Firmadan Tüketiciye (Business to Consumer – B2C)

Firmada Tüketiciye (B2C), üretici firmaların kendi sanal mağazaları üzerinden doğrudan tüketiciye satış yaptıkları iş modeli olarak tanımlanır.

Firmadan Tüketiciye (Business to Consumer – B2C)

Elektronik ticarette çokça karşılaşılan terimler arasında yer alan Firmada Tüketiciye, sıklıkla kullanılan adıyla B2C, üretici firmaların kendi sanal mağazaları üzerinden doğrudan tüketiciye satış yaptıkları iş modeli olarak tanımlanır. Bu iş modeli aynı zamanda pazar yerlerinde de kullanılır. Burada da tedarikçi firmalardan temin edilen mallar, belli bir kâr marjıyla tüketiciye sunulur. B2C iş modeli, hemen hemen her ölçekten mal veya hizmet satıcısına, internetin olduğu her yerden ticaret yapma imkânı kazandırması bakımından oldukça önemli. E-ticaretin gelişmesiyle doğru orantılı olarak büyüyen banka ve ödeme sistemleri, lojistik imkanları ve ürün çeşitliliği hem üretici hem tüketici arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirerek e-ticarete katkı sunar. B2C iş modelinde geleneksel satış yöntemlerinin fiziksel maliyetleri bulunmaz. Bu sayede şirketin elektrik, su ve ısınma gibi operasyonel pek çok gider kaleminden kurtulması mümkün. Ayrıca oldukça gelişen ve gelişmeye de devam eden güvenli ödeme altyapılarıyla müşteri memnuniyeti ve güvenliği de artmış durumda. İnternet üzerinden satış yapan her şirketin sahip olması gereken SSL sertifikasıyla müşterilere güven vermenin yanı sıra sektörün gereklilikleri de yerine getirilir.

Peki B2B ile B2C iş modelleri arasındaki farklar nedir? B2B, yani Firmadan Firmaya iş modeli, satışı yapılan ürünün veya hizmetin fiyatı ve teslimatıyla ilgili pazarlığa açıktır. Oysa B2C’de e-ticaret sitesi üzerinde yer alan ürün fiyatı ve teslim koşulları değişmez ve pazarlık konusu da olamaz. Ayrıca B2B’de gerçek veya tüzel kişilere satılan bir ürün tekrar aynı kişilere satılabilir. Yani B2B ürün satışı belli aralıklarla tekrarlanabilir. Ancak Firmadan Tüketiciye iş modelinde, alışveriş genellikle ihtiyaca yönelik olduğu için aynı kişi bir ürünü nadiren pek çok kez almaya devam eder. Kullanıcı arayüzü açısından bakıldığında B2B e-ticaret sitelerinde özellikle dikkat edilen ürün çeşitliliği ve fiyatı olurken, B2C e-ticaret sitelerinde tasarım ön plandadır. Kullanıcılar en ilgi çekici görsellere ve tasarıma sahip oaln e-ticaret sitesinden alışveriş etmeyi tercih eder. Ayrıca Firmadan Firmaya iş modelini benimsemiş şirketlerde satın alma kararı müşterinin çıkarı doğrultusundadır. Diğer yandan B2C’de müşteriler daha çok duygusal etkenlere ya da özel günlere bağlı olarak alışveriş eder.

Sözlükte Keşfet

Özgün İçerik

Özgün içerik internet ortamında daha önce yayımlanmamış, içerik üreticisinin kendine has tarzı, üslubu...

NoSQL

İlişkisel olmayan veri tabanı anlamına gelen NoSQL, verileri depolamak ve almak üzerine yönetilen...

JavaScript (JS)

JavaScript, kısaca JS, on yıllardır web tarayıcılarında kullanılan popüler yazılım dillerinden birisidir.

Google Sandbox

Google Sandbox, Google’ın yeni web sitelerine, hatalı ve illegal davranışlarından ötürü uyguladığı bir...

İçgörü (Insight)

Basitçe anlatmak gerekirse; müşterilerin / tüketicilerin kendi ifade ettiklerinin bir adım ötesine, görünmeyen...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları