Okunabilirlik (Readability)

Okunabilirlik (Readability), basitçe ifade etmek gerekirse; okuyucunun bir metni anlamasına yönelik kolaylık derecesi anlamına geliyor.

Okunabilirlik (Readability)

Okunabilirlik (Readability), basitçe ifade etmek gerekirse; okuyucunun bir metni anlamasına yönelik kolaylık derecesi anlamına geliyor. Bir metnin okunabilirliği de tabii ki söz dağarcığı, imla kuralları, sade anlatım gibi kriterlere göre ortaya çıkıyor. Kendi metin okuma süreçlerinizi de hesaba katarsanız; anlaşılması güç bir metinden merak ettiğiniz bilgileri almanız zordur. Metin ne kadar yalın, kolay anlaşılır, sorulara layıkıyla yanıt veren bir içeriğe dönüştürülebilirse okunabilirlik açısından da yüksek bir dereceye sahip olur. Bunun için, metni yazan ilgili kişinin kullandığı dili iyi bilmesi gerektiği gibi yazdığı konuyu da belli bir oranda kavraması gerekir. Bununla beraber, okunabilirlik yalnızca bu kıstaslara göre de şekillenmez. Yazının büyüklüğü, satır aralıkları, uzunlukları gibi ögeler de okunabilirlik derecesini etkiler. Yani, içeriğin üslubunun yanı sıra tipografi de okunabilirliği etkiler. Bunu, bir web sitesinde okuduğunuz bir haber, yazı, makale üzerinden de anlayabilirsiniz basılı bir kitabı okurken de. Basılı kitaplarda, gazetelerde, dergilerde yani matbu içeriklerde de okunabilirliği bu kriterlere göre değerlendirmek mümkün.

Bunu dijital üzerinden de örnekleyecek olursak; diyelim iyi bir yemek tarifinin peşine düştünüz. Bu tarifi veren bir sayfaya ulaştınız. Sıralı ve düzenli bir şekilde tüm yemek yapma sürecinin anlatılması, sonra “Gerekli Malzemeler” gibi bir başlığın altında yemeğe katacaklarınızın madde madde anlatılması iyi bir okunabilirlik sağlayabilir. Web sayfalarınızda yer alan metinlerin okunabilirliğini test ederek de yolun neresinde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Okunabilirlik testi için imla kuralları, okuyucu zorlayan cümlelerin olup olmaması gibi kriterleri kullanabilirsiniz. Bununla beraber, kolay anlaşılır ve sade bir metin yazmak maksadı ile ele alınan konuyu aşırı basitleştirmek de tabii ki doğru değil. Burada bir denge tutturmak elzem. Okunabilirlik durumunu WordPress üzerinden de örnekleyebiliriz. WordPress SEO eklentisi olan Yoast, metninizin okunabilirliğini teste sokmanızı sağlıyor. Cümle uzunluğu, paragraf uzunluğu, başlıklar, alt başlıkların ideal olup olmadığını bu eklenti sayesinde anlamanız mümkün. Okunabilirlik, kullanıcı deneyimi (UX) ve SEO açısından da önemli. Metinleriniz zor anlaşılıyor, gerekli yanıtları içerisinde barındırmıyorsa kullanıcılar sayfanızda / sitenizde gezinmeyi bırakabilir. Bu nedenle, okunabilirlik düzeyi yüksek bir içeriği yazmak her daim önemini koruyor.

Sözlükte Keşfet

R Programlama Dili

R, istatistik ve veri analizi alanlarında kullanın bir programlama dilidir. Açık kaynaklı bir yazılım...

NoSQL

İlişkisel olmayan veri tabanı anlamına gelen NoSQL, verileri depolamak ve almak üzerine yönetilen...

Lazy Loading

Lazy Loading, görsel yoğunluğu ve sayfa uzunluğunun fazla olduğu web sitelerinde, sayfaların daha...

Meta Data

Meta Data, kendi dışındaki verileri yapılandırarak tutarlı biçimde açıklamaktadır. Diğer verilerdeki bilgileri zenginleştirerek...

Alan Adı (Domain)

Alan adı (Domain), kullanıcıların web sitelerine girmek için Google Chrome gibi tarayıcıların adres...

Talep Tahmini

Talep tahmini nedir bakıldığında; bir ürün veya hizmetin gelecekte ne kadar talep edilebileceğini...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları