Açık Grafik (Open Graph – OG)

Açık grafik (Open Graph - OG), Facebook paylaşımlarınızda ön izlemelerinizi optimize etmenizi sağlayan, Youtube gibi devlerin de kullandığı önemli bir sistem.

Açık Grafik (Open Graph – OG)

Açık grafik (Open Graph – OG), 2010 yılında Facebook tarafından tanıtılan ve dolaşıma sokulan oldukça işlevsel bir özellik. Facebook ve diğer web siteleri arasında entegre bir şekilde çalışan açık grafik (Open Graph – OG), bir dizi komutu ifade eder. Daha da açarak söylersek; Facebook üzerinden bir sayfa paylaşıldığı zaman ya da beğeni etkileşimi verildiğinde, bu bilgilerin üçüncü parti bir web sitesinden Facebook’a nasıl ulaştığını görmek mümkün hale gelmekte. Bu fonksiyonel özellik ortaya çıktığında esas amaç Facebook ile diğer web sitelerinin arasındaki içerik uyumsuzluğunu minimize etmek, mümkünse ortadan kaldırmaktı. Açık grafikten önce Facebook’ta bir link paylaşıldığında sistem sayfadan otomatik bir şekilde içerik açıklaması ve resim seçerdi. Bu sistem, içeriğin belkemiği olan bir görsel yerine alakasız bir resmini, görselini seçebiliyordu. Bu da söz konusu içeriğin ne kadar kaliteli olursa olsun kullanıcılar tarafından yeterince ilgi görmemesine sebep olabiliyordu. Açık grafik ile beraber ise site sahipleri içeriklerini yalnızca arama motorlarının botları için değil, Facebook için de optimize edebilmeye başladı. Bu sayede içeriklerin kullanıcılar tarafından daha çok ilgi görmesinin ve tıklanmasının da önü açılmaya başlandı. Açık grafiğin (Open Graph – OG) çalışma prensibinde sayfa içerisindeki meta etiketler önemli bir yer tutmakta, çünkü bu özellik sayfadaki meta etiketleri ile beraber çalışmakta. Böylece, örneğin kendi blog sayfanızdan bir içeriği Facebook’ta paylaştığınızda, paylaşımda rastgele bir görsel yerine sizin belirlediğiniz bir görsel yer alabiliyor.

Bugün Youtube gibi dünya genelindeki neredeyse en büyük arama motorlarının da kullandığı açık grafik, tamamen etiketleri okuyan bir sistem. Açık grafiğe sunduğunuz etiketleri okuyan bu sistem, içeriğinizin ön izlemesini oluşturuyor ve ortaya optimize edilmiş bir Facebook paylaşımı çıkıyor. Bu sayede daha ilgi çekici, tıklanabilir hale gelen içerikler hem kullanıcıların hem de web sitelerinin işine yarıyor. Peki açık grafik için en çok hangi etiketler kullanılmakta? Sitenizin içeriğine göre en uygun etiketi seçmeniz, alacağınız geri dönüşümü artıracağından buna dikkat etmeniz önerilir. Örneğin, WordPress kullanıyorsanız sitenize yükleyebileceğiniz Yoast by SEO eklentilerinden birini kullanabilirsiniz. Bu sayede tüm sayfalarınız için kolayca açık grafik etiketleri oluşturabilirsiniz. Benzer popüler CMS sistemlerinden birini kullanıyorsanız da bu işlemleri yaparak OG etiketlerini sitenize yerleştirmeniz mümkün. Bu etiketlerden bazılarını örnek vermek gerekirse; “og:title” sayfanın başlığını belirtir ve title etiketi ile aynı işlevi görür. Paylaşılan sayfanın URL’sini gösteren etikler ise “og:url” şeklinde yazılır. İçeriğin bir özetini, açıklamasını veren açık grafik etiketi ise “og:description” şeklindedir. Paylaşımlarda ön izleme konusundaki belki de en önemli kısım görsellik olduğundan “og:image” etiketi de dönüşüm oranını en çok etkileyecek OG etiketlerinden biri. Facebook’taki paylaşımınızda görülecek resmi burada belirleyebilirsiniz.

Sözlükte Keşfet

Viewport

Viewport, kullanıcıların bir web sayfasında görüntüleyebildiği alanların tamamına deniyor.

Geri Bildirim (Feedback)

SEO açısından geri bildirim, kullanıcılara yapılan eylemle ilgili sistem tarafından verilen bilgi ya...

Customer Churn Analizi

Customer Churn analizi, müşteri bağlılığını artırmaya ve müşteri kaybının sebeplerini tespit etmeye yönelik...

Google Sandbox

Google Sandbox, Google’ın yeni web sitelerine, hatalı ve illegal davranışlarından ötürü uyguladığı bir...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları