İçindekiler
Google halihazırda 2015 yılından beri uygulama geliştiriciler için ürün detay sayfasını geliştirmelerine (ikon, mağaza görselleri, metin vs.) yardımcı olmak amacıyla A/B test özelliğini sunuyor. Apple ise iOS 15 ile birlikte A/B testing özelliğini devreye soktu. Uygulama mağazasındaki ekran görüntülerini, videoları ve uygulama simgelerini farklı kullanıcılara hitap etmeye çalışmak ve denemelerine yardımcı olmak için en fazla üç farklı sayfa tasarlayabilecekleri Ürün Sayfası Optimizasyonu özelliklerini duyurdu. Aslında bu iki dev firma arasındaki rekabetin uygulama yayıncılarına yaradığını söyleyebiliriz. Detaylara gelin hep birlikte bakalım!
Özel Mağaza Sayfaları (Custom Store Listing)
Apple iOS 15 ile birlikte uygulama yayıncıları için çok önemli sayılabilecek custom product page özelliğini tanıttı. Bu özellik aslında kısaca, uygulama yayıncılarının her bir pazarlama kanalından kendi benzersiz URL’sine sahip farklı özellikleri vurgulayan, her bir ürüne, kampanyaya veya özel gün (Anneler Günü gibi) için oluşturabilecek sayfalar anlamına geliyor. Bu URL’ler sayesinde istediğiniz pazarlama kanalı veya reklam kanallarından lead’ler çekebilmenize fırsat tanıyor.
Yukarıda A/B test tarafında bahsettiğimiz gibi Google, Apple tarafını örnek alarak ve bu özelliğe benzer bir geliştirme olan özel mağaza sayfaları (custom store listing) yayınladığını söyleyebiliriz.
Android uygulama geliştiricileri uygulamaları içi yaklaşık 50 adet özel mağaza giriş sayfaları oluşturabilecekler. Bu, App Store’a göre daha fazla sayfa oluşturmanıza fırsat sağlamaktadır. Bu durum biraz daha kampanya günlerinde tematik ve özelleştirilmiş Landing Page’leri anımsatıyor. Landing Page mantığında fakat uygulama mağazalarınız için özel günlerde, kampanya günlerinde kullanabileceğiniz özel mağaza giriş sayfaları oluşturmanıza imkân tanıyor.
Örneğin bir e-ticaret sitesi, özel bir ürünün veya markanın lansmanını yaparken oluşturacağı özel mağaza sayfaları sayesinde daha fazla indirme, görünürlük yakalayabilir. Çünkü bu özel sayfaların ana mağazadan farklı olarak başlık, ikon veya görsellerini değiştirebilme imkânı bulunacak. Ya da Kadınlar Günü’nde yalnızca kadınları hedeflediğiniz daha kadınsı bir tematik görünüme sahip özel mağaza sayfası ile beklentileri karşılayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra ön kayıt sayfalarını da Google Play Store’un sunduğu özel mağaza girişi sayfalarıyla oluşturabilirsiniz.
Ayrıca Özel Mağaza Sayfaları aracılığıyla farklı yerdeki kullanıcılara farklılaştırılmış deneyimler sunmanıza olanak sağlayacaktır. Örneğin bir futbol oyunu uygulamanız var. İngiltere için Premier Ligi temasında Türkiye’de Süper Lig temasında mağaza girişlerini özelleştirebilirsiniz.
Peki neleri özelleştirebilirsiniz?
Her özel mağaza girişi için aşağıdaki alanları özelleştirebilirsiniz.
- Uygulamanın adı
- Uygulaması simgesi (icon)
- Açıklamalar
- Grafik öğeleri (Screnshot’lar)
Peki bu sayfaları nasıl oluşturabilir ve hedefleyebilirim?
Özel mağaza giriş sayfalarınızda benzersiz URL’ler kullanarak hedeflemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Custom mağaza sayfalarının oluşturulduğu dokümana gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Küçük harfli karakterler; bunlara nokta, tire, alt tire gibi semboller dahildir ve URL’lerde kullanabilirsiniz. Oluşturulan bu URL’lere aşağıdaki örnekte olduğu şekilde ulaşılabilir.
https://play.google.com/store/apps/details?id=[uygulamaAdı]&listing=[ilgiliParametre] URL’sini kullanarak erişebilirler.
Bu URL’leri reklam kampanyaları, sosyal medya paylaşımları gibi ortamlarda kullanarak ziyaretçileri özelleştirilmiş sayfalara çekebilirsiniz.
Ülke ve dil için hedefleme nasıl yapılır?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi uygulama mağaza girişlerini ilgili ülke veya dile göre lokalize edebilirsiniz. Özel mağaza girişi için birden fazla ülke hedeflenebilir. Ancak bir ülkeyi sadece bir mağaza giriş ile hedefleyebilirsiniz. Örnek olarak İspanya ve Portekiz’i bir özel mağaza girişi ile özelleştirdiniz artık farklı bir özel mağaza girişi oluşturup bu ülkeleri hedefleyemezsiniz. Bu ışığında panel üzerinden ilgili sayfalar aracılığıyla bu özel sayfaları oluşturabilir, kampanyalarınıza koşabilirsiniz.
Farklı ülkelerde aynı dili konuşan kullanıcıları bu özellik sayesinde daha kolay yakalayabilirsiniz. İlgili ülkelerin, kültürel, yöresel veya daha etnik detaylarıyla kurgulayacağınız özel mağaza giriş sayfaları, o ülkedeki aynı dili konuşan kişileri hedeflemenizi ve uygulamanızın daha fazla indirilmesine yardımcı olacaktır.
Örneğin bir giyim ürünleri satan bir uygulamasınız. İngilizce konuşan ABD ülkesinde yaşayan kişileri ve İngiltere yaşayan kullanıcıları hedeflemek istiyorsunuz. Mağaza girişlerini ABD ve İngiltere’ye uygun görseller, video önizleme kullanarak dikkat çekme imkanına sahip olacaksınız.
LiveOps
Google’ın I/O 2022 etkinliğinde açıkladığı bir diğer özellik ise App Store In App Events özelliğine benzer LiveOps. App Store özel etkinlikler, sezonluk fırsatlar için tanıttığı bu özellik artık Google Play uygulama geliştiricileri içinde mevcut. Aynı App Store’da olduğu gibi uygulama içerisinden etkinlik oluşturma fırsatı sunmaktadır.
LiveOps ile birlikte geliştiriciler, uygulamaları veya oyunları için gerçekleştirdikleri major güncellemeleri, uygulama içi etkinlikleri veya sınırlı süreli teklifleri Google Play Store’da öne çıkarılmak için içerik gönderebilecekler.
Google, LiveOps’un 28 günlük aktif kullanıcı verilerine göre; uygulamalara %5 daha fazla çekebileceğini ve bu özelliği kullanmayan uygulamalara kıyasladığında özelliği kullananlar için %4 daha fazla gelir sağlayabileceğini belirtmiştir. Özellik şu an beta sürümde olduğu için davet ile kullanılabiliyor.
LiveOps tarafında ne tür içerikler ön plana çıkarılabilir?
Fiyat teklifleri: Uygulama içi indirimler, bonuslar, ödüller vs.
Etkinlikler: Oyun uygulamaları için; turnuvalar, meydan okumalar, multi veya single player etkinlikleri, iş birlikleri vs.
Önemli güncellemeler: Uygulama ile ilgili mayor değişiklikler, yeni bir product’un eklenmesi vs.
Ön kayıt duyuruları: Ön kayıt yapan kullanıcıları heyecanlandırmak, hazır uygulama demoları sunmak vs. için kullanılabilir.
LiveOps Beta sürümüne katılım şartları nelerdir?
- 100.000’den fazla küresel aylık aktif kullanıcı
- Harika içerik, kullanıcı deneyimi ve teknik performans (burada ne demek istediğimize bakın)
- Aile, kamu hizmeti ve tıbbi gibi belirli kategorilerdeki uygulamalar hariç olmak üzere geniş kullanıcı çekiciliği
- Her 4 haftada bir değerlendirilen politika uyumu
LiveOps beta sürümüne katılmak için https://play.google.com/console/about/programs/liveopsbeta/ adresinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Tablet ve Büyük Ekranlı Cihaz Uygulamaları Ayrıca İncelenecek
Tüm bunların yanı sıra Google, I/O 2022 etkinliğinde büyük ekranlı cihazlarda bulunan uygulamaların ayrıca inceleme ve değerlendirme sistemi ile optimize edileceğini duyurdu. Bu demek oluyor ki tablet için optimize edilmiş uygulamaların arama sonuç ekranında daha üst sıralarda görebiliriz.
Yani uygulama mağazasını yalnızca mobil için optimize etmekten ziyade artık tabletler içinde optimize etmenin gerekli olduğunu ve incelemelerini buna göre yapacağını belirtti. Google Play bu yıl içerisinde tablet ve katlanabilir cihazlarda daha iyi görülebilecek ve kullanıcı deneyimini iyileştirdiği yeni bir görünüme sahip olacak.
Android Vitals ile Play Console’da Performans Metrikleri İzlenebilir Olacak
Google, web sitelerinin performans metriklerini Search Console tarafında raporladığı gibi uygulamaların performans verilerini de Play Console tarafından raporluyor olacak. Uygulamanızın kararlılığını ve performansını iyileştirmeye yönelik önemli metrikleri buradan takip edebiliyor olacaksınız.
Hangi veriler toplanıp raporlanacak?
Kayıtlı kullanıcı uygulamayı çalıştırdığı andan itibaren
- Android cihazı,
- Kararlılık metrikleri,
- Performans metrikleri,
- Pil kullanımı
- İzin reddi gibi kaliteli yönlerile ilgili bilgileri günlüğe kayıt edecek.
Bu noktadan kullanıcının deneyimi özelinde yaşanan olumsuzluklar Play Store’da kötü değerlendirmeye sebep olabilir ve uygulamanın keşfedilebilirliğine zarar verebilir. Bu sebeple performans noktasında aşağıdaki metriklere dikkat edilmesi gereklidir. Ek olarak Android Auto ve yakında Wear Os olmak üzere farklı formlarda da test etmenin artık daha kolay olduğunu belirttiler.
Android Vitals Metrikleri:
- Kitlenme oranı
- ANR (Application Not Responding) Oranı – Başvuru Yanıt Vermiyor
- Aşırı uyanmalar
- Takılı kalma oranları
- Aşırı arka plan Wi-Fi taramaları
- Aşırı arka plan ağ kullanımı
- Uygulama başlatma zamanı
- Yavaş işlem hızı
- Donmuş Framework’ler
- İzin reddi
Vitals tarafında yaşanan olumsuzluklar deneyimini kötü etkileyeceğinden dolayı bu metriklerin iyileştirilmesi adına adımların atılması elzemdir.
Kaynak:
- https://play.google.com/console/about/programs/liveopsbeta/
- https://techcrunch.com/2022/05/11/google-play-adopts-app-store-like-features-including-in-app-events-and-custom-product-pages/
- https://support.google.com/googleplay/android-developer/answer/9867158?hl=en&ref_topic=3450987
- https://developer.android.com/topic/performance/vitals