Bilgi Mimarisi (Information Architecture)

Bilgi mimarisi; web sitesini, mobil uygulamayı, herhangi bir sosyal ağı ya da yazılım programını kullanıcılar için daha anlaşılır ve kolay erişilebilir kılmak amacıyla yapılan düzenlemeler bütünüdür.

Bilgi Mimarisi (Information Architecture)

Bilgi mimarisi, herhangi bir fiziksel ya da dijital ortamda paylaşılan bilginin daha kolay okunabilmesi ve anlaşılabilmesi adına yapılan düzenlemeler olarak tanımlanır. SEO söz konusu olduğunda ise bu terim, bir web sitesi sayfalarında yer alan önemli içeriklerin hem müşteriler hem de arama motorları tarafından en kolay yoldan erişilebilmesi için yapılan teknik düzenlemeler olarak açıklanabilir. Dolayısıyla eğer bir web siteniz varsa ve bu sitedeki bilgi mimarisi optimum şekilde düzenlendiyse, arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara gelme şansınızı artacaktır. Tabi bunu yapabilmeniz için güçlü bir web sitesi yapısına da sahip olmanız şart. Web sitesindeki içeriklerin yazı karakterleri, boyutları veya siteyi oluşturan renkler ve bunların birbiriyle uyumu gibi tasarımsal konular müşteri deneyimini etkileyen önemli unsurlar arasında. Tüm bunlar deneyimli eller tarafından uygulandığında web sitesine gelen kullanıcılar, aradığını kısa sürede bulur ve sitede uzun süre vakit geçirir. Bununla beraber, siteyi ziyaretçiler nezdinde çekici hale getirmek, arama motorları tarafında da aynı etkiyi yaratacaktır. Kısacası doğru bilgi mimarisi ve iyi bir site yapısıyla arama motorlarında üst sıralara yükselmek mümkün.

Bir web sitesinin bilgi mimarisi; güçlü bir altyapı üzerine kurulu, amacına hizmet eden, fonksiyonel elemanlardan meydana gelen, kullanıcısı ve sahibi için anlamlı olan bir yapıyı işaret eder. Dolayısıyla bilgi mimarisi UX ve UI taraflarının da iskeleti anlamına gelir.  Zira müşterileri yönlendirecek, onlara yolunu kolayca bulmasında yarımcı olacak tüm navigasyon ve etiketleme uygulamaları bilgi mimarisi modelinin ana unsurlarındandır. Bilgi mimarisinin nasıl kurulacağına gelirsek, konuyu farklı adımlarda incelemek mümkün. Öncelikle web sitesini oluşturacak içeriği belirlemek üzere bir envanter çıkartmak uygun olacaktır. Ardından bu içeriği, kullanıcıya ne fayda sağladığını anlamak üzere denetlemek gerekir. Üçüncü adımda, web sitesindeki görsellerin ya da metinlerin kendi arasındaki kullanıcı odaklılığını belirleyecek bir gruplandırma yapmak da oldukça önemli. Son olarak web sitesindeki tüm navigasyon bileşenlerini meydana getirmek için yararlı betimsel bilgiler oluşturulmalı. “Meta data” da denilen bu bilgilerle navigasyon unsurları üretildiğinde bilgi mimarisi tasarımı başarıyla yürütülebilir. Tüm bunlara ek olarak kendi tecrübelerinizi ve kullanıcı testlerinden elde ettiğiniz bilgileri de bu adımlara ekleyerek kendi yolunuzu çizebilirsiniz. Özetle, web sitesi tasarım sürecinin temelini oluşturan bilgi mimarisi, o siteyi ayakta tutacak olan iskelet anlamına gelir. Dolayısıyla web sitesinin kurulumu aşamasında, gezinme (navigasyon) ve kullanıcı arayüzü için ana öge kabul edilecek olan bilgi mimarisi şemasının titizlikle hazırlanması ve tüm partiler tarafından kabul edilmesi oldukça önemlidir.

Sözlükte Keşfet

Veri Bilimi (Data Science)

Veri bilimi (data science), devasa miktarlara ulaşan verilerin toplanıp işlenebilmesini sağlayan bir çalışma...

Site Haritası (Sitemap)

Site haritası, web sitenizin düzenini gösteren, arama motoru botları ve tarayıcılar için oluşturulmuş...

A/B Testi

A/B Testi web sitesi / sayfası, mobil uygulama, reklam, varış sayfası (landing page)...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları