İçindekiler
Diyelim ki dumanı üstünde, kabarık ve lezzet dolu bir kek hazırlamak istiyorsunuz. Böyle bir kekin hazırlanması için reçetesinden karıştırılmasına hatta pişme süresine kadar birçok detay oldukça mühim. Aslında buradaki en önemli detay tarifin detaylı ve uygulanabilir bir şekilde verilmesinden geçer. İşte Structured Data da kusursuz bir kek için vermeniz gereken tariftir. Yani sitenizi ve içeriklerinizi arama motoruna ne kadar iyi tarif ederseniz, algoritma sizin isteklerinizi yerine getirecek ve içeriğinizi zirveye taşıyacaktır. “Yapısal Veri” anlamına gelen Structured Data, sitenizi hedef kitlenize daha görünür hale getirmek için etkili bir yol. SEO stratejilerinde de oldukça önemli bir yeri olan Structured Data hakkında her şeyi öğrenmek ve arama motorlarıyla iletişim kurmak istiyorsanız tüm bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Structured Data Nedir?
Structured Data, arama motorlarının sitenizi anlamasını kolaylaştırmak için hazırlanan veri kümeleridir. Arama motorları siteleri ilgili alanda listeleyebilmek için Structured Data kümelerini tarar. Yani hazırlanan yapılandırılmış veri kümeleri aynı zamanda arama motoru algoritmasıyla bir iletişim kurma yoludur. Yapılandırılmış veriler tıpkı HTML gibi bir biçimlendirme dilidir. HTML etiketleri ile bir internet sitesinin görsel, yazımsal kısımları nasıl organize ediliyorsa Structured Data verileriyle de sitenin arama motorlarında nasıl görüneceği organize edilir. Böylece siteniz arama motorlarında kullanıcı deneyimine uygun bir şekilde görünür. Yapısal veri uygulamaları internet sitesinin kullanıcı deneyimini geliştirirken SEO stratejilerindeki başarıyı da artırır. Bu bağlamı merak ettiyseniz hemen alt başlığımıza göz atın!
Structured Data ve SEO İlişkisi
Yapılandırılmış verilerin internet sitenizin arama motorlarındaki görünümünü kullanıcı deneyimine uygun bir biçimde yansıtabileceğini daha önce belirtmiştik. Aslında bu bilgi bile yapılandırılmış verilerin SEO optimizasyonuna desteğinin olduğunu belirtiyor. Structured Data uygulamaları web sitesinin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü önemli ölçüde artırabileceği için sayfa içi SEO stratejilerinin önemli bir parçası. Çünkü Structured Data ile sayfanızı arama motorlarına tanıtmanız, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlar. Sayfaların arama motorlarına bulunduğu alana uygun bir biçimde yansıması ise tıklama oranlarını ve görünürlüğü artırır.
Bu konu hakkında sektörün adım adım takip ettiği SEO profesyonellerinin birçok yorumuna rastlamak mümkündür. Google Web Yöneticisi Eğilimleri Analisti John Mueller yapısal verilere dair yaptığı açıklamalarda Structured Data kullanımının faydalı olabileceğinin altını çiziyor. SEO için A/B testi hizmeti sunan SearchPilot girşiminin kurucusu ve SEO profesyoneli Tom Anthony, 2015 yılında yaptığı “Five Emerging Trends in Search (Aramada Yükselen 5 Trend)” sunumunda arama teknolojisinin geleceğinde zengin kartların ve snippet’ların önemli olacağını vurguluyor. 2015 yılından günümüze baktığımızda arama motorlarındaki bu bileşenlerin gerçekten de kullanıcı deneyimini güçlendirdiğini söylemek mümkün.
Tüm bunlara ek olarak yapısal verilerin kümeleri hazırlanması için kurulan Schema.org’un Google, Yandex Bing ve Yahoo! tarafından başlatılan bir girişim olduğunu biliyor muydunuz? Yandex’in katılımasıyla da başlatılan bu girişim Web 3.0 çağının semantik arama devriminde önemli bir araç. Bu verilere baktığımızda Structured Data, SEO uygulamalarının önemli bir parçası olarak yorumlanabilir. Hatta anlamsal arama devrimini başlatan Semantik SEO stratejilerinin vazgeçilmez uygulaması olabilir. Şimdi gelelim Structured Data ile arama motorlarında yapabileceklerinize.
Yapılandırılmış Veriler Arama Motorlarında Nasıl Görünür?
İnternet sitenizde yapısal verileri kullanmanız, sayfanızın arama motorlarında kullanıcıları cezbedecek bir şekilde sunulmasını sağlar. Structured Data Google arama motoru için zengin arama sonuçları ve standartların ötesinde bir kullanıcı deneyimi demektir. Yapısal verilerle Google listelerinde nasıl görüneceğinizi merak ediyorsanız gelin birkaç örneği mercek altına alalım.
ItemList
Bant, mobil cihazlarda sergilenen zengin sonuç türleri arasında yer alır. Diyelim ki yemek tarifleri sunduğunuz bir blog sitesi sahibisiniz. İtem List için hazırladığınız yapısal veriler, kullanıcıların yemek tariflerinize rahatlıkla ulaşabilmesini sağlar. Yapılandırılmış veri ile sunduğunuz sayfanız mobil kullanıcılar tarafından şu şekilde görünür:
Bant yapısal verileri birçok içerik türünü destekler. Google arama motorunun zengin snippet’larında görülebileceğiniz diğer içerik türleri şunlardır:
- Kurs
- Film
- Restoran
- Yemek Tarifi
Bilgi Panelleri
Bilgi grafikleri kullanıcıların kurum, kuruluş, marka ve kişiler özelinde yaptığı aramaları detaylı bir şekilde karşılamak için kullanılır. Google bu grafikleri kullanıcılara sunarken tamamen yapısal verilerden yararlanır. Eğer kişisel veya ticari bir kuruluşunuz varsa kullanıcıların markanızı merak ettiği armalarda kusursuz bir şekilde sergilenmek için bilgi grafiklerini kullanabilirsiniz. Bilgi grafikleri genellikle tıklama amaçlı kullanılmaz fakat markanızın tanıtımında önemli rol oynayabilir.
Videolar
Videolar için hazırlanan Structured Data’lar kullanıcıların yaptığı aramalarda içeriğinize doğrudan ulaşabileceği şekilde sergilenmesini sağlar. İçeriğinizle alakalı arama yapan kullanıcılar videonuzu üst bu snippet tasarımında görerek anında tüketebilir. Ayrıca yapısal veri kümeleriyle işaretlenen videolar arama sonuçlarında, video arama sonuçlarında, görsellerde ve keşfette görünebilir. İçeriğinizi farklı arama motoru kanallarına kullanıcı deneyimine uygun bir biçimde yayıldığını düşünün; bu yöntem farklı alanlarda arama yapan kullanıcıları hedeflemek için harika!
Breadcrumbs
Breadcrumb bir sitenin kategori hiyerarşisini belirleyen link yapısıdır. Türkçe adıyla ekmek kırıntısı olarak da bilinen bağlantı kümesi arama motorlarının kategori yapısını rahatlıkla tarayabilmesini sağlar. Yapılandırılmış verilerle hazırlanan Breadcrumb düzeni arama sonuçlarında sitenizin kategori hiyerarşisinin de görülmesini sağlar. Böylece kullanıcılar arama yaptığı alana yönelik diğer kategorilere de rahatlıkla ulaşabilir. Structured Data uygulamasıyla gelen bu özellik e-ticaret siteleri için oldukça verimli olduğunu söylemek mümkün.
FAQ (Sıkça Sorulan Sorular)
Bu format sadece bir siteye dair çoğunlukla sorulan sorularda değil, farklı alanlardaki soruları yanıtlamak amacıyla hazırlanan içeriklerde de kullanılabilir. Yapısal verilerle hazırladığınız bir SSS içeriği arama motorunun SERP alanını kaplayarak vurgulu bir şekilde öne çıkar. Bu özellik sayesinde kullanıcıların arama motorlarına sorduğu sorularda sitenizin öne çıkmasına yardımcı olur.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Nedir? Örneklerle SSS Hazırlama Rehberi başlıklı yazımızı incelediniz mi?
Etkinlik (Event)
Google arama motoru, kullanıcıların yaşamındaki birçok aktiviteye pratik bir şekilde ulaşabilmesi konusunda oldukça iddialı. Yapısal verilerle sunulan etkinlik kartları da bunun en büyük örneği. Google etkinlik deneyimi, kullanıcıların herhangi bir etkinliği yer, tarih ve bilet satış noktası gibi tüm ayrıntılarıyla size sunar. Structured Data ile gelen bu arayüz sayesinde etkinlikleriniz daha detaylı ve ulaşılabilir görünür. Böylece hedef kitlenir yayınladığınız etkinliklere pratik bir şekilde ulaşabilir.
Product
Eğer birçok farklı ürününüzün bulunduğu bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz, pazarınızı geleceğe hazırlamanız gerekiyor. Google açısından gelecek nerede diye soracak olursanız cevap belli; kullanıcı deneyimi! Product yapısal verileri, alışveriş konusunda hedef kitlenize kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunmanız için birebir. Product Structured Data verileri ile ürünleriniz arama motorunda kullanıcı yorumları, fiyat, stok durumu ve gönderim bilgisi gibi tüm detaylarıyla görünür. Böylece kullanıcılar ürünlerinizle alakalı bir arama gerçekleştirdiğinde siteniz tüm detaylarıyla güvenilir bir satıcı olarak Google’ın üst sıralarında yer alır. Product Structure Data verilerini eklemeniz ürünlerinizin Google Alışveriş, Google Görseller ve Google Lens’te de görünmesine olanak tanır. Oldukça rekabetçi bir pazar olan e-ticaret dünyasında sitenizi zirveye taşımak için Product yapısal verilerini kullanmadan geçmeyin!
Yapısal verilerle yapabilecekleriniz sadece bunlara sınırlı değil. Google ve Schema.org tarafından geliştirilen yapısal veriler kullanıcı deneyimine yönelik yeni arayüzlerle web sitelerinin yanında. Eğer yapısal verileri kullanmak isterseniz, bu konudaki en değerli pusulanız şüphesiz Schema.org olmalı! Şimdi gelin Schema.org hakkındaki bilgileri yakından mercek altına alalım.
Schema.org Nedir?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Schema.org, Google, Yandex, Bing ve Yahoo! arama motorlarının ortaklığında kuruldu. Büyük arama motorlarının işbirliğiyle sunulan bu platformda sitenize dair dilediğiniz alanda hazır yapılandırılmış verileri bulabilirsiniz. Yukarıdaki görselde Schema.org tarafından sunulan arama motorunda etkinlik (Event) için yapısal verileri görüyorsunuz. Ürün, Item List, ürün ve Breadcrumbs gibi diğer yapısal veri çeşitlerini de burada bulabilirsiniz. Schema.org, yapısal verileri pratik bir şekilde eklemek istediğiniz durumda sizin için vazgeçilmez kaynak olacaktır. Schema.org ile sitenizi yapısal verilerle zenginleştirdikten sonra kontrol etme aşaması da oldukça mühim.
Structured Data Test Araçları
Yapılandırılmış veri test araçları uyguladığınız işlem sırasındaki hatalarınızı tespit etmek ve pratik bir şekilde düzeltmek için geliştirilir. Bu araçlarla kod hatalarını düzelterek web sitenizin arama motorlarında sıralamasını iyileştirebilirsiniz. Structured Data testing işlemleri SEO optimizasyonu için de oldukça idealdir. Test araçlarıyla sitenizdeki hataları giderebilir ve kullanabileceğiniz veri işaretlerini görebilirsiniz. Profesyonellerin sıklıkla kullandığı test araçlarını şu şekilde sıralamamız mümkün:
Bu tür test araçlarıyla sitenizi arama motorlarıyla optimizasyonunu sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki yapısal veriler sitenizi arama motorundaki konumu açısından mutlak başarı demek değildir. Fakat arama motorlarının içeriklerinizi yorumlayıp değerlendirmesini kolaylaştırmanın en pratik yollarından birisidir. Bunun için sitenizi içerik açısından geliştirmeyi asla bırakmayın.
Kaynaklar:
- https://yoast.com/what-is-structured-data/
- https://blog.hubspot.com/marketing/structured-data#structured-data-and-seo
- https://moz.com/blog/structured-data-for-seo-1
- https://blog.hubspot.com/marketing/structured-data#what-is-structured-data
- https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/search-gallery?hl=tr
- https://rockcontent.com/blog/structured-data-testing-tools/
- https://schema.org/Organization
- https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/event?hl=tr
“Google Algoritma Güncellemeleri, İsimleri ve Anlamları“ başlıklı yazımızı okumuş muydunuz?