Stil Şablonları (Cascading Style Sheets – CSS)

Stil şablonları (Cascading Style Sheets - CSS), HTML ve JavaScript ile beraber en temel web teknolojileri arasında olan, sitelerin görsel olarak şekillenmesini sağlayan bir tanımlama dili.

Stil Şablonları (Cascading Style Sheets – CSS)

Stil şablonları (Cascading Style Sheets – CSS), HTML ve JavaScript ile beraber en temel web teknolojileri arasında olan, sitelerin görsel olarak şekillenmesini sağlayan bir tanımlama dili. Web sayfaları üzerinde oldukça fazla görsel denetim imkânı sunan CSS, yazılımcıların bir web sitesi tasarımında mutlaka yararlandığı bir dil. CSS, yani stil şablonları sayesinde neler yapabilirsiniz? Web sayfalarınızın mizanpajı, renkleri, kullanılan fontlar, ara başlıklar, görsel efektler ve benzeri görsel unsurlar üzerinde etkili, işlevsel bir kontrolü CSS ile sağlamanız mümkün. Hemen başta belirtmek gerekir ki; etkili bir CSS kullanımı, web sitelerine yüksek düzeyde bir kullanılabilirlik de sağlıyor. Web tasarımına ilgi duyuyorsanız ya da kendi web sitenizi bir yazılımcı ekibe tasarlatmayı düşünüyorsanız CSS karşınıza çıkacak ilk kavramlardan da biri. Web sayfalarının içeriğini işleyen HTML ile beraber çalışan CSS içerisinde üç farklı stil sayfası var. Bunlardan biri “satır içi CSS” adıyla da bilinen Inline türüdür. Dahili (Internal) ve harici (External) CSS türleri de diğer stil sayfaları arasında yer alıyor.

Örneğin, External CSS stili bir web sitesinde birden fazla sayfanın nasıl görüntüleneceğini kontrol ediyor. Inline türü ise tek bir sayfanın görünümünü kontrol eden CSS türü. CSS, yani stil şablonlarının neye yaradığına verilen en popüler cevap web sayfalarını daha estetik bir hâle getirmekse de bu tarif yeterli değil. Etkili bir CSS’nin, yüksek kullanılabilirlik özelliği sağladığını yukarıda belirtmiştik. Dolayısıyla bu sayede kullanıcı deneyimini de olumlu yönde etkilemeniz mümkün. Örnek vermek gerekirse; biçimlendirme kategorisi içerisinde linkin rengini belirleyecek CSS kodu “color” şeklinde yazılır. Linkin etrafına kenarlık eklemek içinse “border” kullanılıyor. Link özellikleri kategorisi içerisinde bulunan “a” kodunda ise bağlantılar başka sayfaya geçiş için kullanılıyor. Font özellikleri grubunda da birçok kod görebilirsiniz. Bunlardan “font-family” yazı türünü (Arial, Calibri Light vd.) belirliyor. CSS, HTML ve JavaScript’in etkili bir şekilde harmanlanması yüksek düzeyde kullanılabilirliğe sahip ve kullanıcı deneyimini de yükseğe çıkaran web sayfaları tasarımında öne çıkıyor.

Sözlükte Keşfet

Lazy Loading

Lazy Loading, görsel yoğunluğu ve sayfa uzunluğunun fazla olduğu web sitelerinde, sayfaların daha...

Anahtar Kelime (Keyword)

SEO çalışmalarının belkemiği uygulamalarından biri olan anahtar kelime, yani Keyword, sitenizin / sayfanızın...

R Programlama Dili

R, istatistik ve veri analizi alanlarında kullanın bir programlama dilidir. Açık kaynaklı bir yazılım...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları