Keşfet

LSI (Gizli Anlamsal İndeksleme) Nedir, Nasıl Uygulanır?

Latent Semantic Indexing (Gizli Anlamsal İndeksleme) ile anahtar kelimelerinize alternatif farklı sözcükleri de metninize yerleştirmeniz mümkün. Peki LSI nedir ve tam olarak nasıl yapılır? Ayrıntılar yazımızda!
1627661422754

Yusuf Esen

27/01/2023 - 7 dakikalık okuma

Her gün aklımızdaki binlerce kelimeyle iletişim kuruyor, belirli sorulara cevap arıyoruz. Hatta günümüzde bu soruların çoğunun cevabını dijitalde sorguluyoruz. Peki Google’da sadece kelimeleri kullanarak yaptığımız aramalarda nasıl nokta atışı cevaplar alabiliyoruz? Google kullanıcı niyetine yönelik gerçekleştirdiği güncellemelerle her geçen gün daha iyi sonuçlar göstermeye çalışıyor. Fakat bunların dışında yıllarca tartışılan ve tam olarak kanıtlanamayan başka bir kavram mevcut; Latent Semantic Indexing! Türkçesi “Gizli Anlamsal İndeksleme” olan bu kavram, anlama dayalı analiz anlamına geliyor.

Aslında bir teknik olarak da ifade edebilen LSI, web sitelerinde bulunan içeriklerin sadece anahtar kelimelerle değil anlam bağlamında da indekslendiğinin altını çiziyor. Bu alandaki birçok profesyonelin üstünde durduğu bu kavramın Google tarafında net bir bilgi olmasa da arama motorunun temel yapı taşları arasında bulunduğu iddia ediliyor. Bu yazımızda LSI kavramını tüm detaylarıyla mercek altına alacağız. Gizli Anlamsal İndeksleme kavramına dair A’dan Z’ye tüm bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Latent Semantic Indexing Nedir?

Latent Semantic Indexing süreci her ne kadar Google ile anılıyorsa asılan daha eski bir kavram. Doğal dil işleme (NLP) biliminde bulunan bu teknik, insan dilinin makinelerde nasıl yansıdığına odaklanır. Model olarak da aktarabileceğimiz LSI tekniğinin tanımını kısaca “kelimelerin oluşturduğu bağlamdaki anlamı analiz etme yöntemi” olarak aktarabiliriz. Bu tekniğe göre bir içeriğin anlamını tek kelimeyle yakalamanın mümkün olmadığını söylemek mümkün. Bir içeriğin tüketiciye veya alıcıya ne anlattığını çözümleyebilmek için, farklı kelimelerin bir arada oluşturduğu kompozisyona bakmak gerekir. Bu bağlamda kelimeler belirli bir bağlam çerçevesinde toplanarak anlam boyutunu yakalar. Arama motorlarının web sitelerini hitap ettiği kitleye ulaştırabilmesi için de bu anlama ulaşmaları gerekir.

Geçmişi 1980’li yıllara dayanan bu bilim, internetten önce bilgisayarlarda kullanılmaya başladı. İnsan zihni ışığında kelimelerin ardındaki anlamı arayan bu makine biliminin adı bir noktadan sonra Google ile anıldı. Çünkü Google ilk dönemlerinde anahtar kelimelere yönelik sonuçlar sunuyordu. Sonrasında algoritma, teknolojisini geliştirdikçe kalitesiz ve kullanıcı niyetine uymayan siteleri yüksek doğrulukla filtrelemeye başladı. Bu durum alandaki profesyoneller tarafından LSI’yi Google arama motorunun temelleri arasında tanımlamalarına sebep oldu. Bu konuyu detaylı bir şekilde alt başlıklarımızda inceleyeceğiz. Şimdi gelelim Gizli Anlamsal İndeksleme tekniğiyle yürütülen anahtar kelime stratejilerinin web sitelerin sunduğu faydalara.

Latent Semantic Indexing Tekniğinin Web Sitelerine Faydaları

Daha zengin ve anlamlı içeriklerin sınıfı geçtiği Latent Semantic Indexing tekniği ile arama motorları tarafından daha anlaşılır siteler hazırlayabilirsiniz. Buradaki mantık; kaliteli içeriğin yüksek trafik getirebileceğidir. Tabi LSI tekniğinin web sitelerine olan faydaları sadece bununla sınırlı kalmıyor. Anahtar kelimelerin farklı varyasyonlarla kullanıldığı bu tekniğin sitelere faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

1- İçerik Kalitesini Yükseltir

Gizli Anlamsal İndeksleme tekniği içeriklerin anlamsal açıdan hedeflenen alanla uyumlu olması gerektiğine dikkat çeker. Bu durum Google açısından olumlu karşılanır. Çünkü bir içeriğin anahtar kelimelerle birlikte bütüncül bir şekilde anlamlı olması, kullanıcılara faydalı olacağı anlamına gelebilir. Bunun için LSI tekniğinin dolaylı olarak içerik kalitesini yükselteceğini söyleyebiliriz.

2- Sitelerin Hızlı Bir Şekilde İndekslemesini Sağlar

İçeriklerin belirli bir anlam odaklı hazırlanması bir açıdan Google’ın da işini kolaylaştırır. Google LSI tekniğiyle hazırlanan içeriği tararken pratik bir şekilde tarayabilir. Anlaşılabilir ve anlamlı içeriğin sunduğu bu avantaj SEO bakımından sitelerin hanesine artı olarak gelebilir.

3- Site Trafiğini Destekler

Bir önceki başlığımızda anlama dayalı içerik üretiminin Google botları tarafından hızlı bir şekilde taranabileceğinden bahsettik. Bu durumun SEO tarafındaki olumlu etkileri site trafiğine de yansıyabilir. Çünkü anlamlı ve etkili bir içerik, sayfanın arama motoru tarafından doğru bir şekilde konumlandırılmasını sağlayabilir. Böylece içerik hedef kitlesine ulaşarak siteye trafik kazandırabilir.

LSI Nasıl Uygulanır?

LSI içerikleri hazırlamak için metinde kullanacağınız dil ve anahtar kelime araştırması çok önemlidir. Tabi anlama dayalı bir içerik olacağı için metnin bütünüyle tek bir ileti içermesi gerektiğini unutmayın. Kusursuz bir Latent Semantic İndexing içeriği hazırlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1- Hedef Kitlenizi Tanıyın

 Latent Semantic Indexing tekniğini içeriğinize taşımak için öncelikle hedef kitle analiziyle işe başlamanız gerekir. Çünkü hedef kitlenizin tutumlarını anlamanız, onların tüketebileceği dile ve anlama sahip içerikler kurgulamanızı sağlayacaktır. Bununla birlikte hedef kitlenizi tanıyarak içeriğinizle iletişim kurabileceğiniz dili de belirleyebilirsiniz.

2- Anahtar Kelime Araştırması Yapın 

Hedef kitle analizinden sonra anahtar kelimeleri kurgulamaya hazırsınız. Burada önemli nokta, standart anahtar kelimelerin yanı sıra ilgili kelimeleri de içeriğinize eklemek. Çünkü anlamlı bir içeriği sadece tek bir kelimenin varyasyonlarıyla oluşturmanız yeterli gelmeyebilir. Örneğin bir su ısıtıcı ile alakalı içerik yazacaksanız, kettle kelimesini de geçirmeniz gerekir. Çünkü kullanıcılar kettle olarak da arama yapabilir. Tabi içeriğinizin bağlamını tam olarak yansıtabilmek için diğer ilgili anahtar kelimeleri de eklemeniz gerekir. Anahtar kelime araştırmasını pratik ve eksiksiz bir şekilde yapabileceğiniz birçok site bulunuyor. Kusursuz bir araştırma için hem Google servislerini hem de diğer siteleri kullanabilirsiniz. LSI anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz servisleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Keyword Tool
  • LSI Graph
  • Google AdWords
  • Google Keyword Planner
  • Ubersuggest
  • Google Trends

Bu servislerin yanı sıra içeriğinizin anahtar kelimeleriyle arama yaparak da ilgili kelimelere ulaşmanız mümkün.  Google arama motorunun en alt kısmında bulunan “İlgili Aramalar” kısmını inceleyerek ilişkili kelimelere ulaşabilirsiniz. Bunlara ek olarak konunuzun merkezi olan temel anahtar kelimelerin daima önceliğiniz olması gerektiğinin de altını çizelim. Aksi durum temel anlamdan uzak içerikler oluşturmanıza neden olabilir.

Meta-Tag, Heading ve Title İçeriklerini Unutmayın

3- Meta-Tag, Heading ve Title İçeriklerini Unutmayın

SEO için oldukça önem taşıyan sayfanın meta etiketlerini de LSI tekniğine uygun bir biçimde hazırlayarak daha fazla verim alabilirsiniz. Bunun için ilk olarak title kısmını ilgili anahtar kelimelerle zenginleştirmekle başlayın. Böylece ilgili anahtar kelimeden gelen trafiği de sitenize çekme ihtimaliniz olur. Bunula birlikte LSI tekniği için daha geniş bir alana sahip olan meta description kısmını da ilgili anahtar kelimeleriyle zenginleştirin. Bu uygulamalarla sayfanız LSI tekniğine daha uygun hale gelecektir.

4- İçeriğinizi Anlamlı ve Akıcı Bir Şekilde Hazırlayın

Yukarıdaki uygulamaları gerçekleştirdikten sonra artık içeriğinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. İçeriğinizi Latent Semantic Indexing tekniğine uygun bir şekilde hazırlayabilmeniz için sadece anahtar kelimeler yeterli gelmeyebilir. Hedef kitlenize ulaşabilmeniz için hazırladığınız metnin bütünüyle belirli bir anlama hitap etmesi gerekir. Bunun için metninizi yaratmak istediğiniz anlam bağlamında çeşitli açıklamalarla ve örneklerle zenginleştirin. Böylece kullanıcılara faydalı bir içerik sunmuş olurken, Google tarafından üst sıralara taşınmakla ödüllendirilebilirsiniz.

Latent Semantic Indexing Tekniğine Dair Tartışmalar

Latent Semantic Indexing Tekniğine Dair Tartışmalar

SEO ve Google algoritmaları alanındaki profesyoneller LSI tekniğinin Google algoritmasının temelleri arasında yer aldığını savunsa da, Google bu konuyu kesinlikle reddediyor. Google’ın sözcüsü olan John Mueller birçok açıklamasında LSI anahtar kelimeleri gibi bir durumun bulunmadığını söylüyor. Bunların yanı sıra Google’a dair hiçbir araştırma makalesinde de LSI dair bir bilgi mevcut değil.

Bu bilgiler ışığında Google ile LSI’in bir ilişkisi bulunmadığını söylemek mümkün. Bununla birlikte Google, son yıllarda çıkardığı BERT ve Helpful Content Update gibi güncellemelerle LSI tekniğinin çok ilerisinde. Bu güncellemelerle artık Google, içeriklerdeki kelimeleri ilişkilendirerek dikkate alıyor. Yani Latent Semantic Indexing tekniğinin Google’a göre demode kaldığını söyleyebiliriz. Bu yüzden içerik üreticileri LSI tekniğini sadece bir dil modeli olarak ele almalıdır. Fakat yukarıda bahsettiğimiz LSI uygulamalarının da zengin bir içerik üretmenizi sağlayacağı kuşkusuz. Yukarıdaki sunduğumuz teknikleri değerlendirerek sayfanız için zengin ve faydalı içerikler üretebilirsiniz. Unutmayın ki kullanıcıya belirli bir fayda sunan zengin bir içeriğin sitenizi daima zirveye taşıma potansiyeli vardır.

Google EAT Kriterlerine Göre Başarılı Bir İçerik Nasıl Hazırlanır? başlıklı yazımızı okumuş muydunuz?

Kaynak:

https://medium.com/@m.derakhshan/topic-modeling-context-and-latent-semantic-indexing-91dca89bcc76

https://www.oncrawl.com/technical-seo/what-is-latent-semantic-indexing/

https://www.searchenginejournal.com/semantic-search-seo/264037/

https://www.seobythesea.com/2018/01/google-use-latent-semantic-indexing/

https://www.seroundtable.com/google-lsi-keywords-27970.html

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları

İçindekiler