ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının oldukça gündemi kapladığı bu günlerde, içerik dünyasının sarsılmaz değeri de oldukça tartışılıyor. Milyonlarca veriyi akıllıca işleyip bilgileri benzersiz bir şekilde sunmayı vadeden bu araçların içerik üretmesinin ne kadar verimli olduğu oldukça tartışmalı bir konu. Özellikle ChatGPT içerik üretimi ve SEO içerik üretimi konusunda sektörde adından sıkça söz ettiriyor. Peki bu gerçekten mantıklı mı? Kimilerinin gizliden gizliye kullandığı kimilerinin geleneksel bir perspektifle değerlendirip reddettiği yapay zeka araçları ne kadar başarılı? Bu tür konular kafanızı kurcalıyorsa gelin yapay zeka içerik dünyasını ele geçirebilir mi değerlendirelim.
ChatGPT’nin Doğuşu
ChatGPT, kullanıcılarla konuşma yoluyla etkileşim kuran bir sohbet robotudur. OpenAI tarafından geliştirilen bu sistem insan iletişimini taklit ederek yazımsal öğelerle iletişime geçer. Bu konuda oldukça başarılı olan yapay zeka modelinin kaynağı bir cümlede hangi kelimelerin geleceğini tahmin etmesinden gelir. ChatGPT bu hünerini yapısında bulunan “Büyük Dil Modeli (Large Language Models)” sisteminden alır. Derin öğrenme modeli olarak da ifade edilen bu yapı internet dünyasında bulunan tüm verilerden denetimsiz öğrenme (Unsupervised Learning) yöntemiyle beslenir. Bu süreçte bir dil modeli olarak ChatGPT sözcükler arasındaki ilişkileri tespit eder. Böylece kullanıcısıyla iletişim kurmayı başarır. Bu süreç size tanıdık geldi mi? Tıpkı bir insanın dil öğrenme sürecine benziyor…
ChatGPT son zamanlarda biliniyor olsa da, bu sistemin temeli 2016 yılına dayanıyor. OpenAI, 2016 yılında ses, yazı veya görüntü gibi verileri toplayarak benzer verilerin üretmesi öğretilen üretken modellerle alakalı bir makale yayınladı. Bu makalede denetimsiz öğrenme teknikleri arasında bulunan üretken modelleri geliştirmeyi amaçlayan 4 proje açıkladı. 2019 yılına gelindiğinde ise insan tercihleri ve geri bildirimlerle bir çalışma yaparak GPT-2 dil modelini yayınladı. Bu dönemde OpenAI motivasyonunun “İnsan değerlerini ve tercihlerini anlamanın anahtarı insanlarla konuşan makineler” olduğunu gösterdi. 2022 yılında sunduğu yayında kullanıcı niyetlerini daha başarılı bir şekilde takip eden “InstructGPT” adında bir kardeş model geliştirdiklerini açıkladılar. 2022 yılının sonlarına gelindiğinde ise GPT 3.5 öğrenme modelini kullanan ChatGPT hayatımıza girdi.
ChatGPT sorulan sorulara hızlı cevap verebilmesi ve insan iletişimini taklit edebilmesiyle popülerliğini sürdürüyor. 100 milyonu aşkın kullanıcıya sahip olan bu yapay zeka robotuna Microsoft, Snapchat ve Shopify gibi markaların da ortak olduğu bilinmekte.
ChatGPT Başarılı Bir SEO İçeriği Yazabilir mi?
Metinsel iletiler yoluyla insanlarla iletişim kurabilen ChatGPT orijinal cevaplarla kullanıcılarını cezbetmeyi başarıyor. Bununla birlikte bu sistem gelişmiş algoritmaları ile karmaşık soruları çözümleyebiliyor. ChatGPT’nin bu başarısı akıllara şu soruyu getiriyor: ChatGPT SEO içerik yazarlarının yerini alabilir mi? Bu soruya cevap verebilmek için ChatGPT’nin metin yazma sürecini detaylı olarak irdelememiz gerekir. Çünkü SEO metin yazarlığı demek anahtar kelimelerin ışığında kullanıcı taleplerine hitap edebilen bir içerik üretim sürecidir. Bu süreçte yaratıcılık, hedef kitle, marka profili ve dil bilgisi gibi unsurlar büyük önem taşır. Bunun için gelin ChatGPT’nin metin yazarlığı konusundaki hünerlerine yakından bir göz atalım. ChatGPT nasıl kullanılır sorusunu SEO içerik yazarlığı açısından cevaplayacak olursak şu şekilde özetlememiz mümkün:
- Herhangi bir konuyla alakalı sorduğunuz sorulara hızlı bir şekilde cevap alabilirsiniz.
- Doğru promtları kullanarak demografi gibi unsurlar açısından farklı bir birey ağzından içerik ürettirebilirsiniz. (“Bana bir tesisatçı perspektifinden kombi bakımıyla alakalı içerik oluştur.” gibi komutlarla.)
- Kelime sayısı ve paragraf sayısı gibi kriterler ekleyerek içerik ürettirebilirsiniz.
- Anahtar kelimelerin bulunduğu bir metin oluşturmasını isteyebilirsiniz.
- CTA (Call To Action) ifadeleri içeren bir metin ve başlıklar üretmesini sağlayabilirsiniz.
İşte, ChatGPT’nin metin üretimi konusunda sunduğu fonksiyonlar bunlar. Bu yeteneklerin bir SEO metni üretimi için yeterli olduğunu düşünmeniz makul karşılanabilir. Fakat durum göründüğü gibi değil. Nedenini soracak olursanız gelin diğer başlığımıza geçelim.
Bir ChatGPT İçeriğinin Dezavantajları
ChatGPT’nin kapsamlı ve makul içerikler üretebildiğini söylemek mümkün. Ancak bu konu hem sektörel hem de metin yazarlığı disiplini bakımından incelediğinde yeterli olduğunu söylemek doğru olmaz. Bu konuda araştırma yapan bilim insanları bir ChatGPT içeriğinin anlaşabileceğini ifade ettiler. Örneğin bir içerikte hiçbir deyimin yer almaması, içeriğin bir yapay zeka üretimi olduğunu gösterebilir. Bu filtreleyici unsur, bir algılama algoritmasının parçası olabilir. Bu konuya daha sonra geleceğiz. Gelin ChatGPT içeriklerinin dezavantajlarını yakından mercek altına alalım:
- ChatGPT içerikleri duygusal yönden etkili olacak içerikler üretemez.
- Bir konuyu özetleyebilir fakat orijinal bir fikir sunamaz.
- Kısa ve doğrudan bir cevap almak ChatGPT ile mümkün değildir.
- ChatGPT içeriklerinde yer alan bilgiler her zaman doğru ve güvenilir değildir.
- Karmaşık soruları algılayamayabilir.
- ChatGPT içeriklerinde dil bilgisi yönünden hatalar görülebilir.
- ChatGPT içerik üretirken 2021 yılına kadar var olan verileri kullanır.
Eğer ChatGPT’yi metin üretmede kullanmaya karar verirseniz, yukarıda sıraladığımız maddeleri deneyimleme ihtimaliniz oldukça yüksek. Çünkü ChatGPT herhangi bir konu hakkında ne kadar kapsamlı bir içerik istediğinizi algılaması mümkün değil. Bu yapay zeka robotu herhangi bir konu hakkında sahip olduğu verilerin tümünü kaynak olarak kullanma eğilimindedir. Bu durum marka profiline veya hedef kitleye uygun bir içerik üretimi söz konusu olduğunda büyük bir dezavantaj. Buna ek olarak ChatGPT’nin güncel içerik ihtiyaçlarına cevap verebilmesi mümkün değildir. Çünkü içerik üretiminde sadece 2021 yılına kadar verileri kullanır. Ayrıca yapay zeka araçlarıyla üretilen içerikleri algılayabilen algoritmaların da bu alanda yerini almaya başladığının altını çizelim. Tüm bu konular ışığında şimdi size soralım: Güvenli bilginin, eşsiz fikirlerin ve canlı ifadelerin olmadığı bir içerik ne kadar kaliteli olabilir? Bizim cevabımız belli… “Maalesef ruhu yok, onun için hiç mi hiç şansı yok!”
Arama Motorlarının ChatGPT İçeriklerine Bakışı
ChatGPT içerik üretimi konusunda her ne kadar iddialı olsa da arama motorları da son güncellemeleriyle o kadar iddialı. Özellikle Google, kaliteli içeriklerin öne çıkmasını sağlayan güncellemeleriyle ChatGPT içeriklerine göz açtırmayacağının sinyallerini vermeye başladı. Google Web Yöneticisi Eğilimleri Analisti John Mueller, yapay zeka araçlarıyla oluşturulan içeriklerin Google yönergelerine aykırı olduğunu ifade etti. Bununla birlikte yapay zeka içeriklerinin otomatik olarak oluşturulan içerik kategorisine girdiğini ve spam olarak kabul edilebileceğini ekledi.
Aslında Google’ın E-E-A-T ve Helpful Content güncellemelerine baktığımızda bu ifadeleri doğrulamamız mümkün. Çünkü ChatGPT’nin Google’ın “kaliteli içerik” metriklerini belirttiği bu güncellemelere uygun bir içerik sunma ihtimali oldukça düşük. Fakat bunlara ek olarak şunu da belirtmemizde yarar var. ChatGPT hala iyileştirme sürecinde olan bir yapay zeka aracı. Yani ilerleyen süreçte ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları bu konuda başarılı olur mu? Tahmin etmesi oldukça güç…
Kaynaklar:
https://www.searchenginejournal.com/chatgpt-for-content-and-seo/473823/?itm_source=site-search&itm_medium=site-search&itm_campaign=site-search
https://www.searchenginejournal.com/generative-ai-traps-podcast/489969/#close
https://www.searchenginejournal.com/what-is-chatgpt/473664/
https://searchengineland.com/chatgpt-seo-content-where-do-we-go-from-here-393374#chatgpt-content-creation-benefits
https://openai.com/research/fine-tuning-gpt-2