Brotli

Brotli, internet sitesindeki içerik veya dosyaların belli oranlarda küçültülmesini ve böylece web sitelerinin kullanıcı nezdinde daha hızlı erişilebilir olmasını amaçlayan bir sıkıştırma algoritmasıdır.

Brotli

Web sitelerindeki dosyaların sıkıştırılıp küçültülmesine olanak veren bir araç olan Brotli, 2016 yılında Google tarafından piyasaya sürülen bir sıkıştırma algoritması olarak tanımlanır. İçerik veya dosya sıkıştırmak için sıklıkla kullanılan GZIP ile aynı görevi üstlenen bu program, rakibinden farklı olarak daha fazla sıkıştırma oranlarına sahip. Özellikle günlük veya aylık olarak fazla trafik alan web siteleri için önerilen Brotli, bu sitelerin hızlı açılmasını sağlamakla kalmaz, siteye gelen trafiği de dengeler. Bu algoritma sayesinde ayrıca imaj dosyalarını sıkıştırırken, bu dosyalardaki kayıp oranlarını da en aza indirmek mümkün. Brotli’yi kullanmanın faydalarından bir diğeri de HTTPS protokolü ile güvenli iletişimi sağlamasıdır. Diğer yandan, küçültülen dosyalar sayesinde web sitelerine erişimi hızlandıran bu program, web botlarının sitenizi daha sık ve hızlı taramasına da olanak verir. Böylece elinizdeki tarama bütçesini de en etkin biçimde kullanarak tasarruf edebilirsiniz.

Brotli ve GZIP karşılaştırması yapacak olursak, iki programı ayrı ayrı ele almamız gerekir. Örneğin Brotli sıkıştırma işlemini yaparken 1KB ila 16 MB’lık bir kayar pencere kullanır; ancak GZIP 32 KB’lık sabit bir pencereyle sıkıştırma işini yürütür. Ayrıca Brotli HTML, CSS ve JS formatlı web sitelerinde %25’ e kadar daha çok sıkıştırma oranlarına sahip. Örneğin bir HTML dosyasının GZIP kullanıldığında %78, Brotli kullanıldığında ise %84 oranında performans gösterdiği görülmüştür. Aradaki fark, milyonlarca veri düşünüldüğünde azımsanmayacak kadar büyük. Bununla beraber, sadece webde değil mobil uygulamalarda da kullanılabilen Brotli, cihazların işlem hızı ve pil ömrü bakımından da çok faydalı olabilir. Bu program, GZIP’in aksine, resim dosyalarını sıkıştırırken kayıpları asgari düzeye indirmek konusunda da oldukça başarılı. Böylece Brotli kullanarak web sitenizdeki imaj veya videoları optimum oranlarda sıkıştırıp sitenin kalitesini sürdürülebilir kılarsınız. Bununla beraber, sıkıştırılmış verileri Brotli’ye aktarmanın iki yolu var. Birinci yöntem Brotli’yi sunucunuzda etkinleştirmek, ikincisi Brotli’yi “İçerik Dağıtım Ağı” olarak bilinen CDN’lerde etkinleştirmek. Ayrıca dinamik ve statik sıkıştırma teknikleri kullanılarak da web sitelerindeki içerikler pekâlâ küçültülebilir. Dinamik sıkıştırma, dosyaları kalıcı olarak sıkıştırmak demek olurken statik sıkıştırma, işlemi bir kere yapmak anlamına gelir. Her iki yöntem de web sitenizin daha hızlı açılma oranları yakalamasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda siteye gelen trafiği de dengeler.

Sözlükte Keşfet

Doğal Dil İşleme (NLP)

Doğal dil işleme, yapay zeka teknolojilerinin insanlarla otonom bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan...

Lazy Loading

Lazy Loading, görsel yoğunluğu ve sayfa uzunluğunun fazla olduğu web sitelerinde, sayfaların daha...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları