Stoksuz Satış (Dropshipping)

Stoksuz satış (Dropshipping), bir e-ticaret sitesinin, satış yaptığı ürünlerin stoklarını tutmak yerine talebi direkt tedarikçiye iletmesiyle oluşan bir satış yöntemidir.

Stoksuz Satış (Dropshipping)

E-ticarette sıklıkla kullanılan bir terim olan dropshipping yani stoksuz satış, bir e-ticaret sitesinin, satış yaptığı ürünlerin stoklarını tutmak yerine talebi direkt tedarikçiye iletmesiyle oluşan bir satış yöntemidir. Dolayısıyla dropshipping sayesinde e-ticaret sitelerinin herhangi bir deposu olmaksızın ürün satışı yapabilmesi mümkün. Bu yöntem, e-ticaret siteleri için pek çok yönden avantaj sağlar. Örneğin stok düzenlemesine ihtiyaç duyulmayacağından dolayı devasa depolar için kira, personel, ısıtma-soğutma, elektrik, su gibi maliyet kalemleri ortadan kalkacaktır. Bunun yanı sıra stok yönetimi işlemlerinin de olmayacağı düşünülürse, iş yükünde de ciddi bir azalma söz konusu. Ayrıca tek bir tedarikçiye bağlı kalmak yerine pek çok farklı üreticiyle çalışmak da mümkün. Bu da e-ticaret sitelerine zengin bir ürün çeşitliliği avantajı sağlar. Ürün gamı genişledikçe hitap edilen hedef kitle de büyür ve e-ticaret sitenin müşteri profili önemli ölçüde gelişir. Stok yönetimi, iş süreçlerinin bir parçası olmaktan çıkınca, ürün paketleme işlemleri de yapılmayacaktır. Bu da stoksuz satış yapmanın hem personel hem satın alma maliyetini düşüren önemli faydalarından.

Peki stoksuz satışın dezavantajları neler? Dropshipping yaptığınız için ürünler hakkında, tedarikçinizin size yolladığı XML dosyası dışında bir bilgiye sahip değilsiniz. Bu durumda müşterilerinizin ürünlerle ilgili yaşadığı sorunlarda satış sonrası veya öncesi destek kısmında yetersiz kalmanız muhtemel. Ayrıca siz müşteri ile tedarikçi arasındaki köprü olacağınız için tedarikçi firmanın yapacağı herhangi bir hata direkt size yansıyacaktır. Bu da müşteri memnuniyeti noktasında olumsuz puan olarak size geri dönebilir. Stoksuz satış yapmanın en meşakkatli yanı, tedarikçinin ürün stoklarını sizin de kontrol etmeniz gerektiği kısımdır. Sizin çalıştığınız tedarikçiler, sizin dışınızda başka e-ticaret firmalarıyla da çalışıyor olabilir. Bu durumda stok durumlarının kısa sürede azalması çok olası. Eğer siz ürün stoklarını belli aralıklarla denetlemezseniz, bu, daha sonrasındaki ürün iadesi prosedürleriyle ilgilenmek durumunda kalacağınız anlamına gelebilir. Son olarak, stoksuz satış yöntemi, düşük maliyetlerle çalıştığı için elde edilen kazancın da düşük olmasına sebep olabilir. Zira bu iş modelini kullanan pek çok firma ürünler üzerine çok az kar koyarak satış yapar. Bankaların ve ödeme sistemlerinin de komisyonları düşünülünce, fiyat belirleme aşamasının dikkatli yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Sözlükte Keşfet

Google Analytics

Kullanıcıların web siteleri ile ilgili etkileşimlerini sunulan raporlar vesilesi ile görebileceğiniz Google Analytics,...

Google Sandbox

Google Sandbox, Google’ın yeni web sitelerine, hatalı ve illegal davranışlarından ötürü uyguladığı bir...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları