İçindekiler
İlk olarak 1998 yılında iki doktora öğrencisi tarafından kurulan Google, şimdi dünyanın en çok kazanan şirketleri arasında anılıyor. Her gün milyonlarca insan ona merak ettikleri soruları soruyor, öğrenciler derslerini onunla daha hızlı yapıyor, anneler çocukları için çeşitli yemek tariflerine bakıyor ve babalar çocuklarının güvenliği için teknolojik ürünleri onun üzerinde aratıyor. Bitti mi? Hayır! Google, her geçen gün şaşırtmaya devam ederken biz de bu yazıda Google hakkında bilinmeyen konuları derlemeye çalıştık. İşte, karşınızda Google hakkında ilginç bilgiler!
Google Hakkındaki Şaşırtıcı Gerçekler
Bugün Kaç Defa Google’da Bir Şeyler Arattınız?
Google’a dair istatistiklerden bahsedeceğimiz bu yazıda, ilk sırada, bu dev arama motorunun günde kaç defa ziyaret edildiği bilgisi var. Kendinizden düşünün! Günde kaç kere Google’a bir şeyler soruyorsunuz? Pek çok kez, değil mi? Şimdi duyacaklarınıza hazır olun! Dünya çapındaki internet kullanıcılarının Google üzerinde günlük yaptıkları arama sayısı, tam tamına 8,5 milyar. Saniyede 99.000 arama anlamına gelen bu rakam, Google hakkında bilgiler arasında akıllara durgunluk verecek cinsten.
Arama Motorları Arasında İlk Tercih
Hizmet vermeye başladığı günden bu yana karşısına pek çok rakip çıksa da Google, arama motorları arasında bugün hala bir numara. Bununsa pek çok nedeni var; ancak en belirgin olanları sizin için aşağıda sıraladık. Göz atmak için okumaya devam edin!
- Oldukça etkili bir arama algoritması kullanarak genellikle kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bilgilere hızlı şekilde ulaşmalarını sağlaması
- İnternet üzerinde çok büyük bir sayfa sayısını indekslemesi ve daha spesifik bilgilere erişimi kolaylaştırması
- Basit ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması
- Hem büyük işletmelerin hem de küçük işletmelerin reklamcılık ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir reklam platformu olarak da işlev görmesi
- E-posta (Gmail), belge paylaşımı (Google Drive), haritalar (Google Maps) ve video paylaşımı (YouTube) gibi birçok hizmeti bünyesinde barındırması
- Sürekli arama algoritması güncellemeleri yaparak yeni teknolojilere ve kullanıcı ihtiyaçlarına yanıt vermesi
- Pek çok farklı dilde kullanılabilen küresel bir arama motoru olması
- Kullanıcı gizliliğine önem vermesi
“Google Lens” de Kullanılıyor
2017 yılında tanıtılan Google Lens, kullanıcıların sadece kelimelerle değil, görsellerle de arama yapabilmesine olanak veren bir özellik. 2022 verisine göre Google Lens ile yapılan aramaların sayısı, aylık 8 milyar. Düşünsenize, ayda 8 milyar kez Google üzerinden görsel arama yapılmış. İnanılmaz bir rakam, değil mi? Ayrıca Google Lens’in özellikleri de belli aralıklarla güncellenmekte. Google Lens, 1 milyara yakın nesneyi tanıyor ve aramalarda kullanıcıların sorularına cevap olarak kullanıyor. Eğer bu sizin için hala “Google hakkında bilmediğimiz şeyler” kategorisindeyse keşfetmeye başlamanızı öneririz. Aşağıda Google Lens’in bazı kullanım alanlarını görmek mümkün.
- Nesne Tanıma: Google Lens sayesinde çevrenizdeki hayvanlar, bitkiler, mobilyalar ya da başka nesneler hakkında kolayca bilgi alabilirsiniz.
- Metin Tanıma: Google Lens, metinleri tanıyarak size çeviriler, web aramaları ve metin kopyalama gibi seçenekler sunabilir.
- Kod Tanıma: QR kodları, barkodlar ve diğer kodları tanır ve size ilgili bağlantıları veya bilgileri sunar.
- Yeme İçme Sektörü: Bir restoranın menüsünü veya bir işletmenin çalışma saatlerini tarayarak hızlıca bilgi alabilirsiniz.
- Çeviri: Yabancı dilde yazılmış metinleri tanıyarak anlamını çıkarabilir ve dil çevirisi yapmanızı sağlar.
Sadece Web’de Değil, Mobilde de Şampiyon Belli
Sizin de fark edeceğiniz üzere mobilin günümüzdeki kullanım sıklığı artmış durumda. Hal böyle olunca insanların Google’ı sadece bilgisayarlarında değil, telefon ve tabletlerinde de kullandıkları aşikar. Bunda akıllı telefon teknolojisinin son yıllardaki hızlı ilerleyişinin de etkisi büyük tabi. Amerika’da Google’ın organik trafiğinin %63’ü mobilden geliyor. Alın size, Google hakkında bilinmeyen bir gerçek daha.
Peki, En Çok Ne Aranıyor?
Google’ın dünyadaki en çok tercih edilen arama motoru olduğunu biliyoruz; ancak Google’da en çok ne aratılıyor, henüz bir fikrimiz yok. Öyleyse merakını hemen giderelim! 2022 istatistiklerine göre Google’da en çok “Wordle” anahtar kelimesi aranmış. Tabi ki bu aramalar lokasyon bazlı. Küresel anlamda en çok aranan Wordle anahtar kelimesi olsa da Türkiye’ye baktığımızda insanların en çok merak ettiği konunun dolar/TL ilişkisi olduğunu tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Dolar/TL sorgusunu, sırasıyla “bayram tatili kaç gün”, “ÖBA”, “Bergen” ve “kedi” anahtar kelimeleri takip ediyor. Hatta “ilk küfürü kim buldu” sorgusu da ülkemizdeki Google aramalarının “Kim?” başlıklı kategorisinde ilk beşte. Bu da Google hakkında eğlenceli bilgiler konumuz içinde yer almayı hak ediyor.
SERP’te İlk Sayfada Olmak Önemli
İnsanların sadece ve sadece %0,63’ünün SERP‘in ikinci sayfasına tıkladığını biliyor muydunuz? Google hakkında bilinmeyen özellikler listemizde sırada SERP sıralamasının önemi var. Eğer Google’da bir konu araştırması yapıyor ya da ürün aratıyorsanız ikinci sayfaya geçme ihtiyacını çok nadiren duyarsınız. Hatta ikinci sayfaya geçmek yerine sorgunuzu değiştirip başka ifadelerle arama yaparsınız. Çok yüksek ihtimalle de ilk sayfada yer alan ilk beş link arasında gezinirsiniz, değil mi? Tüm bu bilgileri göz önüne aldığımızda ise Google Sonuç Sayfası sıralamasında ilk sayfada ve hatta ilk sayfadaki en üstteki beş linkten biri olmak için çaba göstermenizde yarar var demektir.
Organik Aramanın Yeri
Google hakkında bilgiler listemizde sırada organik aramalar var. İnternetteki tüm sorguların %23’ünü organik aramalar oluşturmakta. Rakamın bu kadar düşük olmasının temel nedenleri arasında ücretli reklamların ve doğrudan site ziyaretlerinin artması olabilir. Ancak bu demek değildir ki organik aramalar artık önemsiz. Organik aramalar, hedeflendiği için her daim radarınızda olması gereken bir amaç olmalı. Siz siz olun, Google’daki sonuçlara karşılık gelen sayfalarınızı belirli bir kullanıcı sorgusuna çözüm olacak şekilde düzenleyin. Kazançlı çıkacaksınız.
Google’ın İlk Adını Kaçınız Biliyor?
Google, ilk çıktığında Backrub olarak biliniyordu. Bu isim, arama motorunun web siteleri arasındaki bağlantıları ve bağlantıların önemini ölçen algoritmasına gönderme yapmak için idealdi. Daha sonra 1997 yılında şirketin kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, “Google” ismini benimsedi. Google, matematiksel bir terim olan ve 10 üzeri 100 anlamına gelen “googol” kelimesinin yanlış yazılmasıyla ortaya çıkmıştır ve sayılarla ilgili büyük verilere atıfta bulunur. Bu yeni isim, Google’ın, büyük veri miktarlarını düzenleme ve kullanıcılara doğru bilgilere erişim sağlama amacını yansıtması bakımından muhteşem, değil mi? Google, o zamandan beri büyük bir arama motoru ve teknoloji şirketi haline gelmeyi başarmış gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?
Aramaların Kaçı Daha Önce Hiç Aranmamış?
Google hakkında ilginç gerçekler arasında Google’da daha önce hiç aranmamış sorgular yer alıyor. Gözde arama motorunda aranan tüm sorguların %15’i ilk defa aratılmış. Bu, Google’ın her gün eşi benzeri olmayan bir sorgu aldığı düşünülürse oldukça büyük bir oran.
Google Ana Sayfası Kaç Dilde Hizmet Veriyor?
İngilizce’den Türkçe’ye, Almanca’dan Rusça’ya, Hintçe’den Korece’ye tam 80 dilde hizmet veren Google’a en son eklenen diller arasında ise Hausa dili, Igbo dili, Yoruba dili, Somali dili, Zulu dili, Moğol dili, Nepal dili, Pencap dili ve Maori dili yer alıyor. Bu özellik de kendisini, küresel anlamda en çok tercih edilen arama motoru yapıyor.
Google’ın En Yüksek Geliri Nereden Geliyor?
Peki, ama Google nereden para kazanıyor? Cevap çok basit: SEA. Arama motoru reklamcılığı anlamına gelen bu terim, Google’ın ana gelir kaynağını oluşturuyor. Şirketler, reklamları, Google arama sonuç sayfasının en üstünde çıksın diye Google’a para ödüyor. Siz de Google’da bir arama sonucunuzu görüntülerken en üstteki dört sıranın Ücretli Sponsorlu Reklamlara ayrıldığını fark etmişsinizdir.
Google demişken Google Ads Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Detay” başlıklı yazımızı okuyarak Google Ads hakkındaki ayrıntıları da öğrenebilirsiniz.