İçindekiler
SEO işiyle biraz içli dışlı olanlar bilir ki Google, yapacağı tek bir algoritma güncellemesiyle bildiklerinizi unutturabilme yeteneğiyle ünlüdür. İzlediğiniz A planına göre dijital mülkünüzün SERP sıralamasındaki yeri garantiyken bir de bakmışsınız ki işler değişmiş. Ancak yine de modası hiç geçmeyecek belli başlı SEO stratejileri, her daim Google’ın ajandasında mevcut. Biz de bu yazıda hepimizin otorite kabul ettiği bu arama motorunun SEO stratejisini anlamaya odaklanıyoruz. İnternet sitenizdeki içeriklerde yer alması gereken anahtar kelime kullanımı nasıl olmalı? Metinlerdeki görseller nasıl isimlendirilmeli? Başlıklar neden bu kadar önemli? Kullanıcı deneyimine hangi kaygılarla odaklanılmalı? iç ve dış bağlantıların, Google nezdindeki ehemmiyeti nedir? İçerik takvimi düzenlenmesinin editörler ve müşteriler için ne faydası var? Siz işinizi yaparken rakipleriniz ne aşamada? Core Web Vitals kontrolü yapmak size ve mülkünüze ne sağlar? Tüm bu soruların cevaplarıyla, gelin, 2023’te başarılı SEO stratejileri nasıl uygulanmalı, birlikte öğrenelim.
Longtail Keyword Kullanımı
Bildiğiniz (ya da henüz bilmediğiniz) üzere dijital mülkünüzün SEO başarısı, sadece yaptığınız teknik çalışmalarla değil, sitenizde bulundurduğunuz içeriklerin kalitesiyle de doğru orantılı. Bu sebeple içerikleri, Google’ın buyurduğu kriterlerle uyumlu hale getirmek, yapacağınız en akıllıca uygulamalardan biri olacaktır. Peki, SEO uyumlu site yapmak için nasıl içerikler üretmelisiniz? Aslında bunun pek çok etkeni var. Ancak şimdiki odağımız, anahtar kelimeler.
Anahtar kelimeler, bir metnin konusu içinde değinilmesi gereken önemli kelimeler olarak özetlenebilir. Ancak bunlar da kendi içinde çeşitlenir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler olarak tanımlanan longtail keywordler ise ayrı bir öneme sahip. Şöyle ki uzun kuyruklu anahtar kelimeler, belirli bir konuyla ilgili daha spesifik ve ayrıntılı bilgi verir. Genellikle daha az rekabet edilenler olarak bilinen bu kelimeler, arama sonuçlarında daha özelleştirilmiş ve hedeflenmiş bir sonuç listesi sağlaması bakımından önemsenir. Bu nedenle uzun kuyruklu anahtar kelimeler, daha isabetli bir kitleye ulaşmak için web sitelerinde kullanılan önemli SEO stratejileri haline gelmiş durumda. Baktığınızda daha düşük aranma hacmine sahip olsalar da longtail keywor’ler, kullanıcı niyetine odaklanıldığında size daha iyi sonuç vermesiyle ünlüdür.
Hadi, bir örnekle açıklayalım. “Yazılım” anahtar kelimesinin aranma hacmi 40.500. Bildiğiniz gibi “yazılım” kelimesi, son derece genel bir anlam ifade ediyor. Bunu biraz daraltmak istiyoruz ve anahtar kelimeyi biraz uzatıyoruz. “Yazılım mühendisliği eğitimi” olarak evirdiğimiz yeni anahtar kelimemiz artık bir longtail kıvamında. Bu durumdaki aranma hacmi ise sadece 90. Ancak bu varyasyonda, yalnızca bu eğitim dalıyla ilgilenenler hedefleniyor. Yani kullanıcı odağında tam isabet var. Kısacası metinlerinizde, konuya uygun longtail keyword kullanımı çok ama çok değerli. Longtail keyword’lerinizi belirlerken de şu adımlara dikkat etmeniz iyi olacaktır:
- İçerik konusu belirlenmesi
- İyi bir keyword bulma aracı kullanımı
- Olabilecek en yüksek aranma hacimli longtail keyword’lerin bulunması
- İçeriğin çeşidine uygun longtail anahtar kelimelerin seçilmesi ve metinde dengeli kullanılması
- Kullanıcı odaklı metin üretimi aşaması
Görsel Metni Düzenlemesi
İnternetin hayatımızın her noktasına girmesiyle elimizden düşüremediğimiz bir aksesuar halini alması arasında çok kısa bir zaman dilimi var desek, yanlış olmaz. Günlük market alışverişlerimizden devlet kurumlarındaki işlemlerimize, para transferlerinden yatırım işlemlerimize her işimizi elimizdeki küçücük ekranlar üzerinden halleder hale geldik. Öyle ki görme engelli bireyler de bazı internet sitelerinin sağladığı hizmetler sayesinde internette faydalı zaman geçirebilecek durumda. Hal böyle olunca internetteki içeriklerin kalitesi de muazzam bir önem kazanıyor. İnsanlar artık hangi içeriğin iyi ve faydalı, hangisinin ise saçmalık derecesinde kötü ve kalitesiz olduğunun ayırdına varabilecek kadar bilgi sahibi. İçerik derken de sadece metinlerden bahsetmiyoruz. Metinleri destekleyen görseller ve videolar da içeriklerin azımsanmayacak birer parçası konumunda. Dolayısıyla eğer SEO uyumlu bir web sitesi yaratma amacınız varsa görsellerin de birer açıklaması olması gerektiğini bilmelisiniz. Zira “alternatif metin” olarak adlandırılan görsel açıklama metinleri, görseller bir şekilde yüklenmediğinde kullanıcıya o görsel hakkında bilgi vermek için kullanılmakta. Hatta bazen görme engelliler için sesli olarak okunmakta. Yani alternatif metin, görsel yüklenmesiyle ilgili bir sorun yaşandığında kullanıcıya, o sayfanın bağlamıyla alakalı bilgi vermesi bakımından son derece kıymetli. Google da bundan sadece birkaç sene önce alternatif metinlerin, SEO stratejileri için hala çok önemli olduğunun altını çizmişti. Buyurun kanıtı!
Peki, alternatif metin yazarken nelere dikkat etmelisiniz? Cevap hemen aşağıda.
- Her şeyden önce görsele bakın ve onu açıklayan en kısa ve öz tanımlamayı düşünün.
- Kelimeleri seçerken kullanıcıda çağrıştıracağı ilk şeyin ne olacağını tasarlamanız çok önemli. Zira açıklama son derece kısa ve net olmalı.
- Alternatif metninize, mutlaka, hedef ya da ikincil anahtar kelime ekleyin.
Başlık Optimizasyonu
İçeriklere başlık eklemek, metninizin konusu hakkında hem kullanıcıya hem de Google’a çok şey anlatacaktır. Başlıklar, bir içeriğin ana temasını ve onun alt konularını sergilemek bakımından son derece önemli. Bu tıpkı bir kitaptaki içindekiler tablosuna benziyor. Siz, içindekiler tablosuyla okuyucuya, kitabın nelerden bahsedeceğini açık ve net biçimde göstermiş oluyorsunuz. Aynı durum, başlık etiketleriyle Google’a yapılıyor. Google, başlık etiketleri sayesinde içeriğinizin konusu ile alakalı bir bağlantı kuruyor ve metnin neyle ilgili olduğunu anlıyor. İçerik başlıklarında nasıl anahtar kelimeler kullanacağınıza karar veremiyorsanız aşağıdaki tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.
- Öncelikle başlığa en uygun hedef anahtar kelimeye karar verin.
- Hedef anahtar kelimeyi destekleyecek olan ikincil anahtar kelimeler için anahtar kelime araştırma aracından faydalanmanız mümkün.
- Başlıkları düzenlerken H1, H2, H3 gibi varyasyonları kullanmayı unutmayın. Başlıkların yarısına yakınını optimize etmeniz son derece önemli.
Etkin Kullanıcı Deneyimi Yaratılması
Başarılı SEO stratejileri için bir diğer anahtar da tabi ki etkin bir kullanıcı deneyimi tasarımı. Artık çoğunuzun bildiğine göre Google, web sitenizi sıralarken pek çok faktörü göz önünde bulunduruyor. Ancak bunlardan biri var ki oldukça kıymetli: Sayfada kalma süresi. Evet, Google, web sitenize gelen ziyaretçilerin, mülkünüzde ne kadar beklediğini ve hangi aksiyonları aldığını inceliyor. Eğer bir kullanıcı web sitenize herhangi bir şekilde gelir ve geldikten birkaç saniye sonra ayrılırsa aradığını bulamamış demektir. En azından Google, bu durumu, bu şekilde yorumluyor. Kullanıcıların hemen çıkma sürelerini etkileyen unsurlardan biri de sayfa yüklenme hızı. Web sitenizin sayfaları ne kadar hızlı yüklenirse kullanıcılar o kadar memnun kalır. Website Builder Expert tarafından yapılan bir araştırma her dört ziyaretçiden birinin, dört saniyeden geç yüklenen web sitelerinden ayrıldıklarını gözler önüne seriyor. Ancak; kullanıcı deneyimini iyileştirmek için odaklanmanız gereken tabi ki sadece sayfa yüklenmesi değil. Bunun yanı sıra kişiselleştirme, kaliteli içerikler ve gezinme de dikkat etmeniz gerekenler arasında olacaktır. Aşağıda iyi bir kullanıcı deneyimi için yapabilecekleriniz var:
- Tercih ettiğiniz içerik metinleri ve görsellerinin, kullanıcının niyetine uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin. İhtiyacınız olan tek şey sitenizin amacına uygun içerikler.
- Web sitenizin ana sayfasını düzenlerken en alakalı ve faydalı bilgiler her daim üst taraflarda konumlandırmaya çalışın.
- Her bir sayfanın yüklenme süresini optimize etmeniz çok önemli. Bunun için sayfadaki görsellerin boyutlarını tekrar düzenlemeniz gerekebilir.
- Eğer sayfalarınızda uzun içerikler varsa sayfada gezinmeyi kolaylaştıracak uygulamalara başvurun. İçerik tablosu bunlardan sadece biri.
- Sayfalarınız olabildiğince sade olmalı. Kullanıcı sayfanıza geldiğinde aradığını kolayca bulmalı ve amacına yorulmadan ulaşmalı.
Tüm bunların yanı sıra site içi metinlerin kullanıcı deneyimi açısından uygunluğunu odağına alan UX yazarlığına da önem vermek, sitenize çok daha fazla anlam yükleyecektir. UX yazarlığı kalite kriterleri için şu başlıkları göz önünde bulundurmayı da ihmal etmeyin.
UX Writer Derya Selvi Anlatıyor: Kullanıcı Deneyimi Yazarı Kimdir? başlıklı yazımızı incelediniz mi?
- Gereklilik: Site içi metinler, kullanıcıların rahat bir yolculuk yapması için düzenlenir. Bu bakımdan sadece gerekli metinlere yer vermelisiniz. Örneğin bir sayfa herhangi bir sebeple 404 hatası veriyorsa bunu, kullanıcının anlayabileceği en uygun şekilde belirtmek gerek.
- Açıklık: Bu metinler açık ve net olmalı. Örneğin Google, Hotel Search hizmeti verdiği sayfada, yakın zamanda “Book a Room” call-to-action metnini, kullanıcıların azami faydasını gözeterek “Check Availibility” olarak tekrar düzenlemiş. Burada amaç, oda rezerve etmekten çok, otel odalarının müsaitliğini sorgulamak noktasına evrilmiş.
- Kısa ve Öz Olma: Site içi yönlendirme metinleri, açık ve anlaşılabilir olduğu kadar, kısa ve öz de olmalı. Dolayısıyla metinleri gereksiz uzatmaktan kaçının.
- Fayda Sağlama: Metinlerle vereceğiniz mesaj, kullanıcıya, bundan sonra ne yapması gerektiğini göstererek fayda sağlamalı. Örnek vermek gerekirse 404 hatası veren bir sayfaya gelen kullanıcıya, ana sayfaya dönme konusunda yardımcı olabilirsiniz.
- Markaya Uyumluluk: Site içindeki yönlendirme metinleri, markanın üslubuyla eşleşmeli. Marka diline uygun olan metinler hem kullanıcıdaki marka algısını pekiştirmek hem de güven uyandırmak için önemli.
- Sohbet Havası: Son olarak kullanıcıya metinlerle verilen mesaj, bir robotun ağzından değil de gerçek bir insan tarafından aktarılıyormuş hissi vermeli. Sonuçta yazarlar, makine değildir.
İç ve Dış Bağlantıların Kullanılması
Web sitesindeki iç ve dış bağlantılar, sandığınızdan çok daha önemli olabilir. Bunlar, kullancıyı sitenizin derinliklerine çekmekte işe yaradığı kadar, Google botlarının sitenizi tararken işini kolaylaştırmasında da son derece etkilidir. Dolayısıyla web sitenizdeki sayfaları birbiriyle konuşturmak ve gerektiğinde dışarıdan kaliteli bir başka sayfaya yönlendirmek gerektiğinde bunu yapmaktan çekinmemelisiniz. Bunu başardığınız takdirde (ve tabi ki diğer kriterlerin de sağlanması şartıyla) SERP sıralamasında daha yukarılara doğru çıkmanız mümkün hale gelebilir. Gelin, doğru bir link nasıl oluşturulmalı, görelim.
- Bağlantıları verirken yönlenilen sayfanın, konuyla alakalı olmasına dikkat edin.
- Kulağa doğal gelen bağlantı metinlerini kullanmaya gayret edin. “Buraya tıklatın” ya da “daha fazlası için…” gibi bağlantı metinleri, Google’ın sayfanızı nasıl dizine ekleyeceği konusunda kafa karışıklığına sebebiyet verebileceği için pek tavsiye edilmiyor. Bilginize!
- Unutmayın ki web sitenizdeki en önemli sayfalar, görülen ilk sayfadan en fazla üç ya da dört tıklama uzaklığında olmalı. Böylece dahili ve harici bağlantıları nasıl kullanmanız gerektiğini bilebilirsiniz.
Yerel SEO Optimizasyonu
Asla eskimeyecek SEO stratejileri arasında yer alan yerel SEO uygulamaları, müşterileri web sitenize veya fiziksel mağazanıza çekmek için gerekli olabilir. Düşünsenize yaşadığınız ya da çalıştığınız lokasyona yakın bir kafe arıyorsunuz. Ne yaparsınız? İnternette küçük bir araştırma ile civardaki kafeleri bulmaya çalışırsınız. İşte, bu küçük araştırmaları yapanlar, sizin müstakbel müşterileriniz olabilir. Eğer internette yoksanız müşteri kaybedersiniz. Dolayısıyla yerel SEO optimizasyonu yaparak bulunduğunuz lokasyondaki görünürlüğünüzü azami ölçüye çıkararak kazancınızı ve bilinirliğinizi artırmanız mümkün. İşte, tum bunlar için Google My Business kaydı oluşturmanız mühim. Google Benim işletmem, fiziksel mağazınıza veya hizmet bölgenize ait ücretsiz bir İşletme Profili sağladığı gibi sizi Google Arama ve Haritalar’da bulan kullanıcıları yeni müşterilere dönüştürme konusunda yeni fırsatlar da yaratır.
Yerel SEO Nedir? Yerel SEO’yu Kalkındıracak İçerik Tüyoları başlıklı yazımızı incelediniz mi?
Ana Tema Belirlenmesi
Web sitenizdeki içerikler için ana tema belirlenmesi, doğru bir SEO stratejisi gütmek adına faydalı olacaktır. Bunun için yapmanız gereken birkaç adımı aşağıda görebilirsiniz.
- Hangi konulara yer vermeniz gerektiğine karar veremiyorsanız Google Trends işinize epey yarayacaktır. Küçük bir araştırmayla insanların internette en çok neyi incelediklerini öğrenmek mümkün.
- Yayınladığınız içerikleri, belli sıklıklarla Google Search Console’da kontrol edin. Hangi içerikler daha çok okunuyorsa onlara benzer konuları daha fazla ele alabilirsiniz.
- Her daim değişen içerik pazarlama stratejilerini takip etmeyi ihmal etmeyin.
İçerik Takvimi Düzenlenmesi
İçerik takvimi oluşturarak düzenli çalışmak ve SEO stratejilerini zirveye taşımak kolaylaşır. Gelecekteki tüm gönderilerinizin bir plan çerçevesinde oluşturulması, hangi içeriğin kim tarafından ve ne zaman yazıldığının bilinmesi, bu içerik takvimi sayesinde apaçık görünecektir. Hatta bu takvimde Sevgililer Günü, Anneler Günü, Black Friday veya diğer özel günleri de belirterek bu günlere özel real time içerikler bile yaratabilirsiniz. İçerik takvimi oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları da şöyle:
- Hedef kitlenizi belirleyin: İçerik takviminizi oluştururken hedef kitlenizi belirlemek önemlidir. Hangi yaş aralığına, hangi sektöre veya hangi ilgi alanına hitap edeceğinizi belirlemek, içeriklerinizi doğru şekilde planlamanıza yardımcı olur.
- Zaman dilimi belirleyin: İçerik takviminizi belirli bir zaman dilimi için oluşturmalısınız. Bu genellikle bir yıl olabilir; ancak aynı zamanda bir çeyrek veya altı aylık bir zaman dilimi için de içerik takvimi planlamak mümkün.
- Tatilleri ve özel günleri belirleyin: Yukarıda da belirttiğimiz gibi tatiller ve özel günler, içerik takviminizde önemli bir yere sahip olmalı. Bu, ilgili içeriklerin hazırlanmasına ve yayınlanmasına yardımcı olur. Örneğin Yeni Yıl, Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, bayramlar ve diğer özel günler, içeriklerinizi planlarken dikkate alınması gereken özel günlerden sadece bazıları.
- Anahtar kelime araştırması yapın: İçerik takviminizi oluştururken anahtar kelime araştırması yapmanız son derece önemli. Bu, hedef kitlenizin arama motorlarında aradığı anahtar kelimeleri belirlemeye yardımcı olur ve bu anahtar kelimeleri içeren içerikler hazırlamanızı sağlar.
- İçerik türlerini belirleyin: İçerik takviminizde hangi tür içeriklerin yayınlanacağını belirlemek de mühim. Bu; blog yazıları, infografikler, videolar, podcast’ler ve diğer türler gibi çeşitli içerikler olabilir.
- İçerik takvimini güncelleyin: İçerik takviminizin her zaman güncel olması gerekir. Bu nedenle takviminizi düzenli olarak gözden geçirmeli ve güncellemelisiniz.
- Takımınızla paylaşın: İçerik takviminiz, takımınızın içerik üretim sürecinde sizinle aynı sayfada olmasına yardımcı olur. Takımınızla takviminizi paylaşarak takımınızın içerik üretim sürecine katılımını artırabilirsiniz.
Rakip Analizi Yapılması
Rakiplerinizi geride bırakmak istiyorsanız atmanız gereken en önemli adım onları izlemek. Rakiplerin hangi aşamada, ne yaptığını bilmeden onlarla rekabet edip onları yenemezsiniz. Dolayısıyla SEO rakip analizi yaparak doğru SEO stratejileri izlemek mümkün. Bunu gerçekleştirmek için bazı ipuçları ise şöyle:
- Sizin işletmenizle alakalı odak anahtar kelimeleri araştırın ve bunları Google’da aratın. İlk sırada kimler çıkıyorsa bunlar, muhtemelen, sizin en iyi rakipleriniz demektir.
- Rakiplerin web sitelerine, içerik yapılarına, sosyal medya hesaplarına ve bağlantı profillerine göz atın. Onlar için işe yarayan uygulamalar çok büyük ihtimalle sizin de işinize yarayacaktır. Dolayısıyla sıralamanızı iyileştirmek adına hangi uygulamaları yapmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
CWV (Önemli Web Verileri) Kontrolü
Sayfa yükleme hızı, etkileşim ve görsel istikrar ölçümlerini kapsayan Core Web Vitals (CWV), kullancı deneyimi için oldukça gerekli. Bu ölçümü Google Search Console üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bu verileri iyileştirmek için bazı tüyolar vermek faydalı olacaktır.
- Öncelikle sayfa hızı optimizasyonuna gidin. Bu ölçüm, web sitesindeki bir sayfanın ne kadar sürede yüklendiğini görmenizi sağlayacaktır.
- Sayfalar yüklenirken görsel ve diğer ögelerin yerlerinde sabit kalması da son derece önemli. Dolayısıyla web sitenizin görsel istikrarını da değerlendirmeyi ihmal etmeyin.
- Sayfalarda gereksiz JavaScript ya da CSS kodları varsa onları asgari düzeye çekmeye gayret edin. Zira bu sayede sayfa yükleme süreleri iyileşecek ve Google botlarının sitenizi taraması kolaylaşacaktır.