Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service – SaaS)

Hizmet Olarak Yazılım, internet yazılımlarının müşterilere belli bir ücret karşılığında sunulması mantığına dayandırılan bir bulut tabanlı dağıtım modeli olarak açıklanır.

Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service – SaaS)

Hizmet Olarak Yazılım, internet yazılımlarının müşterilere belli bir ücret karşılığında sunulması mantığına dayandırılan bir bulut tabanlı dağıtım modeli olarak açıklanır. Bu modelde servis sağlayıcı firma, tüm kaynağı kendi veri tabanında tutarak süreç boyunca bütün sorumluluğu üstlenir. Yani bu servisle yazılım sağlayıcı, veri tabanı ve sunucu gibi sistemleri kendi bünyesinde barındırmak ve bunları periyodik olarak güncellemekle yükümlüdür. Müşteri ise bir web sitesi kurmak için gerekli olacak sunucu kaynağı, o sunucunun düzenli bakımı ve güncellenmesi için gereken tüm kaynaklar için ekstra maliyetlere katlanmak durumunda kalmaz. Hizmet Olarak Yazılımın taraflar için en büyük avantajı herhangi bir internet tarayıcısı aracılığıyla çalışıyor olması. Bu sayede işletim sisteminden bağımsız olarak bu servise kolaylıkla erişim sağlanabilir. Ayrıca bu hizmeti sadece webden değil, mobil cihazlarda da pekâlâ kullanabilirsiniz. Hizmet sağlayıcısı tarafından belli aralıklarla yapılan güncellemeler ve iyileştirmeler sayesinde de SaaS kullanan müşteriler, herhangi bir sıkıntı yaşamadan planlanan hizmeti almaya devam eder.

Verileri depolama açısından da büyük avantajlar sağlayan Hizmet Olarak Yazılım, şirketleri büyük depo maliyetlerinden azat etmeye yardımcı olur. Örneğin 60’lı yıllarda dönemin dev bilgisayar sağlayıcı firmalarından olan IBM, birlikte çalıştığı büyük bankaların verilerini saklamak için çeşitli şehirlerde ofisler açmıştı. Bu ofisleri çalıştırmak için gereken insan ve para kaynağı, kira, elektrik, ısıtma, soğutma, su gibi pek çok giderin yükü düşünüldüğünde, Hizmet Olarak Yazılımın şirketler için ne kadar önemli bir fayda olduğu tartışılmaz bir gerçek. Adını internet ortamında yapılan toplantılarla duyuran Zoom da dünyadaki en büyük 50 SaaS şirketinden biri. Zoom ile iş arkadaşlarınızla herhangi bir fiziksel konferans salonu kiralamadan toplantılar yapabilir, ekibinizle çalışabileceğiniz online odalar kiralayabilir ya da tam donanımlı ve kullanımı kolay webinar alt yapılarından yararlanabilirsiniz. Eğitim, finans, sağlık gibi pek çok sektörden kişinin faydalanabileceği bu Hizmet Olarak Yazılım şirketi, hayatı kolaylaştıran yönleriyle sıklıkla kullanılır. Tüm bunların yanı sıra SaaS hizmeti alan müşteriler, verilerinin güvenliğinden emin olmak ister. Dolayısıyla SaaS’ın en büyük dezavantajı büyük olasılıkla yetersiz veri güvenliği olacaktır. Müşterilerinizin bilgisini üçüncü bir taraf olan SaaS şirketine teslim etmeden önce, tüm şartların karşılıklı konuşulup belirlendiği bir gizlilik anlaşması imzalanması gerekir. Bu şekilde alınacak sıkı önlemlerle verilerinizin güvenliğini garanti altına almanız mümkün.

Sözlükte Keşfet

ELT

ELT, büyük veri kümelerini verimli bir şekilde değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir.

Encode

Encode, bir bilginin belirli bir formata veya yapıya dönüştürülerek başka bir alana aktarılmasını...

Dofollow Link

Dofollow link, arama motoru botlarına, bir web sitesine yönlenen backlink’i takip edebilme izni...

Google Analytics

Kullanıcıların web siteleri ile ilgili etkileşimlerini sunulan raporlar vesilesi ile görebileceğiniz Google Analytics,...

ETL

ETL, verileri sistematik bir şekilde toplamak ve işlemek için kullanılan bir yöntemdir.

Mockup

Bir ürün ya da içeriğin modelleme dosyası olan Mockup, ilgili ürün ya da...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları