Kümülatif Düzen Kayması (Cumulative Layout Shift – CLS)

Kümülatif düzen kayması (Cumulative Layout Shift - CLS), bir web sayfasının yüklenmesi esnasında sayfadaki resim, video, yazı gibi ögelerin titremesi, kayması ya da değişmesidir.

Kümülatif Düzen Kayması (Cumulative Layout Shift – CLS)

Kümülatif düzen kayması (Cumulative Layout Shift – CLS), bir web sayfasının yüklenmesi esnasında sayfadaki resim, video, yazı gibi ögelerin titremesi, kayması ya da değişmesidir. Herhangi bir web sitesine girdiğinizi ve bir haber, makale, yazı okuduğunuzu düşünün. Yazının birkaç alt satırına, ikinci paragrafına geldiğinizde bir anda sayfanın başındaki ögelerin (fotoğraf, video, reklam vs.) yüklenmesi ve okuduğunuz kısmın da aşağıya inmesi kümülatif düzen kayması oluyor. Neden önemli? Her şeyden böyle bir durum, kullanıcı deneyimini (UX) olumsuz yönde etkiler. Kendi web sayfalarını gezinme alışkanlarınızdan da aslında bunu ölçebilirsiniz. Haber okumak ya da alışveriş yapmak için girdiğiniz bir web sitesinde, sayfa başındaki ögeler aniden aşağıya doğru kayar ve sayfa düzeni değişirse bu sizi kuvvetle muhtemel rahatsız edecektir. Bu da ilgili web sitesine / sayfasına daha az uğramanıza dahi neden olabilir. Bir diğer önemli konu da Google’ın kullanıcı deneyimini artık çok daha fazla önemsemesi. Eğer Google Search Console ile raporlarınızı düzenli olarak takip ediyorsanız, Mayıs 2020’den itibaren “Geliştirmeler” menüsü altında yer alan “Önemli Web Verileri” bölümünde şu maddeleri görebilirsiniz:

1) CLS sorunu: 0,1 (mobil) eşiğinden fazla. 2) CLS sorunu: 0,1 (masaüstü) eşiğinden fazla. 3) CLS sorunu: 0,25 (masaüstü) eşiğinden fazla. Buradan da anlaşılabileceği üzere kümülatif düzen kayması, yani CLS kullanıcı deneyimini ölçen önemli bir Google metriği. 2020 yılı itibarıyla da CLS’nin Google tarafından önemli bir sıralama faktörü olarak kabul edildiğini bilmenizde yarar var. Bir kullanıcı herhangi bir web sitesine girdiğinde, ilk 500 milisaniye içerisinde yüklenemeyen görsel, reklam ve benzeri ögelerin sayfa kaymasındaki değerini de kümülatif düzen kayması hesaplar. Örneğin, Google PageSpeed Insight aracında web sitenizin CLS değeri 0,1’den daha düşükse mükemmel bir CLS değerine sahipsiniz demektir. 0,1 ile 0,25 arasındaki CLS değeri ise Google’ın “geliştirilmesi gerek” olarak değerlendirdiği bir aralık. Daha üstü ise bu konuda web sitenizin başarısız olduğunu ifade eder. Boyutları olmayan görüntüler, boyutları olmayan reklamlar ve yerleştirmeler, geç yüklenen içeriklerin yeniden akışı kümülatif düzen kaymasına neden olabilecek unsurlardan bazıları.

Sözlükte Keşfet

Algoritma

Algoritma belirli bir problemin çözümü ve projenin gerçekleştirilmesi için oluşturulan veri kümesidir. Algoritma...

Etiket (Tag)

Bir içeriğin kolayca kategorize edilebilmesi için oluşturulan belirteçlere etiket (Tag) denir.

Fiyat Karşılaştırma Sitesi

Fiyat karşılaştırma sitesi, kullanıcının almak istediği ürünlerin en uygun fiyatlısının hangi sanal platformda...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları