gelmektedir. Bu skeçte bulunan restoranın menüsünde tüm yiyeceklerin adı Spam olarak adlandırılıyor. Garsonun menüyü okurken sürekli spam kelimesini tekrar etmesi sebebiyle orada bulunan bir grubun spam kelimesini tekrar ederek söyledikleri şarkıdan geldiği düşünülüyor.

google-spam-algoritmalari

Google’ın Spam Politikaları

Google spam politikaları, kullanıcıları korumaya ve arama sonuçlarının kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. İçeriklerin Google Web Arama sonuçlarında gösterilebilmesi için Google Arama’nın genel politikalarını veya bu sayfadaki spam politikalarını ihlal etmemesi gerekir. Bu politikalar, Google’ın kendi mülklerinde yer alanlar da dahil olmak üzere tüm Google Web Arama sonuçları için geçerlidir. Google’ın spam politikalarını incelemek için tıklayın!

Web Arama İçin Kullandığı Spam Politikaları:

Google web’i tararken spam web sitelerini birçok metot ile fark edebilir. Web arama sonuçlarında spam içerikleri tespit ederken Google’ın kullandığı spam politikaları aşağıdaki gibidir.

Gizleme:

Kullanıcılara ve arama motorlarına farklı içerikler sunma,

Makine Tarafından Oluşturulan Trafik:

  • Siteye otomatik trafik sağlama,

Gereksiz Anahtar Kelime Kullanımı:

  • Anahtar kelime ile içeriği doldurma,
  • Çok sık anahtar kelime tekrarı,

Gizli Metinler:

  • Arka plan rengi ve içerik renginin aynı olması,
  • Görselin arkasına metin gizlemek,
  • Yazı tipi boyutunu 0px yapmak,

Toplama İçerik:

  • Kopya içerikler,
  • Copy&paste yapılmış ve eş anlamlı kelimelerle tekrar düzenlenmiş içerikler,

AI İçerikler:

  • Makine veya botlar tarafından oluşturulmuş içerikler,

Yanıltıcı İçerik:

  • Kullanıcıları kandırarak bazı içeriklere veya hizmetlere erişebileceklerini düşünmelerini sağlayan yanıltıcı işlevler

Gizli Yönlendirmeler:

  • İstenilenden farklı bir URL’e yönlendirme yapmak,
  • Mobil veya masaüstü tasarım için farklı içerik sunup birinin spam içeriyor olması,

UGC Spam: 

  • Forum siteleri gibi kullanıcılar tarafından üretilmiş içerik bulunan sitelerde kullanıcıların spam içeren içerikler paylaşması,
  • Spam içeren yorumlar yapılması,

Hacklenme:

  • Kod yerleştirme: Kötü amaçlı JavaScript kodlarının doğrudan siteye veya iframe öğelerine yerleştirilmesi,
  • Sayfa yerleştirme: Sitenize spam veya kötü amaçlı içerik barındıran yeni sayfalar eklenmesi,
  • İçerik yerleştirme: HTML veya CSS kullanarak bir sayfaya gizli bağlantılar veya gizli metinler eklenmesi,
  • Yönlendirmeler: Zararlı veya spam içerikli sayfalara yönlendirme yapan zararlı kodlar yerleştirilmesi,

Bağlantı Spam’i Nedir?

Bağlantı Spam’i, temelinde arama sıralamalarının yapay olarak değiştirilmesi için elde edilen bağlantılardır. Web sitelerinden para kazanmanın birçok yolu vardır. En basit örnek olarak bir blog sitesi açmak ve trafiğe bağlı olarak reklam geliri elde etmek mümkündür. Bu durumda yazı içeriklerinde kullanılacak iç ve dış bağlantılar oldukça önemlidir. Bu bağlantıların sayısı ve kalitesi de içeriğin kalitesinde önemli bir rol oynar. Kullanılan bağlantıların aşırı miktarda ve ödeme karşılığı olmaması gerekir. Aşağıdaki durumlar bağlantı spam’i yapılmış örnek senaryolardır:

  • Para ile backlink almak,
  • Bağlantı takası yapmak,
  • Bağlantı oluşturmak için otomatik programlar kullanmak,
  • Reklam amacıyla forum yorumlarında bağlantı ile reklam yapmak.

Google’ın Spam İçin Kullandığı Algoritmalar

Google’ın spam algılama işlevine güç veren algoritma, “makine öğrenimi” içeren bir tekniktir. Algoritma, web sitenizi diğer spam içerikli sitelerle karşılaştırarak öğrenir. Google’ın spam algılama algoritması, düşük kaliteli web sitelerini bulmak ve arama sonuçlarından çıkarmak için tasarlanmıştır. Manipülatif anahtar kelimeler, gizli bağlantılar, gizli metinler ve çok fazla reklam kullanan web sitelerini işaretler. Düzenli olarak web’i botlar aracılığıyla tarayan Google, en faydalı sonuçları sunmak ve kullanıcılarına sağlıklı sonuçlar sunmak için bir çok makine öğrenimi destekli teknolojiyi kullanır.

Penguin Algoritması

Google Penguin Algoritmasını 2012 yılında duyururken spam backlinkleri tespit etmek ve cezalandırmak için kullanılacağını da açıkladı. Bu algoritma, web sitelerinin backlink kullanımlarını ve kalitelerini analiz ediyor. Tespit ettiği spam backlink içeren web sitelerini cezalandırarak çalışıyor.

Kullanıcıların en alakalı sonuçları görmesi Google’ın en üst seviyede önem verdiği durumlardan biridir. Penguin algoritması, doğal olmayan backlinkler ile sitenin kalitesini incelerken kullanıcıların alakasız içeriklere yönlendirilmesinin de önüne geçiyor. 

Spam Brain Algoritması

Google 2018 yılında spam ile mücadele etmek için AI destekli algoritmasını tanıttı. Bu algoritma spam içerikleri 1 günden kısa sürede tespit edip cezalandırmayı amaçlarken her sene geliştirilerek güçlenmeye devam ediyor. 

Spam ile kuruluşundan itibaren mücadele eden Google, SpamBrain ile bu alandaki en büyük adımını atmış ve kötü amaçlı yazılımcıların içeriklerini cezalandırma noktasında hızlı aksiyon alabilmeyi sağlamıştır. 

Google’ın kullandığı diğer algoritmalar için Google Algoritma Güncellemeleri, İsimleri ve Anlamları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Google Spam Sonuçlarla Nasıl Mücadele Ediyor?

Google’ın Spam politikaları, kullanıcıların arama sonuçlarında daha sağlıklı sonuçlarla karşılaşabilmesi için kullanılır. Google Arama Sonuçlarında iyi sıralama elde edebilmek için spam protokollerini ihlal etmemiş olmak gereklidir. Spam içeriklerin tespit edilmesi için 2018 yılında kullanılmaya başlayan Spam Brain, Google’ın spam ile mücadele konusunda en çok güvendiği yapay zeka ve makine öğrenimi tabanlı sistemdir.

Google 2020 yılında çalışmalarını genişleterek, dolandırıcılıkla ilgili spam sonuçlarda %40 oranında düşüş sağlayan çeşitli algoritma güncellemeleri sunduğunu duyurdu.

2021 yılında Google’ın spam ile mücadele hakkında yapmış olduğu açıklamaya bir bakalım:

“Bağlantılar, sonuçları anlamlı şekillerde keşfetmemize ve sıralamamıza yardımcı olmaya devam ediyor ve bu temel sinyali korumak için 2021’de çok ilerleme kaydettik. Doğal olmayan bağlantıları geniş çapta tespit etmek ve bunların arama kalitesini etkilemesini önlemek için bir bağlantı spam güncellemesi başlattık.” 

2021’de geleneksel web spam’inin tespiti ve kaldırılmasının ötesinde farklı alanlarda da önemli ilerleme kaydetti: 

  • Bağlantı spam’i, 
  • Dolandırıcılık  
  • İnternet üzerinden tacizle mücadele

Aralık 2022’de, yapay bağlantıların arama sonuçlarındaki etkisini ortadan kaldırmak için SpamBrain’i kullandığını anlatan bir güncelleme yayınladı. Spam tespiti dışında artık hem bağlantı satın alan siteleri hem de giden bağlantıları aktarmak için kullanılan siteleri tespit edebileceğini açıkladı. Bunun önüne geçmek için “rel” özelliğinin bağlantılarda kullanılması öneriliyor.

Her gün giderek artan sayıda karmaşık spam’in gösterilmesi, SpamBrain’in milyarlarca web sayfası arasında rahatsız edici ve kötü amaçlı davranışları tanımlamasına olanak tanıyarak aramaların %99’undan fazlasını spam’dan korumaya olanak tanımıştır.

Sonuç olarak Google’ın yıllardan beri sürdürdüğü spam çalışmalarının güçlükle devam ettiğini ve teknolojik olarak eskiye nazaran daha iyi bir seviyede olduğunu söylemek mümkün. Pek tabii web geliştiriciler ve spam içerik üreten kişi veya kuruluşlar her zaman bir yolunu bulmak için ekstra efor sarf edecektir. Bununla mücadele etmek için üst düzey teknolojiler kullanan Google, AI&ML destekli algoritmalarını ara vermeden çalıştırmak durumundadır.

Spam Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Spam bir bağlantıya tıklayınca ne olur?

Bu durum spam bağlantının türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin bağlantı içine gömülmüş bir “truva atı” virüsü cihazınızı uzaktan kontrole açık hale getirebilir. Bu sebeple spam bağlantılara karşı dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Web aramalarında hangi siteler spam olarak nitelendirilir?

Web sonuçlarında birçok farklı spam türü bulunur. Otomatik içerik oluşturan siteler, spam olacak kadar çok anahtar kelime kullanımı, kopya içerikler ve aşırı kelime tekrarı içeren web sayfaları web arama spamlarına örnektir.

Spam içerikli web sitelerini nasıl şikayet edebilirim?

Google’da bir web sitesini spam olarak bildirmek için Spam, kimlik avı veya kötü amaçlı yazılımları bildirmesayfasını ziyaret edebilirsiniz.

WhatsApp’ta spam nedir?

WhatsApp’ta aylık olarak bir milyondan fazla kullanıcı iletişim ihtiyacını karşılıyor. Bu sayılara ulaştığından kötü niyetli yazılımcılar ve dolandırıcılar için elverişli bir ortam sunuyor. Bu sebeple WhatsApp’ta spam içerikli iş ilanı mesajları, yatırım teklifleri gibi bir çok metot ile spam içerikler paylaşılıyor.

Sunucu Hatası Ne Demek? Neden Olur? Nasıl Düzeltilir? yanıtlar yazımızda!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları