Müşteri Yaşam Boyu Değeri (Customer Lifetime Value)

Müşteri yaşam boyu değeri (Customer Lifetime Value), bir müşterinin ilgili işletme için sağlayacağı tüm gelirlerin beklenen toplamına deniyor.

Müşteri Yaşam Boyu Değeri (Customer Lifetime Value)

Müşteri yaşam boyu değeri (Customer Lifetime Value), bir müşterinin ilgili işletme için sağlayacağı tüm gelirlerin beklenen toplamına deniyor. Pazarlama stratejileri geliştirilirken mutlaka önem verilmesi gereken alanlardan biri olan müşteri yaşam boyu değeri ya da CLV, işletmeniz için sürdürülebilir gelir yaratma olanağı da sağlayabilir. Bir müşterinin sizin markanızdan / işletmenizden satın alma gerçekleştirdiği ilk andan son âna kadar olan süreçte elde ettiğiniz kâr müşteri yaşam boyu değeridir. Ortaya çıkan sonuç ya da sonuçlar ise yeni müşteri elde etme, pazarlama ve satış teknikleri gibi konularda işletmelerin / markaların stratejik karar alma süreçlerinde kullanılabiliyor. Müşteri yaşam boyu değerinin bir diğer önemi de gerekli öngörüye sahip olabildiğiniz takdirde harcamalarınızı da ona göre ayarlayabilmenizdir. Yani, müşteri yaşam boyu değerini öngördükten sonra bir müşteriyi kazanmak için yapacağınız masrafları da daha sağlıklı ve makul bir şekilde oluşturabilirsiniz. Ayrıca gözlemler de gösteriyor ki yeni müşteriler kazanmak, mevcut müşterileri elde tutmak daha maliyetlidir. Bu nedenle de müşteri yaşam boyu değerinin daha yüksek olduğu işletmeler / markaların başarı oranları ya da ihtimalleri de genellikle daha yüksektir.

Peki müşteri yaşam boyu değerini nasıl hesaplayabilirsiniz? İlgili literatürde farklı pek çok hesaplama modeli bulunuyor. Her bir modelin de bu hesaplamaya katkı sağlayacağı düşünülüyor. Ayrıca müşteri yaşam boyu değerini hesaplamak, sektörden işletmeye, hitap edilen müşteri türüne kadar değişebiliyor. Her şeyden önce belirtmek gerekir ki, müşteri yaşam boyu değerini hesaplamak için ne kadarlık bir dönemin, sürecinde göz önünde bulundurulacağının belirlenmesi gerekiyor. Örneğin, dünyaca ünlü araç markası Ford, bu değerini hesaplamak için 10 yıllık bir süreci referans alabiliyor. Bir örnek vermek gerekirse; Starbucks markasını ele alalım. Starbucks için ortalama müşteri ömrünün 20 yıl olduğunu söylemek mümkün. Müşteri tutmanı oranı da %75 olan Starbucks’ta kâr marjı da %21,3 olarak belirleniyor. Starbucks gibi büyük ve global şirketler müşteri yaşam boyu değerini hesaplamak için birkaç formül kullanabiliyor. Bu formüllere, denklemlere göre de ortalama değer 14,099 dolar çıkabiliyor. Bir e-ticaret sitesi içinse tekrar eden siparişleri baz alarak bir hesaplama yapmanız mümkün. Buna göre; ortalama bir müşterinin tüm etkileşim süreci boyunca sizden yapacağı alışverişi, kârlılık oranı ile beraber değerlendirmek, müşteri kazanmak için maksimum ne kadar masraf yapabileceğinizi de belirleyebilir.

Sözlükte Keşfet

Customer Churn Analizi

Customer Churn analizi, müşteri bağlılığını artırmaya ve müşteri kaybının sebeplerini tespit etmeye yönelik...

Hedef Kitle

Hedef kitle, gerçekleştirilen faaliyetlerin muhatabı olarak kabul edilen belirli demografik gruplardır.

DevOps

DevOps, yazılım ile farklı disiplinlerin işleyini senkronize biçimde sürdürmek için kullanılan bir metodolojidir....

Host

Bir web terimi olarak Host, kullanıcıların ağ ya da modem aracılığıyla erişebileceği, veri...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları