Keşfet

iFrame Etiketi Mitleri Çürütülüyor!

Siz de web sitenizde iFrame etiketini sıklıkla kullanıyor ancak kafanızdaki soru işaretlerini bir türlü yok edemiyorsanız bu yazı tam size göre. iFrame etiketi hakkında yanlış bilinenlerin aydınlığa kavuştuğu bu blog metnini hemen okumaya başlayın!
diler foto

Diler Yazıcı

14/04/2023 - 7 dakikalık okuma

Inline Frame ifadesinin kısa biçim olan iFrame etiketini, kod yazma işiyle uğraşanlar bilir. Bilmeyenler içinse bu yazıda pek çok bilgi mevcut. Bir internet sitesini başka bir sitede görüntülemenin kolay yolunu sunan iFrame etiketi hakkındaki yanlış bilinenleri burada öğrenmeniz mümkün. Zira bu yazı, iFrame kullanımının hangi amaca hizmet ettiğinden bu etiketin site SEO’suna etkilerine kadar pek çok önemli konuya değiniyor. Okumaya devam ederek iFrame nedir, nasıl uygulanır, SEO’ya katkıları nelerdir, hakkında yanlış bildiklerimizin doğrusu nedir, gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

Öncelikle iFrame Etiketi Nedir?

Yukarıda az da olsa belirttiğimiz gibi iFrame, HTML dilinde kullanılan bir etikettir ve “inline frame” yani iç içe çerçeve anlamına gelir. Bu etiket, içerisine başka bir HTML belgesi veya internet sayfasını, dışarıdan bir içeriği veya medyayı (resim, video ya da ses dosyası) dahil etmek için kullanılır. Örneğin başka bir internet sitesinden bir harita, bir video, bir sosyal medya gönderisi veya bir reklamı internet sayfanıza eklemek için iFrame etiketini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu hem kullanıcıların, sayfanızdan çıkmadan, ilgilendikleri başka sayfaları anında görüntülemelerini sağlar hem de onlara faydalı bir içeriğin doyumunu yaşatır. iFrame etiketinin, internet sitelerine olan avantajları arasında ise şunlar sayılabilir:

  • iFrame etiketi, sayfanızın içeriğini ayrıştırarak içeriğinizi daha iyi organize etmenize yardımcı olabilir. iFrame etiketleri ile içeriği farklı bölümlere ayırabilir ve her bir bölümü ayrı ayrı yönetebilirsiniz. Bu, sayfanızın karmaşıklığını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda daha düzenli bir yapı oluşturabilir.
  • Sayfanızda dinamik içerik güncellemeleri yapmanızı sağlayan bu etiket ile dinamik içerik güncellemesi elde edebilirsiniz. Örneğin bir haber sitesinin canlı haber akışını veya sosyal medya akışını bir iFrame etiketi aracılığıyla sayfanıza ekleyerek içeriğin otomatik olarak güncellenmesini sağlamanız mümkün. Böylece sayfanız her zaman güncel kalacaktır.
  • Her bir iFrame etiketi, ayrı bir içerik alanı oluşturarak farklı içerikleri farklı çerçevelerde görüntülemenize izin verir. Bu, birden fazla kaynaktan gelen içerikleri, aynı sayfada bir arada görüntülemek için son derece faydalı. Alın size, çoklu içerik yönetimi!
  • Başka bir internet sitesinden, farklı bir alan adından veya aynı alan adındaki başka bir sayfadan içerikleri, iFrame etiketi vasıtasıyla kendi sitenize dahil etmek mümkün. Bu sayede farklı hizmetlerin veya içerik sağlayıcıların sunduğu işlevsellikten yararlanmanız mümkün olacaktır.
  • Son olarak iFrame etiketi kullanımı oldukça kolaydır. Tek bir etiket kullanarak başka bir içeriği web sayfanıza ekleyebilirsiniz. Çoğu internet tarayıcısı bu etiketi destekler. Yani iFrame kodu herhangi bir tarayıcıda sorunsuz çalışır.

Ancak bu etiketi kullanırken güvenlik konularına dikkat etmek oldukça önemli. Çünkü iFrame etiketi, kötü niyetli kodların sayfanızı içermesine veya zararlı içeriklerin kullanıcı cihazına yüklenmesine neden olabilir. Bu nedenle kodu, güvenilir kaynaklardan içerik yüklemek için kullanmalı ve güvenlik adımlarına özen göstermelisiniz. Aşağıda, iFrame etiketi kullanırken dikkat etmeniz gerekenler mevcut. Okumaya devam etmeniz yeterli.

iFrame Etiketi Kullanımı Sırasında Dikkat Edilecekler

  1. Güvenlik: iFrame etiketi kullanımı sırasında dikkat edilecekler listesinin ilk sırasında tabi ki güvenlik konusu var. Zira bu kod, güvenlik açıklarına neden olabilecek potansiyel risklere sahip olabilir. Özellikle kötü niyetli içerikleri veya kötü amaçlı kodları içeren iFrame etiketleri, kullanıcıların cihazlarına zarar verebilir veya gizli bilgilere erişim sağlayabilir. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu etiketi kullanırken güvenilir kaynaklardan içerik yüklemeye dikkat etmelisiniz.
  2. Kötü kullanıcı deneyimi: Eğer iFrame etiketini, doğru biçimde kullanmazsanız bu etiket, size ve kullanıcınıza, faydadan çok zarar verebilir. Özellikle, içeriğin uyumsuz boyutları, yavaş yüklenme süreleri veya kullanıcı etkileşimine yönelik zorluklar, kullanıcıların internet sitenizi terk etmelerine neden olacaktır. Bu nedenle iFrame etiketini kullanırken içeriğin uygun boyutlarda olduğundan, hızlı bir şekilde yüklendiğinden ve kullanıcıların etkileşimde bulunmasını kolaylaştırdığından emin olun.
  3. Erişilebilirlik: iFrame etiketi, web sitenizin erişilebilirliğini pekala etkileyebilir. Özellikle, ekran okuyucu veya klavye ile gezinme gibi erişilebilirlik araçlarının, kullanıcıların içeriğe erişimini zorlaştırması muhtemel. Bu nedenle iFrame etiketini kullanırken erişilebilirlik pratiklerine uymalı ve içeriğin tüm kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlamalısınız.
  4. Tarayıcı uyumluluğu: iFrame etiketi, tüm web tarayıcıları tarafından tam olarak desteklenmeyebilir. Farklı web tarayıcıları, bu etiketi farklı şekillerde yorumlayabilir veya destekleyebilir. Bu nedenle siz siz olun, iFrame etiketini kullanırken farklı tarayıcılarda ve cihazlarda en doğru biçimde görüntülendiğinden emin olun.
  5. iFrame etiketini kullanırken gerekli yerlerde “indexifembedded” etiketini de “noindex” etiketiyle birlikte kullanmak gerekebilir. Zira bu etiket, o sayfa noindex etiketine sahip olsa da içeriğin dizine eklenmesi gerektiğini Google’a anlatmak için tercih ediliyor. “indexifembedded” kullanımı detayları için Yeni Robot Etiketi: “indexifembedded başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Şimdi sıra geldi iFrame etiketi hakkındaki mitleri çürütmeye. Konuyu, mitin kendisinden başlayarak ele alabiliriz.

Mit: “Google, iFrame Etiketlerini Taramaz”

Bir varmış, bir yokmuş; Google, iFrame etiketi içindeki içerikleri taramıyor ve dizine eklemiyormuş. Bu bilgi ise arama motoru botlarının, iFrame etiketi içindeki içeriğe erişemediği durumlardan kalma. Bazı zamanlarda botlar, bir iFrame etiketi ile karşılaştıklarında oradaki bilgiye ulaşmak için etiketin içine giriyor ve oradan çıkamıyor. Dolayısıyla sitenin geri kalanını da tam olarak tarayamıyor. Ayrıca işin başka bir boyutu da var. iFrame içindeki bilginin, başka bir web sitesine ait olduğu düşünülüyor. Tam da bu sebeple arama motoru botları, bu etiket içindeki bilgiyi dizine ekleyip eklememek konusunda kararsız kalıyor. Ancak bunlar eskide kaldı.

Gerçek: “Google, iFrame Etiketini Tarayabilir”

Zira Google, iFrame etiketlerini tarama konusunda çok yol katetmiş durumda. Yani, sanılanın aksine iFrame’leri taramıyor değil. DOM Düzleştirme olarak adlandırılan bir işlem sayesinde Google, iFrame etiketini doğrudan çalıştırıp içeriğe ekleyebilir. Ancak bunu yaparken pek çok kriteri odağında bulundurmayı da unutmaz. Bu kriterler arasında içeriğin kaynağı, güvenilirliği ve erişilebilirliği en önemlileri olarak sayılmakta. Örneğin iFrame etiketi ile başka bir internet sitesinden içerik eklediğinizde Google, eklenen bu içeriğin kaynağına güvenirse içeriği dizine ekleyebilir. Ancak içeriğin güvenilir olmadığı veya kötü niyetli kodlar içerdiği Google tarafından tespit edildiğinde durum tersine döner. Google, bu durumda içeriği dizine eklememe hakkını kendinde görür. Hatta söz konusu web sitesinin SEO performansını etkileyebilecek önlemler bile alabilir. Ayrıca içeriğin iFrame içinde nasıl yerleştirildiği de önemli. Mesela içeriğin tamamı iFrame içinde yer alıyorsa içerik Google tarafından ayrı bir URL olarak endekslenmez ve içeriğin SEO performansı bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Ancak, içeriğin iFrame içinde yer alan alt metin veya içeriğe yönlendiren bir bağlantı gibi unsurları, Google tarafından tespit edilebilir ve uygun şekilde dizine eklenip değerlendirilebilir. Kısacası iFrame kullanımı Google standartlarına uygun yapıldığı sürece bir sorun yok. Önemli olan tüm güvenlik prensiplerine uygun ilerlemek.

iFrame Etiketi Bir Web Sitesine Nasıl Eklenir?

Yazının son kısmını, iFrame etiketinin kullanımına ilişkin küçük örneklere ayırdık. Eğer siz de internet sitenize bir iFrame etiketi eklemek istiyorsanız aşağıdaki kodu, amacınıza uygun biçimde güncelleyip kullanabilirsiniz.

Eğer sayfanızda, bir YouTube videosu görüntületmek istiyorsanız aşağıdaki gibi bir iFrame kodu kullanmanız gerekecek. (YouTube embed kodunu almak için videonun altındaki “Paylaş” butonuna tıklamanız yeterli. Kodu orada göreceksiniz.)

<iframe

width=“560”

height=“315”

src=“https://www.youtube.com/embed/9YYxvVawZdI”

frameborder=“0”

allow=“autoplay;  

encrypted-media”

allowfullscreen>

</iframe>

Ancak sayfanızda olmasını istediğiniz, video değil de bir başka web sitesi ise bu durumda şu şekilde bir iFrame kodu tercih etmelisiniz.

<iframe src=”https://kriko.blog/” width=”560″ height=”315″></iframe>

Siz bu kodları sayfa kaynağınıza eklediğinizde kullanıcılar, sizin sayfanızdan ayrılmadan başka bir sayfanın tamamında ya da bir bölümünde gezinebilecek.

Gördüğünüz üzere iFrame ne demek, nasıl kullanılır ve hakkında bilinen yanlışlar nelerdir, sorularının cevaplarını verdik. Siz de bu bilgiler doğrultusunda kendi internet sitenizde iFrame etiketileri kullanarak kullanıcılarınıza fayda sağlamaya devam edebilirsiniz.

Canonical Etiketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler  başlıklı yazımızı incelediniz mi?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları