Kalabalık Kaynaklı İçerik (Crowdsourced Content)

Kalabalık Kaynaklı İçerik, diğer adıyla Kitle Kaynaklı İçerik, içerik oluştururken o konu hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip uzman kişilerden, söz konusu markanın müşterilerinden ya da serbest çalışanlardan destek alarak az zamanda kaliteli metin, görsel ya da video elde etme yöntemi anlamını taşır.

Kalabalık Kaynaklı İçerik (Crowdsourced Content)

Kalabalık Kaynaklı İçerik, diğer adıyla Kitle Kaynaklı İçerik, içerik oluştururken o konu hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip uzman kişilerden, söz konusu markanın müşterilerinden ya da serbest çalışanlardan destek alarak az zamanda kaliteli metin, görsel ya da video elde etme yöntemi anlamını taşır. “Crowd” ve “Outsource” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen “Crowdsource” yani kitle kaynak olarak Türkçeleştirilebilen bu terim, tüm sektörlerde kullanılmakla beraber dijital tabanlı şirketlerde sıklıkla tercih edilir. Düşük maliyet ve zaman gerektirmesi dolayısıyla uygulanan bu yöntem, markaların ya da şirketlerin çözüm aradıkları anlardaki en büyük yardımcısı konumunda. Kitle kaynaklı çalışmalar yapılırken büyük projeler varsa bunlar bireysel görevlere bölüştürülür. Böylece her alanda uzman kişiler kendi kısımlarıyla ilgilenerek projenin tamamını kısa sürede bitirebilir. Diğer yandan kitle kaynaklı çalışmaların sosyal medya üzerinden fikir alma şeklinde de yürütülmesi de mümkün.  Örneğin herhangi bir marka, logo tasarımı ya da jingle çalışması yürütmesi gerekiyorsa, online yarışmalar başlatarak bu çalışmalarını uzman kişilere pekâlâ yaptırabilir.

Kitle Kaynaklı İçerik örnekleri verecek olursak bilinen pek çok ulusal ya da uluslararası şirkete bakmak yeterli olacaktır. Örneğin içerik üretim platformu olan Contently, serbest çalışanları markalarla buluşturarak kazan-kazan sistemiyle çalışır. Burada markalar talep ettikleri içerik hakkında içerik üreticilerine detaylı bir brief verir ve onlardan bu doğrultuda içerik almayı bekler. Aynı işi, kendi çalışanları dışında diğer profesyonellerden daha kısa sürede ve daha az maliyetle yaptıran markalar kalabalık kaynaklı içerik ürettirip amaçlarına ideal biçimde ulaşır. Kitle kaynaklı içeriğe verilebilecek bir diğer örnekse insanların katkısıyla oluşan bir GPS, ulaşım ve trafik uygulaması olan Waze. İnsanlar bu uygulama sayesinde trafikte karşılaştıkları olumlu ve olumsuz durumları sisteme bildirerek herkesin bu durumdan faydalanmasına olanak tanır. Yol güzergahında görülenlerin gerçek zamanlı olarak rapor edilmesini sağlayan Waze, dünya genelinde milyonlarca kullanıcısıyla sevilen mobil uygulamalardan. Bu mobil aplikasyon; trafik, radar, yol çalışması, kazı, dinlenme tesisi, polis çevirmesi gibi herhangi bir durumu kaydedip diğerlerinin görmesini sağlayarak harika bir kitle kaynaklı içerik örneği teşkil ediyor.

Sözlükte Keşfet

Veri Okuryazarlığı

Veri okuryazarlığı, verileri okuma, çalışma, analiz etme ve verilerle tartışma yeteneğidir.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları