Oyunlaştırma (Gamification)

Oyunlaştırma (Gamification), oyunlarda kullanılan ödüllendirme sistemlerini, rekabet unsurlarını iş dünyası başta olmak üzere farklı alanlara uyarlamak anlamına geliyor.

Oyunlaştırma (Gamification)

Oyunlaştırma (Gamification), oyunlarda kullanılan ödüllendirme sistemlerini, rekabet unsurlarını iş dünyası başta olmak üzere farklı alanlara uyarlamak anlamına geliyor. Oyun dinamiklerini markaya, markaların sunduğu ürün, servis, hizmetlere entegre eden oyunlaştırma, böylece interaktif bir ortam da yaratıyor. Oyun dışı alanlar, unsurlar için kullanılan bu işlemi görebileceğiniz en popüler alanlardan biri havayollarıdır. Örneğin, her bir uçuşunuzda puan toplayabilmeniz, böylece çeşitli “rütbeler” kazanmanız oyunlaştırmaya oldukça güzel bir örnek. Benzer şekilde konaklama hizmetleri ile ilgili de oyunlaştırma deneyimlerine sık rastlanılır. Gerçek dünyaya oyun dinamiklerini ve mekaniklerini katan oyunlaştırma puanlama sistemi, ödül, başarı gibi unsurlar ile örülüyor. Bir kredi kartı kullanarak elde edebileceğiniz puanlar da buna bir örnek. Yine bir kahveci zincirinin şubesinden aldığınız her kahve için size verilen karta damga basılması ve karttaki ilgili tüm yerler damgalandıktan sonra bir adet bedava içecek alabilmeniz de oyunlaştırma içerisinde yer alıyor. Buna farklı pek çok sektörden daha verilebilecek örnek mevcut. E-ticaret sitelerinde, belirli bir fiyatın üstündeki alışverişlerde bedava kargonun uygulanması, mağazalardaki “bir alana bir bedava” kampanyaları, benzin istasyonlarında aldığınız her bir yakıtın size puan olarak dönebilmesi de yine oyunlaştırmaya gündelik hayattan verilebilecek emsaller.

Peki oyunlaştırma niçin önemli? İnsan psikolojisi, özellikle çocukluk çağında deneyimlediği oyun oynamalardan mutluluk duyar. Çocukluk döneminde oyunda olduğunu unutarak oynayan bireyler, erişkin yaşamlarında artık bunu unutmazlar ama yine de oyunlaştırma ile pek çok işlem, eylem daha eğlenceli hale gelir. Bunun yanı sıra, geleneksel motivasyon anlayışlarının yeterli olmadığı, hatta oyunlaştırmanın yerini tutmadığı da hesaba katıldığında kavramın önemi bir kez daha ortaya çıkar. Herhangi bir unsuru, işlemi oyunlaştırmak, ona karşı duyulan algıyı değiştirir ve içsel bir tetiklenme yaratır. Bu da o unsurun, işlemin vs. daha cazip hale gelmesini sağlar. Özellikle iş psikolojisinin, birinin yapmak zorunda olduğu bir eylem olduğunu, oyunun ise eğlenceyi çağrıştırdığını düşünürseniz oyunlaştırmanın önemi tekrar tekrar ortaya çıkabilir. Dünya genelinde hemen her sektörü geride bırakabilen oyun sektörü de aslında bunun bir ispatı olabilir. Oyun mekaniği de şu maddeler ile özetlenebilir: Hızlı geribildirim, hedefler, rozetler, puanlar, yarış, seviye atlama, yarış, işbirliği.

Sözlükte Keşfet

Kullanılabilirlik (Usability)

Kullanılabilirlik (Usability), bir diğer ifade ile kullanım kolaylığı; etkileşime girilecek, kullanılacak bir nesnenin...

Geri Bağlantı (Backlink)

Geri bağlantı, genel kullanımıyla backlink, bir internet sitesinin başka bir internet sitesine yönlendirme...

Stoksuz Satış (Dropshipping)

Stoksuz satış (Dropshipping), bir e-ticaret sitesinin, satış yaptığı ürünlerin stoklarını tutmak yerine talebi...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları