Sayfalama (Pagination)

Sayfalama (Pagination), bir içeriği birden çok sayfaya bölerek yayınlama işlemi anlamına geliyor.

Sayfalama (Pagination)

Sayfalama (Pagination), bir içeriği birden çok sayfaya bölerek yayınlama işlemi anlamına geliyor. Web sayfaları içerisinde gerçekleştirilen bu işlem, uzun bir içeriği okumak, takip etmek için kullanıcıların sürekli aşağı kaydırmasını önlüyor. Bu açıdan, ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanıcı deneyimini (UX) de olumlu etkileyen sayfalamanın görülebileceği en popüler platformlardan biri haber siteleri. Örneğin, bir web sitesinde uzun bir haber okuyacağınızı düşünün. Haberin girişi, detayları ve sonucunu okuyabilmek için ekranı sürekli aşağıya kaydırmak yerine ileri-geri butonlar ile içeriğin tamamına erişebilirsiniz. Bu açıdan mevcut içeriği sayfalara ayırmak anlamına gelen Pagination, yani sayfalama makale niteliğindeki içeriklerde de sıkça görülüyor. Tek sayfaya sığmayan ya da çok uzun gelen bir içerik de sayfalama sistemi sayesinde kullanıcılar açısından rahat takip edilebilir bir forma getirilebiliyor. Sayfalamaya dair bir diğer popüler örnek de e-ticaret sitelerinden verilebilir. Yüzlerce kategorisi ve alt kategorisi olan bir e-ticaret sitesinde, ürünler birden fazla sayfada gösterilir. Kullanıcı ürün sayfasının alt kısmındaki “1, 2, 3, 4 …” şeklinde ilerleyen butonlara tıklayarak diğer ürünleri de görebilir. Bu da sayfalamaya popüler bir diğer örnek.

Dolayısıyla e-ticaret sitelerindeki sayfalama örneğinde aslında kullanıcı bu butonlar aracılığıyla her seferinde yeni bir sayfaya gidiyor. Bu, ilgili tüm ürünleri sürekli aşağıya kaydırarak takip etme güçlüğünün önüne geçiyor. Yorum alanlarında da sayfalama kullanılabiliyor. Yine e-ticaret siteleri üzerinden örnek vermek gerekirse; ürün detay sayfalarına gittiğiniz zaman o ürün ile ilgili kullanıcı yorumlarını da bulabilirsiniz. Bunlar da rakam butonları aracılığıyla bir sayfalama sistemi içerisinde görünebilir. Aslında buna örnek olarak Google arama sonuç sayfalarını da vermek mümkün. Google’da bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sıralamada -sponsorlu sonuçlar hariç- on adet web sayfasının URL’sini görürsünüz. Bunu ayarlardan kendi standardınıza göre de değiştirebilirsiniz tabii ki. Bununla beraber, arama sonuç sayfalarında karşınıza çıkan sayısız web sayfasını sürekli aşağıya kaydırma yaparak incelemeniz oldukça zahmetlidir. Bunun yerine, arama sonuç sayfasındaki en alt kısımda “1, 2, 3, 4, 5 …” ve “Sonraki” butonlarını takip etmek daha kolaydır. Sayfalamanın kullanıcıya sunduğu kolaylık budur. Yazılımcılar açısından da; çok satırlı verileri veri tabanı üzerinden çekip tek bir sayfa üzerinde göstermek ciddi performans sorunlarına neden olabiliyor. Dolayısıyla sayfalama hem kullanıcı deneyimini hem de yazılımcıların performansını olumlu yönde etkileyebiliyor.

Sözlükte Keşfet

Kullanılabilirlik (Usability)

Kullanılabilirlik (Usability), bir diğer ifade ile kullanım kolaylığı; etkileşime girilecek, kullanılacak bir nesnenin...

Teknik SEO

Teknik SEO, web sitelerinin yazılımsal açıdan ele alındığı pek çok SEO uygulamasını içeriyor...

Customer Churn Analizi

Customer Churn analizi, müşteri bağlılığını artırmaya ve müşteri kaybının sebeplerini tespit etmeye yönelik...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları