Sosyal Medya

Sahte Takipçi Gerçeği ve Influencer Pazarlamasına Etkisi

Dijital pazarlamanın önde gelen yöntemlerinden olan influencer pazarlama, beraberinde sahte takipçiye de neden olabiliyor. Peki sahte takipçi olayının influencer marketing'e etkileri neler? Ayrıntılar yazımızda!
seyda-cinar-profil

Şeyda Çınar

15/09/2022 - 6 dakikalık okuma

Hayatımızın orta yerindeki sosyal medya uygulamaları, sahip olduğu güç nedeniyle sahte takipçi hizmetlerini de beraberinde getirdi. Dijital ortama taşınarak geleneksel kalıplarından kurtulan reklamlar ise bu uygulamalarla birlikte bambaşka bir boyut kazandı diyebiliriz. Günümüzde takipçi sayısı yüksek olan hesaplar aracılığıyla yapılan influencer pazarlaması, dijital pazarlama alanının en önemli ayaklarından biri. Bu pazarlama yönteminde ürünler, influencer’ların tanıtımı ve tavsiyesiyle paylaşılıyor. Organik takipçili ve güvenilirliği yüksek kişilerin önerdiği ürünler, takipçilerin satın alma davranışını önemli ölçüde etkileyebiliyor. Hal böyle olunca markaların radarına girmek için birbiriyle yarışan hesaplar da takipçi satın alma yolunu tercih edebiliyor. Fakat hızlı bir yükseliş için tercih edilen bu yol hem hesapların kendisine hem de markalara olumsuz olarak geri dönüyor. Bu yazımızda, herkesin bildiği fakat varlığını sürdürmeye devam eden sahte takipçi gerçeğini ele alıyoruz. Konunun ayrıntılarını gelin birlikte inceleyelim.

sahte takipçi gerçeği

Sahte Takipçilerin Olumsuz Etkileri

Yaş grubu fark etmeksizin bir kariyer hedefi haline gelen influencer’lık, piyasa içerisindeki rekabeti artırıyor. Sayfanın takipçi sayısını artırmak, ilgiyi canlı tutabilmek ve reklam alırken takipçilerin güvenini kaybetmemek bu alandaki en büyük zorluklardan. Sürdürülebilirlik hedefleyen kişilerin bu tür unsurlara mutlaka dikkat etmesi gerek. Çünkü hızlı ve hileli girişimlerle uzun vadeli kazanç sağlayabileceğini düşünen sayfalar çoğu zaman başarısızlıkla yüzleşiyor. Bu tür hesaplar, influencer marketing dünyasında yer alabilmek için sahte hesap hizmetlerine başvuruyor. Fakat takipçi sayısını hızla yükselten sahte hesaplar, etkileşim noktasında beklenilen desteği sağlayamıyor. Bot hesap olarak da bilinen bu sayfalar aslında tekil olarak gerçek kişilere ait değil. Bunun yerine otomatik bir yazılım, sistemde yer alan çok sayıda hesap ile dakikalar içerisinde hesabınıza takipçi getiriyor. Botlar, bazı hashtag’leri takip ederek beğeni ve yorum da yapabiliyor. Fakat bu yorumlar son derece basit ve “güzel paylaşım” gibi birkaç kelimelik kalıplardan oluşuyor. Bu sebeple de dışarıdan kolayca ayırt edilebilmeleri mümkün. Üstelik bu tür sahte hesapların uygunsuz yorum yapma ve takipçi profilinizi olumsuz yönde etkileyecek hesaplarla bağlantı kurma olasılığını da unutmamalısınız. Takipçi satın almanın zararlarını birkaç madde ile sıralayacak olursak;

  • Marka imajını kötü yönde etkiler

Söz konusu influencer marketing olduğunda, tercih edilen influencer’ın bir kanaat önderi olabilmesi son derece önemli. Böylece takipçilerine tanıttığı ürünler ilgi görüp satın alınabilir. Çünkü bu tür bir güvenin inşa edilmesi uzun zaman alsa da sonuçları yıllarca sürebiliyor. Sahte takipçilerin ise herhangi bir satın alma davranışı sergilememesi, yapılan çalışmaların başarısız olmasına sebep oluyor. Sonuç olarak beğeni, yorum veya takipçi satın almak marka imajına önemli ölçüde zarar veriyor.

  • Etkileşim oranlarını düşürür

Sosyal medya platformları, sahte hesaplarla mücadele edebilmek için algoritmalarını belli sıklıklarla güncelliyor. Bu sayede sahte takipçili hesapları saptıyor ve etkileşimlerini düşürüyor. Üstelik shadow ban gibi uygulamalar sebebiyle influencer hesaplarının, engellendiklerini anlamaları da epey zaman alabiliyor. Diğer yandan sahte hesapların tespit edildikçe silindiğini de unutmamak gerek. Temizlenen hesaplarla birlikte takipçi sayısında ani düşüşler yaşanıyor. İşte hesaplarda yaşanan tüm bu olumsuz aktiviteler, influencer marketing alanında sürdürülebilirliği yakalamak için büyük birer engel.

  • Pazarlama çalışmalarını olumsuz etkiler

Markalar, pazarlama çalışmaları için ürünlerine uygun profildeki influencer hesaplarını tercih ediyor. Fakat sahte takipçi satın alan hesaplar için bu seçimin bir önemi kalmıyor. Ayrıca hem proje öncesinde hem de sonrasında ölçümleme yapabilmek için kitleyi analiz etmek önemli. Bu noktada hedef kitlenin belirlenmesi oldukça zorlaşıyor. Pazarlama çalışmasının istenilen kitleye ulaşamaması da bu tür influencer hesaplarıyla yapılan çalışmaların olumsuz sonuçlarından biri.

sahte takipçi nasıl anlaşılır

Sahte Takipçili Hesaplar Nasıl Anlaşılır?

Sosyal medya platformlarında geniş kitlelere ulaşabilmek son derece değerli olduğu için sahte takipçi uygulamaları da kapsamlı bir hal aldı. Sürekli değişen algoritmalara ayak uydurmak ve platformların denetim süreçlerini sorunsuz bir şekilde atlatabilmek için büyük bir efor sarf ediliyor. Peki, organik takipçi bu kadar önemliyken sahte takipçili hesapları saptayabilmenin yolları var mı? Bir hesabın takipçi satın alıp almadığını anlamak için şu ipuçlarına dikkat edebilirsiniz;

  • Takipçi sayısının çok kısa bir sürede artması

Yukarıda da influencer hesaplarının organik olarak büyümesinin vakit aldığını belirmiştik. Bu büyüme birkaç günde veya haftada inanılmaz bir hızda gerçekleşiyorsa bu durumu takipçi satın almanın işareti olarak kabul edebilirsiniz. Hızlı artış sonrası takipçi artış hızı eski düzene geri dönecektir. Organik takipçili bir hesabın takipçi artışı belli bir ivme ile gerçekleşecektir.

  • Etkileşimin düşük olması

Sahte takipçi satın alan hesapları en kolay ele veren detaylardan biri de düşük etkileşim. Eğer binlerce takipçili bir hesapta komik sayılarda beğeni ve yorum görüyorsanız takipçi sayısının bot hesaplar ile yükseltildiğini anlayabilirsiniz. Yorumlarda ise birbirini tekrar eden cümlelere rastlayabilirsiniz. Bu tür cümleler genellikle her videoya yazılabilecek basitlikte ve konunun ayrıntılarına odaklanmayan yorumlar olacaktır.

  • Düzensiz takipçi dağılımı

Belirli ilgi alanlarına yönelik paylaşımlar yapan influencer’ların kitleleri de belirli bir profile sahip oluyor. Örneğin makyaj veya moda konseptli bir sayfanın ağırlıklı olarak 18-45 yaş aralığında kadın takipçilerinin olmasını bekleyebiliriz. Bunun yanı sıra araba veya endüstriyel araçlar hakkında paylaşım yapan bir sayfada da erkek takipçilerin olması şaşırtıcı değil. Tabi ki moda sayfasında erkeklere, araba sayfasında da kadın takipçilere rastlayabiliriz. Fakat kitlenin ortalamasını aldığımızda çıkan sonuçlar bize belirli bir aralık sunacaktır. Sahte takipçi satın alan hesaplarda ise bu tür bir tutarlılık gözlemek mümkün olmuyor. Yaş aralığı, ilgi alanları ve cinsiyet dağılımı son derece geniş olduğu için hedef kitlenin sınıflandırılması da zorlaşıyor. Üstelik paylaşım dili Türkçe olmasına rağmen takipçiler arasında çok sayıda yabancı hesap görebiliyorsunuz. Eğer bir hesabın sahte takipçi satın aldığından şüpheleniyorsanız takipçilerinin arasında şöyle bir gezinmeniz yeterli olacaktır. Profil fotoğrafı bulunmayan, profilinde kendine ait olmayan fotoğrafları kullanan, takipçi sayısı düşük olan, normal bir kullanıcı görüntüsü taşımayan, hiç paylaşım yapmamış veya çok az sayıda paylaşımı olan hesaplarla sıkça karşılaşıyorsanız sahte takipçili bir hesaba bakıyorsunuz demektir.

Eğer yazımızı beğendiyseniz Influencer Olmanın 8 Altın Kuralı başlıklı yazımızı da buraya bırakmış olalım.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları